Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

Θ.Ι.Ρηγινιώτης, Το ανάθεμα του Βενιζέλου και ο άγιος Νεκτάριος

Λόγω της εορτής του αγίου Νεκταρίου (9 Νοεμβρίου), ανακυκλώνεται και φέτος ο γνωστός μύθος ότι ο άγιος, δήθεν, συμμετείχε στον αναθεματισμό του Ελευθερίου Βενιζέλου από την Εκκλησία της Ελλάδος το 1916. κάποιοι μάλιστα το λένε και πιο ακραία, ότι ο άγιος… «αφόρισε το Βενιζέλο»!
Ο μύθος αυτός έχει διερευνηθεί και καταρριφθεί στη μελέτη του Σοφοκλή Γ. Δημητρακοπούλου «Ιστορική βιογραφία του Αγίου Νεκταρίου βασισμένη σε πηγές», Αθήνα 1998, στην οποία βασίζεται και το άρθρο του π. Χρυσόστομου Παπαδάκη, πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας (νομού Ηρακλείου), «Το ανάθεμα του Βενιζέλου και ο άγιος Νεκτάριος», που μπορείτε να το αναζητήσετε στο Διαδίκτυο.
Επ’ αυτού, λίγα αυτονόητα:
Α) Ποτέ δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα ιστορικό ντοκουμέντο ή συγκεκριμένη μαρτυρία, που να τεκμηριώνει ότι ο άγιος Νεκτάριος συμμετείχε ή έστω παρευρέθηκε στον αναθεματισμό του Ελ. Βενιζέλου. Αυτό και μόνο αρκεί για να τελειώσει η συζήτηση. Όμως συνεχίζουμε με τα παρακάτω:
Β) Ο άγιος δεν ήταν επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Στην Ελλάδα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από απλός κληρικός (και μάλιστα ανεπιθύμητος και διωκόμενος). Ποτέ δεν υπήρξε μέλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλ. της Ελλάδος, ούτε συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στις αποφάσεις της.
Γ) Δεν έχει σημειωθεί ούτε ένα στιγμιότυπο από τη ζωή του αγίου, που να δείχνει ότι ενδιαφερόταν για την πολιτική. Πώς λοιπόν αίφνης θα συμμετείχε σε μια τόσο ακραία πολιτική πράξη;
Δ) Ποτέ ο άγιος δεν αντέδρασε δυναμικά ή βίαια, ούτε στις άδικες διώξεις εναντίον του. Είναι παράλογο να σκεφτόμαστε ότι αυτός ο απόλυτα πράος, ταπεινός και ανεξίκακος άνθρωπος θα πετούσε πέτρες αναθέματος ενάντια σε κάποιον άλλον. Είναι 100% αντίθετο με το χαρακτήρα του αγίου Νεκταρίου, όπως συνάγεται από ΟΛΕΣ τις βιογραφικές πηγές γι’ αυτόν.
Μετά από αυτά τα αυτονόητα, να αναφέρουμε ότι στις παραπάνω μελέτες παρατίθενται 10 λόγοι, για τους οποίους αποκλείεται ο άγιος να συμμετείχε στον αναθεματισμό. Εξ αυτών, αναφέρουμε μόνο ότι ο Βενιζελικοί αρχιερείς Μελέτιος Μεταξάκης και Χρυσόστομος Παπαδόπουλος ήταν φιλικά διακείμενοι προς τον άγιο, πράγμα που δεν θα συνέβαινε αν είχε συμμετάσχει στο ανάθεμα, καθώς και ότι η πρώτη εκκλησία του αγίου Νεκταρίου είναι ο ιστορικός και περικαλλής ναός στου στα Χανιά, την πατρίδα του Ελ. Βενιζέλου, όπου ο άγιος τιμήθηκε και τιμάται απ’ όλο το λαό, πράγμα που ασφαλώς δεν θα συνέβαινε αν η εναντίον του κατηγορία ήταν αληθής.
Κλείνοντας, θα παρακαλέσω να αναζητήσετε στο διαδίκτυο το άρθρο του κ. Γ. Λεκάτη «Ο άγιος Νεκτάριος και το σύγχρονο μάνατζμεντ», καθώς και τα άρθρα «Άγιος Νεκτάριος και Ν. Καζαντζάκης: βίοι παράλληλοι και αποκλείνοντες» και «Ο άγιος των Εξαρχείων που δεν είχε ούτε για νοίκι».
Εξάλλου, το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, από τις 6.30΄ μμ, θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο ημερίδα για τον άγιο Νεκτάριο, με συμμετοχή επιστημόνων από πλήθος ειδικοτήτων, όπου κάθε ενδιαφερόμενος ασφαλώς θα κατατοπιστεί έγκυρα και σφαιρικά για το πρόσωπο και το έργο του.

Θ. Ι. ΡηγινιώτηςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ».

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ». Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους. Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)
http://www.balamandmonastery.org.lb/

Αρχείο

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Home of the Greek Bible

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΘΕΟΛΟΓΙΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΘΕΟΛΟΓΙΑ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μετεωρίτικη Βιβλιοθήκη

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΕΥΧΗ

Η ΕΥΧΗ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

ΕΛΛΟΠΟΣ

ΕΛΛΟΠΟΣ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗΣ, ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΛΑΜ

Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗΣ, ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΛΑΜ
Δωρεάν e-book (Κάντε κλικ στην εικόνα για μετάβαση)

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Αξίζει να διαβάσετε

Ορθόδοξα ιστολόγια

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ