Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Άθλια αντιχριστιανική προπαγάνδα με fake news από κανάλια και εφημερίδα

Η φωτογραφία του 2018 από τα Θεοφάνεια στον Αχελώο που παρουσιάστηκε από την "Εφημερίδα των συντακτών" ως φετινή.

Το θέμα των fake news με την προβολή του βίντεο από τα Θεοφάνεια του 2015 ως φετινού στην Αγία Άννα της Νάξου από κάποια  τηλεοπτικά κανάλια αλλά και της φωτογραφίας από τα Θεοφάνεια του 2018 στον Αχελώο ως φετινής από την "Εφημερίδα των συντακτών" ανέδειξαν οι έγκριτες ιστοσελίδες Ellinika Hoaxes και  Orthodoxia.info με τις ακόλουθες δημοσιεύσεις: 

2. Φωτογραφία από τα Θεοφάνια του 2018 παρουσιάζεται ως πρόσφατη [Εllinika Ηoaxes, 9/1/2021]

3.Βίντεο από τα Θεοφάνεια του 2015 εμφανίστηκε σε δελτίο ειδήσεων ως σημερινό [Οthodoxia Ιnfo, 6/1/2021]

4.ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ: Νέο κρούσμα fake news. Αυτή τη φορά από την Εφημερίδα των Συντακτών [Οthodoxia Ιnfo, 9/1/2021]


[Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η "Εφημερίδα των συντακτών" έχει διατηρήσει ακέραιο το άρθρο με τη φωτογραφία του 2018 στην κορυφή της σελίδας. Δείτε εδώ]

***

(update 14/1/2021: Εδέησε επιτέλους η Εφ. Συν. να αφαιρέσει την φωτογραφία του 2018 που είχε παρουσιάσει ως... φετινή από τα Θεοφάνεια στον Αχελώο σε σχετικό της ρεπορτάζ)

***

Η απάντηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας:  

Προς αποκατάσταση της αληθείας…!



Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 με τίτλο: «Τους άλλαξαν τα… Φώτα» (σελίδα 12), παρατίθεται φωτογραφία από Τελετή Καταδύσεως Τιμίου Σταυρού στον ποταμό Αχελώο και ιδιαίτερα στην τεχνητή λίμνη του Στράτου Αιτωλοακαρνανίας, η οποία (τελετή) δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ κατά τη φετινή χρονιά. Μάλιστα η φωτογραφία συνοδεύεται από λεζάντα, όπου αναφέρεται με ειρωνικό σχόλιο «σε αγιασμένο… συνωστισμό», καθώς αναγράφει και ότι «Όποιος εντοπίσει κάποιον να φοράει μάσκα κερδίζει!».

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας διευκρινίζει ότι σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη, κατόπιν εντολής του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Κοσμά, τηρήθηκαν όλα όσα αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην συνεδρίαση της 4ης Ιανουαρίου 2021. Το ίδιο άλλωστε είχε ανακοινωθεί σε ενημερωτικό Δελτίο Τύπου για τον φετινό εορτασμό την ημέρα των Θεοφανείων: «..εορτάσθηκε η μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με πιστή τήρηση των αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Η Ιερά Μητρόπολη διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία αφορά την φετινή εορτή των Θεοφανείων, και καλεί τους υπευθύνους να πράξουν τα απαραίτητα για την αποκατάσταση της αληθείας και την περιφρούρηση της αντικειμενικής ενημέρωσης των Ελλήνων. Επισημαίνεται ότι η φωτογραφία απεικονίζει τελετή περελθόντος έτους, όπως με άνεση μπορούν να βεβαιώσουν τα πρόσωπα που εικονίζονται.

Με το παρόν Δελτίο Τύπου ενημερώνουμε τα πιστά μέλη της Εκκλησίας για την ακρίβεια των γεγονότων, αφού είναι ολοφάνερο ότι συγκεκριμένα κέντρα προσπαθούν με κάθε τρόπο να οδηγήσουν τους πολίτες σε ρήξη, θέλοντας να φέρουν την Εκκλησία απέναντι στην Κοινωνία.

Είναι πλέον πασιφανής η προσπάθεια δημιουργίας αρνητικού κλίματος για την Εκκλησία με αφορμή την εορτή των Θεοφανείων, από μερίδα των Μ.Μ.Ε., χρησιμοποιώντας αρχειακές φωτογραφίες και βίντεο. Αντίστοιχο ρεπορτάζ που προβλήθηκε σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας παρουσίασε εικόνες (Video) του 2015 από τον εορτασμό των Θεοφανείων στη Νάξο ως φετινές(!!!), αναγκάζοντας την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας να ζητήσει την αποκατάσταση της αλήθειας.

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία ανταποκρίθηκε θετικά και με σεβασμό, από την πρώτη στιγμή, στην επιβολή των μέτρων για τη δημόσια υγεία. Για να έλθουμε τώρα κι εμείς να τονίσουμε με τη σειρά μας: Όποιος εντοπίσει κάπου την αποκατάσταση της αλήθειας, κερδίζει!!!

[πηγή: http://www.imaa.gr/2012-03-18-21-38-34/deltia-typou/1029-pros-apokatastasi-tis-alitheias.html]

***
Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας: 

Η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας εξ αφορμής της προβολής οπτικοακουστικού υλικού (video) σε δελτία ειδήσεων της 6ης Ιανουαρίου 2021 τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβελείας (ALPHA TV, SKAI TV, STAR TV) συνοδευόμενου από επικριτικό σχολιασμό περί τελέσεως στην Νάξο εκτός Ιερού Ναού, του αγιασμού των υδάτων, ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων, από Ιερέα της Μητροπόλεώς μας, ρίπτοντας τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα από πλοιάριο, με την συμμετοχή πιστών και μάλιστα παιδιών χωρίς κανείς να φέρει προστατευτικές μάσκες και προς αποκατάσταση της αλήθειας, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι τα ανωτέρω κατ’ επανάληψη προβληθέντα είναι εφετινά συμβάντα και διευκρινίζει ότι το εν λόγω οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε, καταγράφηκε και αφορά εορτή των Θεοφανείων του έτους 2015.

Γι' αυτό άλλωστε και κανένα από τα εμφανιζόμενα πρόσωπα στην προβολή αυτή δεν φέρει προστατευτική μάσκα και οι καιρικές συνθήκες που παρουσιάζονται είναι διαφορετικές από τις επικρατούσες.

Καλούμε τους ανωτέρω τηλεοπτικούς σταθμούς να επανορθώσουν και να αποκαταστήσουν από τα δελτία ειδήσεών τους την αλήθεια, διευκρινίζοντας ότι το οπτικοακουστικό υλικό που προέβαλαν αφορούσε τελετή αγιασμού των υδάτων στην Νάξο προ εξαετίας (δηλαδή το έτος 2015), καθώς η ανακριβής τηλεοπτική αναφορά και παρουσίαση πανελλαδικά της δήθεν μη τήρησης των νόμων της Πολιτείας και των εντολών της Ιεράς Συνόδου, ανήμερα των εφετινών Θεοφανείων, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην κοινωνία της Νάξου αλλά και αφορμή δυσμενών σχολίων και σκανδαλισμού κατά της Εκκλησίας γενικότερα.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ».

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ». Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους. Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

Αρχείο

Φίλοι κι αδελφοί

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται...

Τοῦτο σᾶς λέγω πάλιν καὶ σᾶς παραγγέλλω: κἂν ὁ οὐρανὸς νὰ κατέβη κάτω κἂν ἡ γῆ νὰ ἀνέβη ἀπάνω κἂν ὅλος ὁ κόσμος νὰ χαλάση καθὼς μέλλει νὰ χαλάση σήμερον αὔριον, νὰ μὴ σᾶς μέλη τί ἔχει νὰ κάμη ὁ Θεός. Τὸ κορμὶ ἂς σᾶς τὸ καύσουν, ἂς σᾶς τὸ τηγανίσουν, τὰ πράγματά σας ἂς σᾶς τὰ πάρουν, μὴ σᾶς μέλη, δῶστε τα, δὲν εἶναι ἐδικά σας. Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται. Ἐτοῦτα τὰ δύο ὅλος κόσμος νὰ πέση, δὲν ἠμπορεῖ νὰ σᾶς τὰ πάρη, ἔξω ἂν τύχη καὶ τὰ δώσετε μὲ τὸ θέλημά σας. Αὐτὰ τὰ δύο νὰ τὰ φυλάγετε νὰ μὴν τύχη καὶ τὰ χάσετε.

Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός, Διδαχὴ Γ' (ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Ἰωάννη Β. Μενούνου, Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ Διδαχὲς καὶ Βιογραφία, ἐκδόσεις Ἀκρίτας, ζ' ἔκδοση, Ἀθήνα 2004, σελ.154)

Επισκέπτες από 17/9/2009

Free counters!

ΠΕΡΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Περί θεολογίας

Περί θεολόγων και Θρησκευτικών

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΘΕΟ»

Κ. ΤΣΑΤΣΟΣ, ΠΕΡΙ "ΕΙΔΙΚΩΝ"

Τοῦτο εἶναι τὸ δρᾶμα τῆς ἐποχῆς μας: ὅτι ἡ πρόοδος της δὲν βρίσκεται στὰ χέρια τῶν πνευματικῶν ἀνθρώπων, ἀλλὰ τῶν εἰδικῶν, ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι πνευματικοὶ ἄνθρωποι.

Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ἀφορισμοὶ καὶ διαλογισμοί, τέταρτη σειρά, εκδ. Βιβλ. τῆς Ἑστίας, Ἀθήνα 1972, σελ. 92.

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μετεωρίτικη Βιβλιοθήκη

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΟΠΟΣ

Αξίζει να διαβάσετε

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ