Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Επιστολή του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων προς την Υπουργό Παιδείας για το Μάθημα των Θρησκευτικών

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
ΘΕΤΙΔΟΣ 13, 71304 ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Τηλ. & Φαξ 2810 250543, κιν. 6944712278
Ηράκλειο, 4 Απριλίου 2011 
Αριθμ. Πρωτ. 10
Προς:
Κυρία ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και
Θρησκευμάτων
Αθήνα

Κοινοποίηση:
Όπως ο πίνακας αποδεκτών

ΘΕΜΑ: «Η θέση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο νέο Λύκειο»

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ
Οι θεολόγοι της Κρήτης πληροφορηθήκαμε με απογοήτευση τη συρρίκνωση του μαθήματος των Θρησκευτικών στην πρόταση σας για το νέο Λύκειο.
Η μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε μονόωρο στη Β' Λυκείου και σε επιλεγόμενο στη Γ' Λυκείου αποτελεί υποβάθμιση με την οποία είμαστε αντίθετοι.
Όπως είναι γνωστό, το Λύκειο έχει εκτραπεί από τον εκπαιδευτικό σκοπό να προετοιμάζει με άρτιο και παιδαγωγικά υπεύθυνο τρόπο τους αυριανούς πολίτες. Αντί να είναι σχολείο της δημιουργίας, των ενδιαφερόντων, της πνευματικής καλλιέργειας, της έρευνας, της κριτικής σκέψης, του προβληματισμού και της συνεργατικότητας λειτουργεί κυρίως ως εξεταστικός προθάλαμος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με μια ωφελιμιστική προσέγγιση της γνώσης. Μέσα από αυτό το πρίσμα, πιστεύουμε στην ανάγκη αναδιοργάνωσης του Λυκείου ώστε να αποκτήσει παιδευτική αυτοτέλεια, ώστε να αναδειχθεί σε σύγχρονο αποτελεσματικό σχολεία γενικής παιδείας, με ανθρωπιστικό προσανατολισμό, με εκπαιδευτική αποστολή την ολόπλευρη καλλιέργεια των μαθητών.
Θεωρούμε ότι η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών σχετίζεται με θεμελιώδεις μορφωτικές ανάγκες του σύγχρονου πολίτη και ανθρώπου. Ο εκπαιδευτικός προσανατολισμός του μαθήματος είναι ευρύς και επίκαιρος. Μεταξύ άλλων, στοχεύει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων που αφορούν κρίσιμες δια βίου επιλογές.
Για τους λόγους αυτούς, επιβάλλεται το μάθημα στη Β' Λυκείου να είναι δίωρο και στη Γ΄ Λυκείου να ενταχθεί στην ομάδα των υποχρεωτικών μαθημάτων.
Ιδιαιτέρως τονίζουμε ότι το μάθημα μας σε μια κρίσιμη τάξη όπως είναι η Β" Λυκείου, με αντικείμενο εξαιρετικά σημαντικό για το θρησκευτικό γραμματισμό των μαθητών, είναι παντελώς αδικαιολόγητο να συρρικνωθεί και να γίνει το μοναδικό μονόωρο μάθημα του προγράμματος. Όπως έχετε πολύ ορθά επισημάνει, είναι γνωστή η διδακτική προβληματικότητα των μονόωρων μαθημάτων.
Παρακαλούμε θερμά να επανεξετάσετε τη θέση του μαθήματος μας στο νέο Λύκειο στην κατεύθυνση βελτιωτικών τροποποιήσεων.

Με τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Στριλιγκάς       Αντώνιος Δουνδουλάκης


Πίνακας Αποδεκτών Κοινοποίησης:
-Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
κ. Φώφη Γεννηματά
-Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου
-Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων κ. Ιωάννη Πανάρετο
-Βουλευτές Περιφέρειας Κρήτης
-Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος
-Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης
-Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων
-Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο «Καιρός»
-Μ.Μ.Ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ».

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ». Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους. Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

Αρχείο

Φίλοι κι αδελφοί

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται...

Τοῦτο σᾶς λέγω πάλιν καὶ σᾶς παραγγέλλω: κἂν ὁ οὐρανὸς νὰ κατέβη κάτω κἂν ἡ γῆ νὰ ἀνέβη ἀπάνω κἂν ὅλος ὁ κόσμος νὰ χαλάση καθὼς μέλλει νὰ χαλάση σήμερον αὔριον, νὰ μὴ σᾶς μέλη τί ἔχει νὰ κάμη ὁ Θεός. Τὸ κορμὶ ἂς σᾶς τὸ καύσουν, ἂς σᾶς τὸ τηγανίσουν, τὰ πράγματά σας ἂς σᾶς τὰ πάρουν, μὴ σᾶς μέλη, δῶστε τα, δὲν εἶναι ἐδικά σας. Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται. Ἐτοῦτα τὰ δύο ὅλος κόσμος νὰ πέση, δὲν ἠμπορεῖ νὰ σᾶς τὰ πάρη, ἔξω ἂν τύχη καὶ τὰ δώσετε μὲ τὸ θέλημά σας. Αὐτὰ τὰ δύο νὰ τὰ φυλάγετε νὰ μὴν τύχη καὶ τὰ χάσετε.

Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός, Διδαχὴ Γ' (ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Ἰωάννη Β. Μενούνου, Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ Διδαχὲς καὶ Βιογραφία, ἐκδόσεις Ἀκρίτας, ζ' ἔκδοση, Ἀθήνα 2004, σελ.154)

Επισκέπτες από 17/9/2009

Free counters!

ΠΕΡΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Περί θεολογίας

Περί θεολόγων και Θρησκευτικών

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΘΕΟ»

Κ. ΤΣΑΤΣΟΣ, ΠΕΡΙ "ΕΙΔΙΚΩΝ"

Τοῦτο εἶναι τὸ δρᾶμα τῆς ἐποχῆς μας: ὅτι ἡ πρόοδος της δὲν βρίσκεται στὰ χέρια τῶν πνευματικῶν ἀνθρώπων, ἀλλὰ τῶν εἰδικῶν, ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι πνευματικοὶ ἄνθρωποι.

Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ἀφορισμοὶ καὶ διαλογισμοί, τέταρτη σειρά, εκδ. Βιβλ. τῆς Ἑστίας, Ἀθήνα 1972, σελ. 92.

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μετεωρίτικη Βιβλιοθήκη

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΟΠΟΣ

Αξίζει να διαβάσετε

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ