Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2009

ΝΟCΤΟC: Η Μονή Αγίου Νικολάου των Γάτων

Πηγή: ΝΟΣΤΟΣ

 
Η Μονή του Αγίου Νικολάου των γάτων θεωρείται ως ένα από τα δύο αρχαιότερα μοναστήρια της Κύπρου. Ιδρύθηκε κατά τις πρώτες δεκαετίες του 4 ου αιώνα. Η ίδρυσή του αποδίδεται στον Καλόκαιρο, τον πρώτο βυζαντινό ηγεμόνα της Κύπρου, και οικοδομήθηκε κάτω από τις οδηγίες του Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης. Δεν είναι βέβαιο όμως αν το αρχικό μοναστήρι που χτίστηκε τον 4ο αιώνα ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Παλιές πηγές αναφέρονται σε ένα μοναστήρι στην περιοχή αφιερωμένο στην Παναγία Θεοτόκο.
Το μοναστήρι ήταν από την αρχή της ίδρυσής του ανδρικό, και φαίνεται να είχε κατοικηθεί από μοναχούς μέχρι τον 15ο αιώνα, οπότε και εγκαταλείφθηκε λόγω καταστροφής του από σεισμό. Το 16ο αιώνα αποκαταστάθηκε και λειτούρησε μέχρι το 1570, όταν οι μοναχοί του έχαν σφαγεί κατά την εισβολή των Οθωμανών. Το μοναστήρι είχε αποκατασταθεί και πάλι κατά τον 18ο αιώνα και λειτουργούσε από μοναχούς. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα η μονή ερημώθηκε. Αποκατάθηκε και πάλι λίγο μετά το 1974 και από το 1983 μέχρι και σήμερα κατοικείται από καλόγριες.
Το μοναστήρι είναι γνωστό ως "Άγιος Νικόλαος των γάτων", διότι σύμφωνα με τη παράδοση της Κύπρου η Αγία Ελένη εισήγαγε εκατοντάδες γάτες στην Κύπρο κατά την επιστροφή της από τους Αγίους Τόπους, μετά την εύρεση του Τιμίου Σταυρού, με σκοπό τον έλεγχο του πληθυσμού από δηλητηριώδη φίδια που λύμαιναν τη Κύπρο λόγω μιας πολύχρονης, σαράντα ετών, ανομβρίας.
Οι μοναχοί στο μοναστήρι καλούσαν τις γάτες για φαγητό με τον ήχο από ένα σήμαντρο και με τον ήχο από άλλο σήμαντρο τις έστελναν στα χωράφια για να δώσουν την μάχη τους με τα φίδια. Η συνήθεια της διατήρησης γάτων για να μάχονται τα φίδια διαδόθηκε γρήγορα στα περισσότερα από τα μοναστήρια της Κύπρου αλλά και της Ρόδου. Ένας μεγάλος αριθμός γάτων περιφέρονται ακόμη γύρω από το μοναστήρι και τις περιποιούνται οι μοναχές.
****
Δείτε και το: "Οι Γάτες τ' Άη-Νικόλα" στο ΝΟΣΤΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ