Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010

Ευγένιου Αρανίτση: Εξτρεμιστές

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 9/10/2010-αναδημοσίευση: Radical Desire

Ενα όχι και τόσο αθώο ψήφισμα για την «καταπολέμηση του εξτρεμισμού», με εισήγηση του βουλευτή Πέντρο ντε Μόρα του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, πήρε την έγκριση των σοφών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, είτε επειδή οι τελευταίοι δεν μπήκαν στον κόπο να μελετήσουν τα άρθρα του είτε για τον λόγο ότι η ατμόσφαιρα των Βρυξελλών αποθαρρύνει τις λεπτές ποιοτικές διακρίσεις είτε διότι πίστεψαν ότι έτσι εξυπηρετούνται θετικές (για τους ίδιους) σκοπιμότητες συνδεδεμένες με το όραμα της τάξης και της ασφάλειας, των οποίων η ασφυκτική τήρηση προαπαιτείται για την χωρίς αντίπαλο κατοχύρωση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποιημένης αγοράς.
Δεν αποκλείονται συνδυασμοί όλων των παραπάνω.
ΑΠΟ την άποψη του περιεχομένου, το ψήφισμα χρωστάει πολλά στη λογική των ελαστικών και διεσταλμένων ερμηνειών που επιτρέπουν τη διαρροή νεφελωδών εντυπώσεων περί των ορίων της ελευθερίας των πολιτών. Φέρ' ειπείν, με πρόσχημα την ανάγκη μιας στιβαρής ευρωπαϊκής νομολογίας που «θα περιορίζει ή θα απαγορεύει τις δραστηριότητες των εξτρεμιστικών πολιτικών κομμάτων», δίνεται έμφαση στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, καθώς και στους δείκτες φτώχειας και ανεργίας που θα ήταν, λέει, δυνατόν να λειτουργήσουν σαν εκλυτικά αίτια «διαδηλώσεων και ταραχών».
ΤΟ ΥΦΟΣ του ψηφίσματος ευνοεί όντως τη σύγκριση, αν όχι τη σύγχυση, ανάμεσα στη θεμιτή αποστροφή των πολιτών της Ευρώπης για τους εξτρεμιστές της ακροδεξιάς ή άλλους τρομοκράτες και στην προτεινόμενη ενοχοποίηση των μαζικών κινημάτων ενάντια σε βάρβαρες όψεις της παγκοσμιοποίησης. Αυτή καθ' εαυτήν η παγκοσμιοποίηση υπονοείται, εδώ, ως κάτι το μοιραίο, ένα είδος αναπόφευκτης γενικής Αλήθειας, η οποία ως εκ τούτου προηγείται όλων των νομολογιών υπό μορφή μεταφυσικού πλαισίου. Οπότε, στο εξής, κατά το ψήφισμα, εκείνος που θα ασκεί κριτική στους εκάστοτε επιβεβλημένους κοινωνικοοικονομικούς μονόδρομους θα έρχεται αντιμέτωπος με τους τοποτηρητές του Συστήματος ως «εξτρεμιστής», δηλαδή σαν «κάποιος που απορρίπτει τις βασικές αξίες και τους κανόνες του παιγνιδιού σ' ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου... κ.τ.λ. κ.τ.λ.».
ΟΠΟΥ το νομικό παράθυρο για την ενεργοποίηση κατασταλτικών μηχανισμών ενάντια σε διαδηλώσεις, οσονδήποτε φιλειρηνικές, παραμένει διάπλατο ενόσω πολιτικοί με τη βαρύτητα, μεταφορικά μιλώντας, της Ελσας Παπαδημητρίου, που έδωσε μετά χαράς τη συγκατάθεσή της στο ψήφισμα, θα καλούνται σε κάθε περίπτωση να αποφασίσουν για το τι είναι σύμφωνο προς τους «κανόνες» ή τις «βασικές αξίες» και τι όχι. Φαντάσου τι έχει να συμβεί με τις ειδικές αξίες!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ