Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας: H Σύγκλητος κατά της πρότασης Πανάρετου

Πηγή: Καθημερινή

Του Απόστολου Λακασα

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών απέρριψε χθες την πρόταση του υφυπουργού Παιδείας κ. Ιωάννη Πανάρετου να καταργηθεί το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, επειδή εκεί τα προηγούμενα χρόνια προσελήφθησαν συγγενείς ήδη υπηρετούντων στο Τμήμα πανεπιστημιακών. Χθες, με ομόφωνη απόφασή της η Σύγκλητος του Ιδρύματος τάχθηκε κατά της πρότασης του υφυπουργού, επισημαίνοντας ότι το ίδιο το Ιδρυμα έχει λύσει το ζήτημα της οικογενειοκρατίας στο συγκεκριμένο Τμήμα.
Την ίδια στιγμή, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) ζητεί, με επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου και Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, την άμεση έναρξη διαλόγου για νέο ειδικό μισθολόγιο στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των επιδομάτων στον βασικό μισθό. «Για την ομοσπονδία μας το θέμα αυτό αποτελεί κεντρικό σημείο κάθετης σύγκρουσης και αδιαπραγμάτευτη γραμμή μη περαιτέρω υποχώρησης», τονίζει η ΠΟΣΔΕΠ στην επιστολή της.
Ειδικότερα, σχετικά με το αίτημα του κ. Πανάρετου προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών για κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας λόγω των περιπτώσεων πρόσληψης τέκνων υπηρετούντων πανεπιστημιακών και της μετεγγραφής των φοιτητών του στο Τμήμα Θεολογίας, η Σύγκλητος αποφάσισε, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, ότι δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης, καθώς ήδη το Ιδρυμα έχει επισημάνει και λύσει το πρόβλημα με τις περιπτώσεις νεποτισμού. Συγκεκριμένα, η υπόθεση της πρόσληψης παιδιών πανεπιστημιακών στο Τμήμα έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, ενώ το Ιδρυμα έχει κάνει και Ενορκη Διοικητική Εξέταση, για την οποία έχει εκδοθεί πόρισμα.
Ειδικότερα, έχει ακυρωθεί ο διορισμός της κόρης τέως καθηγητή (αποχώρησε με όριο ηλικίας στις 31/8/2010) και καθηγήτριας και ο διορισμός κόρης τέως καθηγήτριας (αποχώρησε με όριο ηλικίας στις 31/8/2009). Σήμερα στο Τμήμα υπηρετεί μόνο ένας επίκουρος καθηγητής που είναι υιός τέως καθηγητή, ο οποίος απεχώρησε από την υπηρεσία το 1993. Σύμφωνα με τη Σύγκλητο μια πιθανή κατάργηση του Τμήματος θα δημιουργήσει ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα και θα επηρεάσει και το αντίστοιχο Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το πλαίσιο των αλλαγών

Στην ίδια συνεδρίαση η Σύγκλητος επαναδιατύπωσε τη θέση της να απορρίψει το σχέδιο προτάσεων του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στη λειτουργία των ΑΕΙ, καθώς «δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου, καθόσον περιλαμβάνει προτάσεις με τις οποίες παραβιάζονται βασικές ακαδημαϊκές αρχές, θίγεται ο χαρακτήρας της ανωτάτης εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού και καταστρατηγείται το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, ζήτημα που εγείρει σοβαρό θέμα συνταγματικότητας», όπως λέει το ψήφισμά της. Οι πρυτάνεις έχουν ήδη συστήσει τέσσερις επιτροπές για να μελετήσουν ένα νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο στη λειτουργία των ΑΕΙ. Οι προτάσεις θα παρουσιασθούν στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στο Λαύριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ