Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Ο διασυρμός ιερέων πρέπει να τελειώνει

πηγή-φωτό: Νewsbreak/14-4-2020





Είναι η τελευταία φορά που θα γράψω για το θέμα εν μέσω καραντίνας, θέλω να πιστεύω πως δεν θα χρειαστεί να επανέλθω!


Η πληγή που έχει ανοίξει στο σώμα της Εκκλησίας αυτή την εποχή είναι βαθιά, χαίνουσα και πυορροούσα. Τι λέγεται αυτές τις μέρες πίσω από τις κλειστές πόρτες σε ναούς, παρεκκλήσια και μοναστήρια για συγκεκριμένα μέλη της κυβερνήσεως και συγκεκριμένες ευαίσθητες κρατικές υπηρεσίες είναι εξόχως ανησυχητικό!

Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά θα σημειώσω μόνο τούτο: Όταν μετριοπαθείς ιεράρχες αισθάνονται ότι παρακολουθούνται και ότι γίνονται στόχος αναφορών ευαίσθητων υπηρεσιών, πως τάχα κοινωνούν κόσμο μυστικώς -κάπως έτσι πρέπει να προέκυψαν και τα αδιάσειστα ντοκουμέντα των Αθηνών, από παρακολουθήσεις-, τότε το συμπέρασμα είναι πως έχουμε φύγει από τις «τριβές» της καραντίνας και έχουμε περάσει πλέον σε άλλο στάδιο, πολύ διαφορετικό: Η Εκκλησία στον βαθύ πυρήνα της αισθάνεται πως αποτελεί στόχο (μέρους) του κρατικού μηχανισμού. Και, μάλιστα, επί δεξιάς κυβερνήσεως. Αισθάνεται -δικαίως ή αδίκως- πως της φορτώνονται αμαρτίες άλλων.

Ας είμαστε ειλικρινείς! Προφανώς και η Εκκλησία οφείλει να τηρήσει τον νόμο, δεν έχουμε θεοκρατία. Αλλά από το πρώτο κύμα επιθέσεων που εξαπολύθηκε εναντίον της από τον ΣΥΡΙΖΑ αρχές Μαρτίου για τη θεία κοινωνία και τους συγχρωτισμούς τι προέκυψε; Τα μισά και πλέον κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα προέρχονται από το εξωτερικό (Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισραήλ, Ισπανία). Και τα άλλα μισά από επαφές τους, από μετανάστες (Ριτσώνα κ.λπ), από ειδικές ομάδες πληθυσμού. Τον ιό έφεραν και διέδωσαν αρχικώς ιδιοκτήτριες οίκων μόδας, γόνοι εφοπλιστών, γουναράδες, μουσουλμάνοι εποχιακοί εργάτες της Γερμανίας, παρουσιάστριες, σελέμπριτι, ιατροί, επιχειρηματίες. Κοινώς, πολίτες του κόσμου. Δεν κόλλησε κανείς από γονυκλισία ή από θεία κοινωνία. Και γονάτισαν πολλοί και προσκύνησαν πολλοί και κοινώνησαν πολλοί έτσι (και συκοφαντήθηκαν πολύ); Σε παραλλαγή παλαιάς φράσης του Κωστή Στεφανόπουλου για το νέφος, κάποιοι απαιτούν: «Φέρτε μας έναν νεκρό από εκκλησιασμό»

Προσοχή! Δεν λέω πως δεν υπάρχει κίνδυνος. Υπάρχει και είναι μεγάλος. Λέω όμως πως στα σημεία που είδαμε να γίνεται φασαρία μέχρι στιγμής δεν προέκυψε κρούσμα. Ούτε σε ναούς ούτε έξω από τράπεζες ούτε σε πλαζ ούτε σε παραλίες, όπως στη Θεσσαλονίκη. Τα μισά κρούσματα μέχρι στιγμής είναι εισαγόμενα, γνωστής προελεύσεως και τα άλλα μισά, όπως άκουσα έγκριτη συνάδελφο να αποκαλύπτει, είναι «βορείων». Έτσι της ψιθύρισαν από την κυβέρνηση.

Εφόσον αυτό ισχύει, οι ιεράρχες και οι ηγουμένες, βλέποντας και τα περιπολικά να τριγυρνούν στις εκκλησίες και εισαγγελείς να ασκούν διώξεις εναντίον τους (μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος), διερωτώνται (λάθος κατά τη γνώμη μου, αλλά διερωτώνται): Μήπως ήμασταν στόχος ούτως ή άλλως και… ευκαιρίας δοθείσης; Τα συνδυάζουν αυτά με την παράλειψη της Προέδρου της Δημοκρατίας να πει λέξη για την Εκκλησία στις 25 Μαρτίου και με την απάλειψη κάθε αναφοράς για τον κλήρο από την Επιτροπή 2021, προσθέτουν και διάφορες αποφάσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και να το σενάριο, προβληματίζονται.

Στον σκληρό πυρήνα της Εκκλησίας μας, ιερείς, μοναχές, πιστούς, η ατμόσφαιρα που επικρατεί στις ψυχές τους μοιάζει με προεπαναστατική περίοδο. Το λάβαρο λείπει μόνον. Μην ξεγελιέται κανείς από τη σιωπή. Το γεγονός άλλωστε πως την Εκκλησία ακολουθούν στο αντάρτικο δήμαρχοι που εξελέγησαν με τη στέφανο του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή, αμιγώς μητσοτακικοί, όπως η Μερόπη Υδραίου της Κέρκυρας, θα έπρεπε να κάνει σκεπτικούς πολλούς στην Αθήνα.

Από αυτήν εδώ τη θέση σημείωσα πριν από λίγο καιρό πως ο πρωθυπουργός κέρδισε με τη διαχείρισή του στον Έβρο τον ευρύτερο λαϊκό πατριωτικό χώρο. Εξακολουθεί. Παραμένει κυρίαρχος και ισχυρός! Αλλά με την Εκκλησία πικραμένη, σε προεπαναστατική περίοδο και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (επιλογή του) να… κλείνει μονίμως το μάτι στο μισό του πληθυσμού, αφήνοντας εκτός οπτικού της πεδίου το άλλο μισό, δεν θα αργήσει να γίνει ζημιά. Εάν μάλιστα όντως σχεδιάζονται εκλογές, ένας λόγος παραπάνω: δεν είναι ώρα για τέτοια. Με απλή αναλογική, χρειάζεται και η τελευταία ψήφος.

Έκκληση, λοιπόν! Σταματήστε τον διασυρμό των ιερέων με αυτόφωρα και παπαρατσικές φωτό, γνωστής προελεύσεως. Αυτά έρχεται μια μέρα που γίνονται αυτεπίστροφον. Κοινώς, μπούμερανγκ!

https://www.newsbreak.gr/apopseis/92517/o-diasyrmos-iereon-prepei-na-teleionei/

***
Το άρθρο του κ. Μ. Κοττάκη δημοσιεύθηκε με τον τίτλο "Προεπαναστατική περίοδος" στην εφημερίδα "Εστία", αρ. φυλ.  41628/14-4-2020, σελ. 1 και 3.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ».

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ». Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους. Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

Αρχείο

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται...

Τοῦτο σᾶς λέγω πάλιν καὶ σᾶς παραγγέλλω: κἂν ὁ οὐρανὸς νὰ κατέβη κάτω κἂν ἡ γῆ νὰ ἀνέβη ἀπάνω κἂν ὅλος ὁ κόσμος νὰ χαλάση καθὼς μέλλει νὰ χαλάση σήμερον αὔριον, νὰ μὴ σᾶς μέλη τί ἔχει νὰ κάμη ὁ Θεός. Τὸ κορμὶ ἂς σᾶς τὸ καύσουν, ἂς σᾶς τὸ τηγανίσουν, τὰ πράγματά σας ἂς σᾶς τὰ πάρουν, μὴ σᾶς μέλη, δῶστε τα, δὲν εἶναι ἐδικά σας. Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται. Ἐτοῦτα τὰ δύο ὅλος κόσμος νὰ πέση, δὲν ἠμπορεῖ νὰ σᾶς τὰ πάρη, ἔξω ἂν τύχη καὶ τὰ δώσετε μὲ τὸ θέλημά σας. Αὐτὰ τὰ δύο νὰ τὰ φυλάγετε νὰ μὴν τύχη καὶ τὰ χάσετε.

Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός, Διδαχὴ Γ' (ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Ἰωάννη Β. Μενούνου, Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ Διδαχὲς καὶ Βιογραφία, ἐκδόσεις Ἀκρίτας, ζ' ἔκδοση, Ἀθήνα 2004, σελ.154)

Επισκέπτες από 17/9/2009

Free counters!

ΠΕΡΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Περί θεολογίας

Περί θεολόγων και Θρησκευτικών

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΘΕΟ»

Κ. ΤΣΑΤΣΟΣ, ΠΕΡΙ "ΕΙΔΙΚΩΝ"

Τοῦτο εἶναι τὸ δρᾶμα τῆς ἐποχῆς μας: ὅτι ἡ πρόοδος της δὲν βρίσκεται στὰ χέρια τῶν πνευματικῶν ἀνθρώπων, ἀλλὰ τῶν εἰδικῶν, ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι πνευματικοὶ ἄνθρωποι.

Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ἀφορισμοὶ καὶ διαλογισμοί, τέταρτη σειρά, εκδ. Βιβλ. τῆς Ἑστίας, Ἀθήνα 1972, σελ. 92.

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μετεωρίτικη Βιβλιοθήκη

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΟΠΟΣ

Αξίζει να διαβάσετε

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ