Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Το Ρέθυμνο αποχαιρέτησε τον πνευματικό του ποιμενάρχη


 Πηγή-φωτό:goodnet.gr

Αποχαιρέτησε το Ρέθυμνο τον πνευματικό του ποιμενάρχη μακαριστό Επίσκοπο - Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Άνθιμο στην εξώδιο Αρχιερατική ακολουθία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Ρεθύμνου, χοροστατούντων του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κκ. Άνθιμου.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρος Αρναουτάκης και ο γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας Βασίλης Κουλαϊδής, ενώ πλήθος πιστών παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν, βρέθηκε δίπλα στο σεπτό σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη τους για το τελευταίο αντίο. Οι βουλευτές του νομού Μανόλης Όθωνας (ΠΑΣΟΚ) και Όλγα Κεφαλογιάννη (ΝΔ), ο περιφερειάρχης Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Ρεθύμνου, εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής και εκπαιδευτικής κοινότητας, δήμαρχοι του νομού και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης του νομού τίμησαν με την παρουσία τους τον αείμνηστο μητροπολίτη.
Ως Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος στο λόγο του, εξήρε το έργο του μακαριστού και μνημόνευσε τα φοιτητικά χρόνια του, τότε Γεώργιου Συριανού και κατόπιν αφού χειροτονήθηκε Άνθιμου. ''Βρίσκομαι εδώ για να τιμήσω και να αντικρύσω το πνευματικό μου παιδί που το οδήγησα στα πρώτα του βήματα στη μυστηριακή ζωή της εκκλησίας μας''.
Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρίας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου επίσκοπος Γεννάδιος, μετέφερε τα συλλυπητήρια όλης της εκκλησιαστικής κοινότητας της Αφρικανικής ηπείρου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον εκλιπόντα ως ευγενή με αίσθημα καθήκοντος ιεράρχη ο οποίος κοσμούσε όχι μόνο την Εκκλησία της Κρήτης αλλά όλη την ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου κ.κ. Ειρηναίος αναφέρθηκε σε όλο το πνευματικό και εκκλησιαστικό έργο του μακαριστού Άνθιμου, αποχαιρετώντας όπως είπε έναν άξιο ποιμενάρχη αμέσως μετά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Πορεία ευλογημένη και συνδεδεμένη με την αγάπη του προς την Παναγία, επέδειξε ο επίσκοπος επιδεικνύοντας παράλληλα μεγάλη αντοχή την περίοδο της δοκιμασίας της υγείας του σηκώνοντας το σταυρό του με υποδειγματικό τρόπο. Όλοι όσοι προσπάθησαν να τον κρατήσουν στη ζωή -όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης- είναι άξιοι της ευγνωμοσύνης της εκκλησίας… Εμείς σήμερα τον κατευοδώνουμε για την αιώνια ζωή.
Βαριά κληρονομιά για όποιον διαδεχθεί τη θέση του Μητροπολίτη στο Ρέθυμνο, χαρακτήρισε ο νομάρχης Ρεθύμνου Γιώργης Παπαδάκης το έργο και την παρουσία του Μακαριστού. Απλός, ευχάριστος, χαρισματικός, ανήσυχο πνεύμα που ενέπνεε τους νέους, πνευματικός ηγέτης που χάριζε γαλήνη ήταν ο ποιμενάρχης, όπως ανέφερε στον επικήδειο λόγο του ο νομάρχης Ρεθύμνου.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου μίλησε για την ευπρέπεια και την ευρυμάθεια του επισκόπου ενώ πάντα θα θυμόμαστε όλοι μας -όπως ανέφερε- την ψυχική του δύναμη και το ακλόνητο θάρρος που επέδειξε στην περιπέτεια της υγείας του.
Ο φωτισμένος Ιεράρχης, που με το ποιμαντορικό του έργο, της ακούραστης και συνεχούς προσπάθειας, έφερε την Εκκλησία πιο κοντά στην κοινωνία και στα σύγχρονα προβλήματα, πιο κοντά στους νέους ανθρώπους και στις αγωνίες τους, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, από σήμερα θα αναπαύεται στον αύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου, όπου βρίσκεται το Κοιμητήριο Ρεθύμνου και εκεί τον συνοδεύουν αυτή την ώρα, μετά το πέρας της εξωδίου ακολουθίας, κλήρος και λαός από όλη την Κρήτη.
Ο Μακαριστός, στα 57 του χρόνια εκοιμήθη, έπειτα από ανακοπή καρδιάς, ενώ νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ο εκλιπών έπασχε από χρόνιο σακχαρώδη διαβήτη και νεφρική ανεπάρκεια. Η καρδιά του δεν άντεξε και το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου στις 7 άφησε την τελευταία του πνοή.
Βαθύ πένθος και θλίψη έφερε το άκουσμα της είδησης στο Ρέθυμνο αλλά και σε όλο το νησί, με την εκκλησία της Κρήτης να μένει φτωχότερη, αφού έχασε έναν σεμνό ιεράρχη, με σημαντική ποιμαντορική δράση, που εργάστηκε επί χρόνια για την ανάδειξη της ιστορίας της εκκλησίας της Κρήτης και επιτέλεσε πλούσιο κοινωνικό έργο.
Το σεπτό σκήνωμα του εκλιπόντος ιεράρχη τέθηκε χθες σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο Ρέθυμνο, όπου κληρικοί από όλη την Κρήτη και πλήθος κόσμου, προσκύνησαν το σκήνωμα του Μακαριστού, ενώ οι καμπάνες ηχούσαν πένθιμα. Απλοί άνθρωποι με δάκρυα στα μάτια και λυγμούς προσκύνησαν και είπαν το τελευταίο αντίο στον πνευματικό τους πατέρα.

Νωρίτερα το πρωί η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, τέλεσε τρισάγιο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, υπέρ αναπαύσεως του εκλιπόντος ιεράρχη. Στη συνέχεια το σεπτό σκήνωμα, με  πομπή την οποία συνόδευαν ιεράρχες του νησιού και ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος, μεταφέρθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ρεθύμνου.
Η σημερινή ημέρα κυρήχθηκε ως ημέρα πένθους για το Ρέθυμνο, ενώ για τη διευκόλυνση των πιστών, για να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία, τα εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, παρέμειναν κλειστά από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, όπως επίσης και στις δημόσιες υπηρεσίες οι εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να λείψουν τις ίδιες ώρες από την εργασία τους.  Επί τρεις ημέρες, με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, καθήκοντα τοποτηρητή της χηρεύουσας Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου αναλαμβάνει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, κ.κ. Ειρηναίος.
Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη θα πραγματοποιηθούν σύντομα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, και εκτιμάται ότι η διαδικασία θα γίνει στα μέσα του Σεπτέμβρη. Άλλωστε η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου είναι στις 9 Σεπτεμβρίου.

Θλίψη για την απώλεια του Μητροπολίτη
«Η εκκλησία της Κρήτης έχει πένθος γιατί ένα εκλεκτό μέλος της εκκλησίας και της Ιεράς Συνόδου έφυγε από τη ζωή. Νιώθουμε το κενό το οποίο έχει δημιουργηθεί και ευχόμαστε να τον αναπαύσει ο Θεός», ανέφερε ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος για την απώλεια του μητροπολίτη Ανθίμου.
Σε ένα συγκλονιστικό γεγονός, σημάδι το χαρακτήρισε, αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, Ειρηναίος, ο οποίος τόνισε πως ο εκλιπών είχε μεγάλη αγάπη για την Παναγία.
«Όταν την προηγούμενη Τετάρτη πήγαινε στο Ηράκλειο για να εισαχθεί στο Νοσοκομείο, σταμάτησε στην Παναγία τη Χαρακιανή και παρακάλεσε να του φέρουν την εικόνα στο αυτοκίνητο. Την προσκύνησε μετά δακρύων πολλών και κάτι της ψιθύρισε, ίσως ζήτησε την εσχάτη βοήθειά της, δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι η αγάπη για την Παναγία υπερίσχυσε και έφυγε την ημέρα της μεγάλης εορτής της».
Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη μετά την αναγγελία του θανάτου του Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου Κυρού Ανθίμου, δήλωσε:
«Η κοίμηση του Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου Κυρού Ανθίμου προκαλεί συγκίνηση σε όλους μας.
Πενθούμε τον άξιο Ιεράρχη, τον σεβαστό ποιμένα, τον ακούραστο εργάτη της Εκκλησίας, τον φίλο και πατέρα μας, που ξεχώριζε για το ήθος, την αξιοπρέπεια, την ευπρέπεια, την ευγένεια και το δημιουργικό του πνεύμα.
Ο Μητροπολίτης Άνθιμος φεύγει αφήνοντας σπουδαίο έργο στην Μητροπολιτική του Περιφέρεια και στην Εκκλησία της Κρήτης.
Το κενό, που δημιουργείται είναι πραγματικά δυσαναπλήρωτο.
Ευχόμαστε ο Θεός να τον ανταμείψει για την προσφορά του και να αναδείξει αντάξιο διάδοχο για να συνεχίσει το πολυσχιδές και πολυσήμαντο έργο του στο Ρέθυμνο.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του».
Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Όθωνας δήλωσε:
«Η Εκκλησία της Κρήτης πενθεί έναν άξιο Ιεράρχη, που διακρίθηκε για το πολυσχιδές έργο του, κυρίως στην προστασία των μνημείων της Πίστης και τη διαφύλαξη των πνευματικών παραδόσεων του τόπου.
Το ψυχικό σθένος με το οποίο αντιμετώπισε τις δοκιμασίες της υγείας του, αποδείκνυε την συνέπειά του στις ρήσεις του Ευαγγελίου και αποτελούσε λαμπρό παράδειγμα για κάθε δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο.
Τίμησε τις παρακαταθήκες των αοιδίμων προκατόχων του και το κενό τους απουσίας του δημιουργεί πρόσθετες ευθύνες στον διάδοχό του.
Ας έχει τη θέση που του ανήκει στους κόλπους των δικαίων και η μνήμη του να είναι αιωνία».
Από την πλευρά του ο νομάρχης Ρεθύμνου, Γιώργος Παπαδάκης, δήλωσε: «Οι ρεθυμνιώτες θλίβονται για την απώλεια του ποιμενάρχη τους. Θλίβονται πάντα για την απώλεια ενός νέου ανθρώπου, ιδίως όταν είνα ποιμενάρχης που τιμήθηκε από τη ρεθυμνιώτικη κοινωνία, από την εκκλησία και τους τίμησε και αυτός με το λειτούργημά του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του».
Συγκινημένος ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης τόνισε πως η μόνη παρηγοριά είναι πως «κοιμήθηκε τη μέρα Κοίμησης της Παναγίας. Θα τιμούμε τη μνήμη του και τον ευχαριστούμε για το έργο του. Θα τον συνοδεύουν στη τελευταία του κατοικία η αγάπη και η ευγνωμοσύνη όλων των ρεθυμνιωτών».

Ποιος ήταν ο Μητροπολίτης
Ο Μητροπολίτης Άνθιμος, κατά κόσμο Σωτήρης Συριανός, γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου του 1953 στους Αστρακούς Πεδιάδος Ηρακλείου. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στην πόλη του Ηρακλείου φοίτησε στη Θεολογική και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύθηκε στη Γενεύη και το Παρίσι.
Μοναχός εκάρη το 1977 στην Ι. Μονή Αγκαράθου Πεδιάδος Ηρακλείου. Διάκονος χειροτονήθηκε τον Αύγουστο του 1977 από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως (νυν Θεσσαλονίκης) κ.κ. Άνθιμο καί Πρεσβύτερος τον Ιανουάριο του 1978 από τόν αοίδιμον Αρχιεπισκόπο Κρήτης Ευγένιο. Υπηρέτησε ως Εφημέριος και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (1977-1983), ως Εφημέριος, Ιεροκήρυκας, Γενικός Επόπτης του πνευματικού έργου και υπεύθυνος των εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης καί Αυλοποτάμου, Ηγούμενος της Ι. Μονής Ατάλης - Μπαλή Μυλοποτάμου (1983-1996) και Γραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης (1992 - 2000).
Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Φοιτητικού Θεολογικού Συνδέσμου Αθηνών (1975-76), Πρόεδρος του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών (1990-96) και Μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995-96). Συνέγραψε και δημοσίευσε πλήθος άρθρων και μελετών. Τιμήθηκε με το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου (1992) και με άλλες διακρίσεις. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου εξελέγη τον Οκτώβριο του 1996. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος και ενθρονίστηκε στο Ρέθυμνο στις 24 Νοεμβρίου 1996 όπου και ανέπτυξε σημαντική ποιμαντορική δράση .

Μεγάλη η προσφορά του Μητροπολίτη
Ο Μακαριστός ήταν ένας άνθρωπος με ουσιαστική μόρφωση, ένας ιεράρχης δραστήριος, μετριοπαθής και αγαπητός στο Πατριαρχείο.
Είχε μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάδειξη της Ιστορίας της Εκκλησίας της Κρήτης, κόπιασε πολύ σε έρευνα και μελέτη.
Από τα μεγαλύτερα έργα του βέβαια είναι η ανάδειξη και φροντίδα μοναστηριών του Νομού Ρεθύμνου. Η ανακαίνιση και διάσωση μοναστηριών όπως της Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης – Μπαλή, Αρκαδίου, Τιμίου Σταυρού Βωσάκου, Σωτήρος Χριστού Χαλέπας, οφείλεται στο ενδιαφέρον και τις προσπάθειες του Μακαριστού.
Ο εκλιπών Ιεράρχης εργάστηκε ακούραστα για το κοινωνικό σύνολο τα 14 αυτά χρόνια και προσέφερε σε διάφορους τομείς με αγάπη και ανιδιοτέλεια στο συνάνθρωπο.

uploader: cretalive.gr
 http://www.youtube.com/watch?v=vY1NDI4q1ok&feature=player_embedded



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ».

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ». Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους. Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

Αρχείο

Φίλοι κι αδελφοί

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται...

Τοῦτο σᾶς λέγω πάλιν καὶ σᾶς παραγγέλλω: κἂν ὁ οὐρανὸς νὰ κατέβη κάτω κἂν ἡ γῆ νὰ ἀνέβη ἀπάνω κἂν ὅλος ὁ κόσμος νὰ χαλάση καθὼς μέλλει νὰ χαλάση σήμερον αὔριον, νὰ μὴ σᾶς μέλη τί ἔχει νὰ κάμη ὁ Θεός. Τὸ κορμὶ ἂς σᾶς τὸ καύσουν, ἂς σᾶς τὸ τηγανίσουν, τὰ πράγματά σας ἂς σᾶς τὰ πάρουν, μὴ σᾶς μέλη, δῶστε τα, δὲν εἶναι ἐδικά σας. Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται. Ἐτοῦτα τὰ δύο ὅλος κόσμος νὰ πέση, δὲν ἠμπορεῖ νὰ σᾶς τὰ πάρη, ἔξω ἂν τύχη καὶ τὰ δώσετε μὲ τὸ θέλημά σας. Αὐτὰ τὰ δύο νὰ τὰ φυλάγετε νὰ μὴν τύχη καὶ τὰ χάσετε.

Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός, Διδαχὴ Γ' (ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Ἰωάννη Β. Μενούνου, Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ Διδαχὲς καὶ Βιογραφία, ἐκδόσεις Ἀκρίτας, ζ' ἔκδοση, Ἀθήνα 2004, σελ.154)

Επισκέπτες από 17/9/2009

Free counters!

ΠΕΡΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Περί θεολογίας

Περί θεολόγων και Θρησκευτικών

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΘΕΟ»

Κ. ΤΣΑΤΣΟΣ, ΠΕΡΙ "ΕΙΔΙΚΩΝ"

Τοῦτο εἶναι τὸ δρᾶμα τῆς ἐποχῆς μας: ὅτι ἡ πρόοδος της δὲν βρίσκεται στὰ χέρια τῶν πνευματικῶν ἀνθρώπων, ἀλλὰ τῶν εἰδικῶν, ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι πνευματικοὶ ἄνθρωποι.

Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ἀφορισμοὶ καὶ διαλογισμοί, τέταρτη σειρά, εκδ. Βιβλ. τῆς Ἑστίας, Ἀθήνα 1972, σελ. 92.

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μετεωρίτικη Βιβλιοθήκη

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΟΠΟΣ

Αξίζει να διαβάσετε

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ