Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

Αλβανίας Αναστάσιος «Σκάνδαλο οι χριστιανοί να συμμαχούν με τους ισχυρούς»

Πηγή-φωτό: Ρομφαία

Στις πνευματικές αξίες της Ευρώπης και στην ευθύνη των χριστιανών αναφέρθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, Ομοτ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμο Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Πανεπιστήμιο «Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος», της Τιφλίδας της Γεωργίας, στου οποίου τα πλαίσια του απενεμήθη ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα.
«Η πνευματική ζωτικότητα του ευρωπαϊκού πολιτισμού» τόνισε ο κ. Αναστάσιος «στηρίζεται στην πνευματική αναζήτηση, την κριτική στάση, το διάλογο, την αυτοκριτική, την προσπάθεια υπερβάσεως της αποτυχίας, τη σύνθεση, τον οικουμενικό προβληματισμό. Αυτά ασφαλώς σχετίζονται τόσο με την κληρονομία της ελληνικής σκέψεως, όσο και με τη δυναμική της χριστιανικής ηθικής: τη διάθεση μετανοίας καθάρσεως και ανανεώσεως. Ιστορικά είναι αναμφισβήτητο ότι μεγάλος αριθμός χριστιανικών γονιδίων καθορίζουν το γονιδίωμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «οι χριστιανοί έχουμε ιστορικό χρέος να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη στήριξη των πνευματικών αξιών που γεννήθηκαν στους κόλπους της Εκκλησίας και να εκφράζουμε το βαθύτερο μήνυμά τους», όπως είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ο σεβασμός του κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, παιδείας ή θρησκευτικών πεποιθήσεων, η διασφάλιση της ελευθερίας, η βιβλική πίστη περί γάμου και οικογενείας, η πίστη στον άνθρωπο και το μέλλον του και προ πάντων η αγάπη.
Η αγάπη που αποτελεί τη μεγαλειώδη πνευματική αξία και την ιδιαίτερη συμβολή της χριστιανικής πίστεως στον ευρωπαϊκό και γενικότερα τον παγκόσμιο πολιτισμό.
Ως προς την ευρωπαϊκή και ευρύτερα οικουμενική ευθύνη των χριστιανών ο τιμώμενος Προκαθήμενος ανέφερε ότι οι χριστιανοί «οφείλουμε να αντισταθούμε στη χρησιμοποίηση της θρησκείας για πολεμικές συγκρούσεις, για τη στήριξη και την τόνωση της τρομοκρατίας».
Εξάλλου για το φάσμα της φτώχειας που απειλεί όλον τον πλανήτη, χωρίς διόλου να εξαιρεί την Ευρώπη απερίφραστα δήλωσε ότι:  "Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα να επιτρέψουμε και στον αιώνα μας ο ευρωπαϊκός πολιτισμός να σταθεί αδιάφορος στο θέμα της φτώχειας και οι χριστιανοί να συμμαχούν κυρίως με τα στρώματα των πλουσίων και των κραταιών, αδιαφορώντας για τα εκατομμύρια συνανθρώπων μας, στην Ευρώπη και γενικότερα στον κόσμο , που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.undefined
Η παρουσία της Εκκλησίας οφείλει να είναι αδιάκοπα προφητική  και κριτική στα διάφορα φαινόμενα αναλγησίας απέναντι στην εξαθλίωση. Με θυσιαστική άσκηση της διακονίας της, δίνοντας το παράδειγμα με ζωή λιτότητος και εγκρατείας".Τέλος απευθυνόμενος στο πυκνό ακροατήριο ο κ. Αναστάσιος τόνισε ότι "Οι χριστιανοί της Ευρώπης οφείλουμε να λαμβάνουμε συνεχώς πρωτοποριακές πρωτοβουλίες σε παγκόσμια προβλήματα και αν πρωτοστατούμε στον αγώνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, για την καταπολέμηση της βίας, για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη απανταχού της γης".
"Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη, η οποία –εμπνεόμενη από τα χριστιανικά ιδανικά του σεβασμού  στην αξία του ανθρωπίνου προσώπου, της ελευθερίας, της αγάπης - θα αγωνίζεται για την ορθή εξέλιξη της παγκοσμιοποιήσεως. Ώστε αντί μιας διαδικασίας που μετατρέπει λαούς και ανθρώπους σε άψυχο υλικό, χρήσιμο για την οικονομική και πολιτική εκμετάλλευση μιας ανώνυμης ολιγαρχίας, να προχωρήσουμε σε μία παγκοσμιοποίηση δικαιοσύνης και αγάπης", πρόσθεσε κλείνοντας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ