Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάζοντας τη σημερινή απόφαση της ΟΛΜΕ διερωτώμαι:

1. Με ποια αρμοδιότητα και με ποια επιστημονική θεμελίωση ένα συνδικαλιστικό σωματείο αποφαίνεται για το θέμα της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών; 

2. Ποια είναι η θέση της ΟΛΜΕ για τα ακανθώδη ζητήματα της εκπαίδευσης (κενά, αξιολόγηση, ωράριο, μισθολογική απαξίωση);

3. Ποιες ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ παρεμβάσεις ή δράσεις έχει κάνει για την ανάσχεση της μνημονιακής λαίλαπας που έχει διαλύσει το εκπαιδευτικό οικοδόμημα; 

4. Το κυριότερο: θεωρεί τους ΠΕ01 ως μέλη της και συναδέλφους ή όχι; 


Τέρμα πια με την μονομερή ιδεοληπτική κατήχηση. 

Ζητάμε από την ΟΛΜΕ το αυτονόητο: να αντιμετωπίζει ισότιμα όλα τα ΜΕΛΗ της χωρίς a priori διακρίσεις διδακτικών αντικειμένων.


 25/9/2015

Γ. Μ. Βαρδαβάς


1 σχόλιο:

B Pera είπε...

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου και κάντε μια απλή σύγκριση με την..."απόφαση" της ΟΛΜΕ:
http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B5-%CE%B7%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD.
Επιτέλους μια ΕΛΜΕ με ευαισθησία, που αντιμετωπίζει τους ΠΕ01 πραγματικά σαν ισότιμους συνάδελφους. [Δεν θα υπεισέλθω εδώ στο ζήτημα για το θρησκειολογικό χαρακτήρα του μαθήματος που προτείνεται (αν κι εγώ προκρίνω μια γνωσιοκεντρική προσέγγιση με έμφαση στην πολιτισμική, ιστορική και βιβλική διάσταση, αλλά το θέμα είναι μεγάλο και δεν θα επιμείνω)].
Στην ουσία: 1. Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου ρητά και κατηγορηματικά "υπερασπίζεται και υποστηρίζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας των συναδέλφων θεολόγων όπως και κάθε άλλης ειδικότητας του Δημόσιου Σχολείου"
2. Σε αντίθεση με τον στείρο κυβερνητισμό και την υποτιμητική στάση έναντι των Θεολόγων που αποπνέει η “απόφαση” της ΟΛΜΕ, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου προτείνει οι απαλλαγέντες να παρακολουθούν “παρεμφερές αντικείμενο” που θα διδάσκεται από θεολόγους. Με αυτόν τον τρόπο οι οργανικές θέσεις των ΠΕ01 δεν κινδυνεύουν. Τόσο δύσκολο ήταν για την ΟΛΜΕ να κάνει μια ανάλογη πρόταση; Τόσο δύσκολο ήταν για την ΟΛΜΕ να δείξει ανάλογη ευαισθησία για τις οργανικές θέσεις ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ της;
Αλλά η παρέμβαση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου είναι καίρια διότι διαπιστώνει ότι το ζήτημα της διευκόλυνσης των απαλλαγών: “[...] “ανοίγει” σε μια περίοδο οικονομικών περικοπών και συρρίκνωσης της Εκπαίδευσης και αυτός θεωρούμε ότι είναι ο ουσιαστικός ρόλος που έρχεται να εξυπηρετήσει, με την μείωση των συναδέλφων θεολόγων στα σχολεία. [...]
Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς σε όλες τις διαστάσεις του θέματος η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου δείχνει ότι το σωματείο αντιμετωπίζει ισότιμα τα μέλη του και ότι ενδιαφέρεται με τρόπο ουσιαστικό για τα προβλήματα των καθηγητών.

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ