Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Κυκλοφορεί το τεύχος 153 του περιοδικού "Σύναξη" με κεντρικό θέμα "Φύλο και θεολογία-Η συζήτηση συνεχίζεται"





Σύναξη, τεύχος 153, Ιανουάριος-Μάρτιος 2020



Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Ο

Το τεύχος αυτό αποτελεί συνέχεια του προηγουμένου. Και τα δύο μαζί αρθρώνουν μια συζήτηση για ζητήματα ιδιαιτέρως δύσκολα στις μέρες μας. Όχι μόνο μια συζήτηση μεταξύ του κάθε κειμενογράφου και των αναγνωστών, αλλά και μεταξύ των ίδιων των κειμένων. Το είχαμε επισημάνει στο Προλογικό του προηγουμένου τεύχους, το επισημαίνουμε κι εδώ. Επίσης στο προηγούμενο Προλογικό είχαμε καταγράψει τις πολλαπλές και ιδιάζουσες δυσκολίες που έχουν τα ζητήματα περί φύλου σήμερα. Οι δυσκολίες αυτές προϋποτίθενται κι εδώ.

Τα κείμενα παλεύουν με νοήματα και καταστάσεις, αγωνιούν εκεί όπου τα πράγματα φαίνεται να τα συσκοτίζει η συνήθεια, κοπιάζουν και ζητούν τον κόπο του αναγνώστη. Κάθε κείμενο είναι μια απόπειρα όλο κι όλο, αλλά δεν γίνεται να πορευτούμε αλλιώς. «Μη αποκνήσωμεν προς την έρευναν», κατά την παρότρυνση του Μ. Βασιλείου [1]. Μην παρατήσουμε την έρευνα – είτε από οκνηρία είτε από φόβο.

Ο π. Ιωάννης Μπερ πραγματεύεται τη λειτουργία του άντρα και της γυναίκας, στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερης κίνησης: της κίνησης από το άρσεν και το θήλυ προς την ανθρώπινη ύπαρξη, μέσα από την αναγέννηση την οποία απεργάζεται ο εργαζόμενος Θεός και το μυστήριο της Εκκλησίας.

Η Πανωραία Κουφογιάννη καταδεικνύει τη διάβρωση της εκκλησιαστικής ζωής από αντιχριστιανικά στην πραγματικότητα στερεότυπα σε βάρος των γυναικών˙ στερεότυπα όμως τα οποία βιώνονται πλέον ως η παράδοση.

Ο π. Μπράντον Γκάλλαχερ προσεγγίζει με παρρησία και οδύνη το θέμα της ομοφυλοφιλίας, προσπαθώντας να διακρίνει ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιες οι δυσκολίες στη συνάντηση της εκκλησιαστικής παράδοσης με το σήμερα. Βασικό ερώτημα που απασχολεί το συγγραφέα, είναι αν αυτό που εκλαμβάνουμε αυτονόητα και ανέλεγκτα ως παράδοση, είναι όντως παράδοση˙ και αν αντέχουμε να δούμε ότι η παράδοση περιλαμβάνει προβληματικές πλευρές που τις αποσιωπά η σημερινή εξιδανίκευσή της.

Η Μαρί Μπαλμαρί εξετάζει διεισδυτικά, με εργαλεία ψυχαναλυτικά και θεολογικά, τη σημασία του νόμου στις ανθρώπινες κοινωνίες, αλλά και την αναμέτρηση της ανθρώπινης ύπαρξης μαζί τους.

Τέλος, ο Ρόυαν Ουίλιαμς, τέως αρχιεπίσκοπος Κάντερμπερυ (Αγγλικανός), ερευνά τη σημασία της σωματικότητας και της επιθυμίας στη σεξουαλική σχέση. Είναι ένα κείμενο δύσκολης γραφής, και ο αναγνώστης καλείται να υπερβεί την ένταση των διατυπώσεων, για να προσπελάσει τα καίρια ερωτήματα που θέτει ο συγγραφέας επί τάπητος.

Ολόκληρο το τεύχος πασχίζει να είναι μια έκκληση. Μια έκκληση κατά της οκνηρίας και του φόβου.


Θ. Ν. Παπαθανασίου


_____________________________

[1] Μ. Βασίλειος, Εις την εξαήμερον, ομιλία Β΄, PG 29, 28D. 



Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α


- π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΕΡ, «Ἀπὸ τὸν Ἀδὰμ στὸν Χριστό: Ἀπὸ τὸ ἄρσεν καὶ θῆλυ στὴν ἀνθρώπινη ὕπαρξη».

- ΠΑΝΩΡΑΙΑ ΚΟΥΦΟΓΙΑΝΝΗ, «Γυναίκα καὶ Ἐκκλησία: τελικὰ ἐννοοῦμε ὅσα διακηρύσσουμε;».

- π. ΜΠΡΑΝΤΟΝ ΓΚΑΛΛΑΧΕΡ, «Ἀνταμώνοντας μὲ τὴν Ὀρθόδοξη παράδοση στὴ νεοτερικὴ Δύση: Φυσικὸς νόμος, ὁμοφυλοφιλία καὶ ζῶσα παράδοση».

- ΜΑΡΙ ΜΠΑΛΜΑΡΙ, «Οἱ Νόμοι τοῦ Ἀνθρώπου».

- ΡΟΟΥΑΝ ΟΥΪΛΛΙΑΜΣ, «Ἡ χάρη τοῦ σώματος».

- ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, «Διακόνισσες: Ὀρθόδοξος θεσμὸς ἀθεολόγητα παροπλισμένος».

- ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ, «Ἡ θεία λάσπη» (ποίημα).

- ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΙΧΑΛΑΓΑ, «πρωτ. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός (1940-2019)».

- π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΒΑΤΖΑΣ, «Ἀρχιμ. Ἠλίας Μαστρογιαννόπουλος (1919-2020)».

- ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΚΟΣ, «Μᾶς δώσαν κι ἀπό ἕνα πλαστικὸ γάντι».



Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αρχείο

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται...

Τοῦτο σᾶς λέγω πάλιν καὶ σᾶς παραγγέλλω: κἂν ὁ οὐρανὸς νὰ κατέβη κάτω κἂν ἡ γῆ νὰ ἀνέβη ἀπάνω κἂν ὅλος ὁ κόσμος νὰ χαλάση καθὼς μέλλει νὰ χαλάση σήμερον αὔριον, νὰ μὴ σᾶς μέλη τί ἔχει νὰ κάμη ὁ Θεός. Τὸ κορμὶ ἂς σᾶς τὸ καύσουν, ἂς σᾶς τὸ τηγανίσουν, τὰ πράγματά σας ἂς σᾶς τὰ πάρουν, μὴ σᾶς μέλη, δῶστε τα, δὲν εἶναι ἐδικά σας. Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται. Ἐτοῦτα τὰ δύο ὅλος κόσμος νὰ πέση, δὲν ἠμπορεῖ νὰ σᾶς τὰ πάρη, ἔξω ἂν τύχη καὶ τὰ δώσετε μὲ τὸ θέλημά σας. Αὐτὰ τὰ δύο νὰ τὰ φυλάγετε νὰ μὴν τύχη καὶ τὰ χάσετε.

Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός, Διδαχὴ Γ' (ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Ἰωάννη Β. Μενούνου, Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ Διδαχὲς καὶ Βιογραφία, ἐκδόσεις Ἀκρίτας, ζ' ἔκδοση, Ἀθήνα 2004, σελ.154)

Επισκέπτες από 17/9/2009

Free counters!

Κ. ΤΣΑΤΣΟΣ, ΠΕΡΙ "ΕΙΔΙΚΩΝ"

Τοῦτο εἶναι τὸ δρᾶμα τῆς ἐποχῆς μας: ὅτι ἡ πρόοδος της δὲν βρίσκεται στὰ χέρια τῶν πνευματικῶν ἀνθρώπων, ἀλλὰ τῶν εἰδικῶν, ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι πνευματικοὶ ἄνθρωποι.

Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ἀφορισμοὶ καὶ διαλογισμοί, τέταρτη σειρά, εκδ. Βιβλ. τῆς Ἑστίας, Ἀθήνα 1972, σελ. 92.

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μετεωρίτικη Βιβλιοθήκη

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΟΠΟΣ

Αξίζει να διαβάσετε

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ