Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011

Μιχάλης Παναγιωτάκης,Ταυτοποίηση ιστολογίων και κατάρριψη δορυφόρων


Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεκινά μια συζήτηση περί "ανωνυμίας" των "διαχειριστών" των μπλογκ. Αυτή τη φορά ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης ανήγγειλε τη συγκρότηση σχετικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της οποίας τα μέλη ανακοινώθηκαν πρόσφατα.
Γίνεται πρόδηλο από τη ρητορική που συνοδεύει την αναγγελία ("το διαδίκτυο θα παύσει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους") ότι ο υπουργός δεν έχει καλή γνώση του χώρου στον οποίο φιλοδοξεί να νομοθετήσει. Αν ο διακηρυγμένος στόχος είναι όντως η ταυτοποίηση όλων των διαχειριστών ιστολογίων, πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία ίδιας επαφής με την πραγματικότητα με εκείνη των απειλών του αείμνηστου Δ. Μαρούδα, επί κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου, περί κατάρριψης δορυφόρων για να μην εκπέμπουν τηλεοπτικό σήμα στη χώρα μας (αναλογία που έχει ήδη επισημανθεί από δεκάδες σχολιαστές ήδη στο διαδίκτυο). Τα ερωτήματα δικαιοδοσίας και μόνο που θα προκύψουν από οποιαδήποτε τέτοια νομοθετική ρύθμιση θα είναι... ενδιαφέροντα.
Να πούμε μόνο τα εξής: αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, η προληπτική δηλαδή ταυτοποίηση των χρηστών μπλογκ (και τι εννοεί ακριβώς ο κ. Παπαϊωάννου όταν λέει μπλογκ;), θα είναι κάτι που παγκοσμίως μόνο η κινεζική κυβέρνηση έχει επιχειρήσει, και έχει αποτύχει, να επιβάλει. Θα είναι και θα ερμηνευθεί από μεγάλη μερίδα των χρηστών του διαδικτύου παγκόσμια, σαν μια ολοκληρωτικής αντίληψης λογοκρισία και φίμωση και θα ξανακάνει την Ελλάδα παγκόσμιο τεχνοφοβικό περίγελω. Δεδομένου δε πως και η Κίνα ακόμα απέτυχε στον στόχο αυτό, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς ακριβώς σκοπεύει η κυβέρνηση να εφαρμόσει έναν τέτοιο νόμο.
Πιθανότερο όμως, δοθείσης της συγκυρίας, φαίνεται να πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας ενός πέπλου νομοθετικού εκφοβισμού των ιστολογούντων και των διαδικτυακά ενεργών πολιτών, μια και η κυβέρνηση και η πολιτική της είναι στο επίκεντρο της σφοδρής κριτικής των περισσότερων διαδικτυακών κοινοτήτων. Είναι δηλαδή μια προσπάθεια επιβολής προληπτικής αυτολογοκρισίας των χρηστών μέσα σε ένα πλαίσιο όπου θα είναι εκ των προτέρων ένοχοι, για ό,τι και να κατηγορηθούν μια και δεν θα έχουν δώσει τα στοιχεία τους στις αρχές...
Σε ό,τι αφορά την επιτροπή που έχει συσταθεί: αυτή δεν περιέχει ούτε έναν ακαδημαϊκό, ούτε έναν άνθρωπο από τον χώρο του διαδικτύου και μόνο ο δημοσιογράφος κ. Μανδραβέλης θα εκπροσωπεί υποτίθεται το “ζωντανό” διαδίκτυο. Οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Μανδραβέλης σχετικά με το θέμα της ανωνυμίας και της ρύθμισης του διαδικτύου, είναι, θεωρώ, σχετικά εύλογες και προσγειωμένες. Αλλά δεν είμαι σίγουρος πώς, με βάση αυτές τις θέσεις και τις προθέσεις του υπουργείου, ο ρόλος του στην επιτροπή θα είναι άλλος από το να ζητήσει απλά τη διάλυσή της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ