Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017

Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου (Παπαθανασίου), Για την απελευθέρωση της Αθήνας

φωτό  από εδώ

Στις πολλαπλές τιμητικές εκδηλώσεις για την 73η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή (12/10/2017) είναι δίκαιον να προστεθεί και η Αρχιερατική Θ. Λειτουργία ως και το Μνημόσυνο που τελέστηκε στον ιστορικό ναό των Αθηνών της Παντανάσσης στο Μοναστηράκι. Ήταν ένα ιερό χρέος προς όλους τους αγωνιστές και τους αδίκω θανάτω τελειωθέντας κληρικούς και λαϊκούς της σκληρής εκείνης εποχής. Συνάμα, όπως ελέχθη στο σχετικό κήρυγμα, ήταν και μια σπουδαία υπενθύμιση για τις νεότερες γενιές της αξιόλογης πνευματικής και υλικής προσφοράς της Εκκλησίας για τη σωτηρία του Αθηναϊκού λαού. Η ουσιαστική συμπαράσταση προς το λαό που τον θέριζε η πείνα, η συμβολή για τη σωτηρία αιχμαλώτων και ομήρων από βέβαιο θάνατο, η μέριμνα για τις χήρες και τα ορφανά του πολέμου, η ηθική στήριξη και το όλο προνοιακό έργο, απέδειξε εμπράκτως ότι η Εκκλησία σε όλες τις ιστορικές φάσεις του Γένους ήταν δεμένη με το λαό. Πάντοτε η εκκλησία στέκεται, συμπεριφέρεται και ομιλεί ως η γνήσια μάνα. Ωστόσο, προβάλλει το ερώτημα: σήμερα η στάση μας εκφράζει ευγνωμοσύνη ή μικροψυχία; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ