Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013

Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου (Παπαθανασίου), Ο εορτασμός του Αποστόλου Παύλου στην Ακρόπολη

[εικόνα από εδώ]
Ορθώς έχει καθιερωθεί από το έτος 1925 να τελείται στον Άρειο Πάγο παρά την Ακρόπολη πανηγυρικός εσπερινός μεθ' ομιλίας την ημέραν της εορτής του πρωτοκορυφαίου Αποστόλου των Εθνών Παύλου.
Το γεγονός αυτό έχει πολυσήμαντη σημασία. 
Πρώτον, διότι αποδίδεται τιμή και αποτελεί συνάμα ένδειξη ευγνωμοσύνης πρός τον μέγιστον των Αποστόλων, τον  Παύλον, ο οποίος απεκλήθη "σκεύος εκλογής" και "πρώτος μετά τον Ένα".
Δεύτερον, διότι ημείς, ειδικότερα οι Αθηναίοι του 21ου αιώνα, τιμούμε εκείνον ο οποίος τον 1ο αιώνα έφερε το Ευαγγέλιο του Χριστού στην Αθήνα ερμηνεύοντας το ποίος είναι ο "άγνωστος Θεός".
Τρίτον, διότι η μεγάλη προσωπικότητα του Παύλου έθεσε τα θεμέλια της συνθέσεως ελληνισμού και χριστιανισμού, τούτου του μεγίστου ευεργετήματος της ανθρωπότητας.
Τέταρτον, διότι ο Απόστολος Παύλος, "ως γλώττα της οικουμένης", με την ευρύτατη παιδεία του, έδωσε τα αναγκαία στοιχεία της διαμορφώσεως του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και,
Πέμπτον, διότι ο εορτασμός αυτός αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία ενός πνευματικού αναβαπτισμού μας στην Παύλεια σκέψη και θεολογία, με την εμβάθυνση στις διατυπωμένες στην ωραία ελληνική γλώσσα 14 επιστολές του.
Οφείλουμε οι νεοέλληνες να γνωρίσουμε περισσότερο εκείνον που μας φανέρωσε "τί ποτέ εστιν άνθρωπος και όση της φύσεως της ημετέρας η ευγένεια" (Ιω. Χρυσοστόμου, Ομιλία Β' εις απ. Παύλον).

Ιεροκήρυξ Καθεδρικού Ναού Αθηνών
Δρ. Νομικής και Θεολογίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ