Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου για τα Χριστούγεννα

φωτό: Ρομφαία
 
«Εκ Παρθένου Κύριος Ιησούς, η λύτρωσις, ο φωτισμός, η ζωή, η σωτηρία…»
(Χριστουγεννιάτικος ύμνος)


Αγαπητοί μου αδελφοί,
παιδιά της Εκκλησίας,

Τα Χριστούγεννα της Εκκλησίας μας γιορτάζομε και σήμερα, όπως πάντοτε, στον ευλογημένο Τόπο μας.
Το νόημα, το μήνυμα και το περιεχόμενο της μεγάλης αυτής γιορτής εκφράζει με τρόπον άριστον ο εκκλησιαστικός ύμνος που αναφέραμε, σύμφωνα με τον οποίον τα Χριστούγεννα είναι η λύτρωσις, ο φωτισμός, η ζωή και η σωτηρία του ανθρώπου, ο τρόπος και ο δρόμος ζωής, που προσφέρονται από τον Κύριο, τον Σωτήρα μας, ο οποίος γεννάται από την Παρθένο Μαρία.
Αυτή την γιορτή των Χριστουγέννων, με αυτό το νόημα και το περιεχόμενο, γιορτάζομε και τούτο τον χρόνο, σε καιρούς χαλεπούς, πονηρούς και δύσκολους.
Ανάσα, όαση, ελπίδα, φως και ανακούφιση είναι η σημερινή γιορτή για τον κόσμο μας και όλους τους ανθρώπους του.
«Εκ Παρθένου Κύριος Ιησούς, η λύτρωσις, ο φωτισμός, η ζωή, η σωτηρία…».
Αγαπητοί μου αδελφοί,
Αυτά είναι τα δικά μας αιώνια Χριστούγεννα. Γεγονός αιώνιο, λυτρωτικό, υπαρξιακό, το οποίον αναφέρεται εις το ανθρώπινο πρόσωπο, όλη την ύπαρξη του κάθε ανθρώπου, ως ελευθερία, απελευθέρωση, φωτισμό, ζωή, σωτηρία για όλους, όλο το γένος των ανθρώπων, τον πλανήτη μας εις τον οποίον ζούμε.
Σε όλους και σε όλα, προσφέρονται τα πολύτιμα αυτά δώρα, σήμερα.
Η ίδια η ζωή, η απελευθέρωση, ο φωτισμός και η σωτηρία. Για όλους τους ανθρώπους, όλες τις υπάρξεις της γης, όλα τα πράγματα, τα δημιουργήματα της αγάπης του Θεού, που βρίσκονται στον κόσμο. Με τον τρόπο αυτόν, καλούμαστε σήμερα να ζήσομε και να γιορτάσομε τα Χριστούγεννα, ως μια άλλη νέα πραγματικότητα, νέο δρόμο, νέα κατεύθυνση και νέα αιώνια πορεία, μέσα στην ίδια τη σημερινή πραγματικότητα των καιρών μας, της συγχύσεως, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας. Της βίας, των κινδύνων και των απειλών. Των ακραίων και αφύσικων καιρικών σημερινών φαινομένων. Των καταθλίψεων, της αφασίας, των κοινωνικών αποκλεισμών, των αδιεξόδων, των εκμεταλλεύσεων. Της φθοράς και της απραξίας. Της πολλαπλής και πολυσύνθετης κρίσεως, που δεν είναι τόσον η φτώχια, η ανέχεια, η ανεργία, τα οποία σημαδεύουν την εποχή μας, όσον η φθορά του προσώπου μας, η λάθος αντίληψη και κατανόηση της υπάρξεώς μας, της ζωής μας, οι ψευδαισθήσεις μας, το μόνιμο κυνήγι μόνον του χρήματος, του κέρδους, ο υπερκαταναλωτισμός. Οι λάθος ιδέες και αντιλήψεις τις οποίες έχομε για το πρόσωπο και τη ζωή μας.
Μέσα από αυτή την πραγματικότητα, όπως την ζούμε στην καθημερινότητά μας, εμείς και όλοι οι άνθρωποι του Τόπου και του κόσμου μας, έρχονται σήμερα τα Χριστούγεννα, ως ευκαιρία, δυνατότητα και τρόπος, να λυτρωθούμε, να απελευθερωθούμε, να φωτισθούμε, να ζήσομε και να σωθούμε.
Όχι όμως, χωρίς τον Χριστό μας, όχι χωρίς την Εκκλησία Του και Εκκλησία μας, την εστία και πηγή ζωής, τη Μητέρα μας. Οχι χωρίς τον πλούτο και την ομορφιά της Παραδόσεως, των εθίμων, του Πολιτισμού μας, όπως τα έζησαν και τα παρέδωκαν σ’ εμάς οι γενεές των ανθρώπων μας μαζί με τους Αγίους μας, οι οποίοι προηγήθηκαν και μας άφησαν τους πολύτιμους θησαυρούς, τον πλούτο, το φως και την αλήθεια για τη ζωή και τον άνθρωπο.
Εις αυτά και με αυτά, εις την σημερινή γιορτή των Χριστουγέννων, αλλά με την έννοιαν που ετονίσαμε, χωρίς φαντασιώσεις και αυταπάτες, έχομε γιορτή, χαρά, ελπίδα, μέλλον και ανοικτούς δρόμους, για να πορευθούμε, να ζήσομε με δυσκολία αλλά και σιγουριά. Με απλότητα και ολιγάρκεια, αλλά και βεβαιότητα, ότι θα ζούμε και θα πορευόμαστε ελεύθεροι, φωτισμένοι, σωσμένοι, στην παρούσα ζωή και την μέλλουσα.
Αυτά είναι τα Χριστούγεννα της Εκκλησίας μας, τα δικά μας και του κόσμου, όλης της ανθρωπότητας, τα Χριστούγεννα.
Αγαπητοί μου αδελφοί,
Με αυτά τα δεδομένα για τα αληθινά, αιώνια Χριστούγεννα και την πραγματικότητα, μέσα στην οποία ζούμε και κυρίως μέσα στην οποία μπορούμε να ανοιχθούμε και να ζήσωμε, καλούμαστε όλοι μας, είναι ανάγκη για όλους μας, να ανασάνωμε, να δυναμώσομε, να ειρηνεύσομε, να γελάσομε, να γιορτάσομε. Να ξαναζήσομε τις γιορτές και μάλιστα τα Χριστούγεννα και τις χαρές που ζούσε ο λαός μας σε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις. Να ανθίσει στο πρόσωπό μας η χαρά και η ελπίδα. Να φύγωμεν από τους φόβους, τις φοβίες και τα αδιέξοδά μας. Να κάνομε απλά και ταπεινά ό,τι μπορούμε, χωρίς πανικό και τρόμο. Να απαλλαγούμεν από σκέψεις, ιδέες και συνήθειες που μας αποδυναμώνουν. Από τις τόσες σύγχρονες σημερινές εξαρτήσεις μας, όχι μόνον από τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τα ναρκωτικά και τις τόσες άλλες εξαρτήσεις μας, αλλά μαζί με αυτά και από τις ιδέες, τις σκέψεις, τις λάθος αντιλήψεις, τις προκαταλήψεις για τον εαυτό μας και τους συνανθρώπου μας, το μίσος, την βία, τον υπερκαταναλωτισμό, το κυνήγι του χρήματος και του κέρδους, ως τρόπου ζωής. Την ακόρεστη δίψα για το πιο πολύ, το άνομο και παράνομο, το φθαρτό και το διαβλητό, το προσωρινό, το εύκολο και το φθηνό.
Ολην αυτήν την πραγματικότητα, που είναι η πηγή και η αιτία της σημερινής κρίσεως, καλούμαστε σήμερα να αφήσομε, να αρνηθούμε, να απορρίψομε. Ηλθε και είναι η ώρα μας, με τα σημερινά Χριστούγεννα, όλοι μας να ζήσομε ελεύθεροι και φωτεινοί. Να ξαναβρούμε αυτά που έχομε χάσει και χάνομε. Την αληθινή ελευθερία του προσώπου μας, την απλότητα της ζωής, την παιδικότητα, την ολιγάρκεια, τον ταπεινό τρόπο ζωής. Το φως του Θεού και όχι μόνον της γνώσεως, της πληροφορίας, της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας. Την ευλογημένη, σωσμένη και ασφαλή ζωή.
Σας καλούμε και σας παρακαλούμεν ως Αρχιεπισκοπή Κρήτης και Εκκλησία, αδελφοί, όλους, μικρούς, μεγάλους, γυναίκες, άνδρες, ιδιαιτέρως τους νέους μας, τους ανθρώπους των χωριών και της πόλεως, να δούμε τα φετινά Χριστούγεννα ως τον νέο, αλλά αιώνιο τρόπο ζωής. Το νέο, αλλά και αιώνιο ξεκίνημά μας. Να λάμψει, να γελάσει και να γιορτάσει αληθινά ο Τόπος μας. Τα σπίτια μας, τα καταστήματά μας, τα σχολεία μας, τα χωριά μας, οι γειτονιές μας, όλος ο τόπος μας, μέσα στο φως, τη λύτρωση, τη χαρά, την ομορφιά και την αληθινή αιώνια γιορτή των Χριστουγέννων της Εκκλησίας μας.

Με πατρικές ευχές και πολλήν εν Κυρίω αγάπην
+Ο Κρήτης Ειρηναίος
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ».

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ». Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους. Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

Αρχείο

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται...

Τοῦτο σᾶς λέγω πάλιν καὶ σᾶς παραγγέλλω: κἂν ὁ οὐρανὸς νὰ κατέβη κάτω κἂν ἡ γῆ νὰ ἀνέβη ἀπάνω κἂν ὅλος ὁ κόσμος νὰ χαλάση καθὼς μέλλει νὰ χαλάση σήμερον αὔριον, νὰ μὴ σᾶς μέλη τί ἔχει νὰ κάμη ὁ Θεός. Τὸ κορμὶ ἂς σᾶς τὸ καύσουν, ἂς σᾶς τὸ τηγανίσουν, τὰ πράγματά σας ἂς σᾶς τὰ πάρουν, μὴ σᾶς μέλη, δῶστε τα, δὲν εἶναι ἐδικά σας. Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται. Ἐτοῦτα τὰ δύο ὅλος κόσμος νὰ πέση, δὲν ἠμπορεῖ νὰ σᾶς τὰ πάρη, ἔξω ἂν τύχη καὶ τὰ δώσετε μὲ τὸ θέλημά σας. Αὐτὰ τὰ δύο νὰ τὰ φυλάγετε νὰ μὴν τύχη καὶ τὰ χάσετε.

Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός, Διδαχὴ Γ' (ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Ἰωάννη Β. Μενούνου, Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ Διδαχὲς καὶ Βιογραφία, ἐκδόσεις Ἀκρίτας, ζ' ἔκδοση, Ἀθήνα 2004, σελ.154)

Επισκέπτες από 17/9/2009

Free counters!

ΠΕΡΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Περί θεολογίας

Περί θεολόγων και Θρησκευτικών

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΘΕΟ»

Κ. ΤΣΑΤΣΟΣ, ΠΕΡΙ "ΕΙΔΙΚΩΝ"

Τοῦτο εἶναι τὸ δρᾶμα τῆς ἐποχῆς μας: ὅτι ἡ πρόοδος της δὲν βρίσκεται στὰ χέρια τῶν πνευματικῶν ἀνθρώπων, ἀλλὰ τῶν εἰδικῶν, ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι πνευματικοὶ ἄνθρωποι.

Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ἀφορισμοὶ καὶ διαλογισμοί, τέταρτη σειρά, εκδ. Βιβλ. τῆς Ἑστίας, Ἀθήνα 1972, σελ. 92.

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μετεωρίτικη Βιβλιοθήκη

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΟΠΟΣ

Αξίζει να διαβάσετε

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ