Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012

Ανθολόγιον 102: π. Φ.Φάρος("...όλα αυτά τα επιτεύγματα δεν λύνουν μόνο προβλήματα αλλά δημιουργούν και νέα, έτσι ώστε η πρόοδος να γίνεται με βήμα σημειωτόν και τα ανθρώπινα αδιέξοδα να παραμένουν αδιέξοδα")

Οι ανθρωπιστές σε όλες τις εποχές ενθουσιάζονται από τα ανθρώπινα επιτεύγματα με τα οποία πιστεύουν, έστω κι αν δεν το ομολογούν ευθέως, ότι ο άνθρωπος τελικά θα γίνη παντοδύναμος. Στις ημέρες μας η όντως εντυπωσιακή ανάπτυξη της τεχνολογίας, τα θαύματα της νέας εποχής έχουν φέρει κάποιους ανθρώπους, που έχουν  την ανάγκη να πιστεύουν ότι επιτέλους θα ανακαλύψη ο άνθρωπος τη λυδία λίθο, για τους οποίους ο Παπαδιαμάντης θα έλεγε ότι "εψήλωσεν ο νους τους", σε μια κατάσταση υστερικής έξαρσης και παραληρούν, πιστεύοντας ότι αυτή τη φορά η λυδία λίθος ανεκαλύφθη και ότι αυτό που συμβαίνει τώρα αχρηστεύει όλα τα προηγούμενα ανθρώπινα επιτεύγματα. Αυτές οι αντιδράσεις δεν είναι βέβαια πρωτότυπες. Επαναλαμβάνονται διαρκώς και πανομοιότυπα. Οι άνθρωποι που ανακάλυψαν τον τροχό αντέδρασαν ασφαλώς με την ίδια υστερική έξαρση με την οποία αντιδρούν πολλοί σύγχρονοι άνθρωποι στα επιτεύγματα της νέας εποχής και γι'  αυτό δεν παρατηρούν ότι όλα αυτά τα επιτεύγματα δεν λύνουν μόνο προβλήματα αλλά δημιουργούν και νέα, έτσι ώστε η πρόοδος να γίνεται με βήμα σημειωτόν και τα ανθρώπινα αδιέξοδα να παραμένουν αδιέξοδα. Τα νέα επιτεύγματα δεν αλλάζουν ούτε την ανθρώπινη φύση ούτε τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες και η ποιότητα της ανθρώπινης ζωής καθορίζεται, όπως πάντα, από τις ανθρώπινες σχέσεις και από τα ανθρώπινα πάθη που τις υπονομεύουν. Οι άνθρωποι, που τα προσωπικά τους αδιέξοδα δεν τους έχουν δημιουργήσει υστερική και παραληρηματική αναζήτηση μιας χωρίς προηγούμενο σωτηρίας, δεν είναι βέβαιοι ότι τα επιτεύγματα της νέας εποχής έχουν μεγαλύτερη σημασία για τη ζωή του ανθρώπου από την ανακάλυψη του τροχού.
       Ενώ ο άνθρωπος χωρίς τον Θεό δεν μπορεί να σώση τον εαυτό του, η αγάπη του Θεού για τον κόσμο ενεργεί  στον κόσμο, και ο Θεός έχει σχεδιάσει για τον άνθρωπο ένα ρόλο να διαδραματίση. Στη σχέση μεταξύ Θεού και ανθρώπου χρειάζεται τόσο η μεγαλωσύνη του Θεού όσο και η μεγαλωσύνη του ανθρώπου.


π.Φιλόθεος Φάρος, Η διαχείριση της αγάπης, εκδ. Αρμός, σελ. 67-68.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ