Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009

Δεν υπογράφτηκε κοινό κείμενο στην Κύπρο

Πηγή: amen, 22-10-2008
Λευκωσία, του Αριστείδη Βικέτου

Νέα συνάντηση – η 12η κατά σειρά –  της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου(ΜΕΘΔ) μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2010 στη Βιέννη. Επίπονες χαρακτηρίστηκαν οι συζητήσεις στο πλαίσιο της 11ης συνάντησης της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου (ΜΕΘΔ) Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, που διεξήχθησαν από το περασμένο Σάββατο στην Πάφο και ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης.

Η ΜΕΘΔ δεν ολοκλήρωσε τελικά  στη συνάντηση της Πάφου την εξέταση του θέματος «Ο ρόλος του επισκόπου Ρώμης εν τη κοινωνία όλων των Εκκλησιών». Ως εκ τούτου δεν προβλέπεται ότι η Επιτροπή θα καταλήξει σε κοινό κείμενο, όπως είχε γίνει το 2007 στη Ραβέννα.  Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο θέμα θα μείνει ανοικτό για την επόμενη συνάντηση της ΜΕΘΔ.

Στη συνάντηση της Βιέννης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα συνεχιστεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση του θέματος για το ρόλο του Επισκόπου Ρώμης στην κοινωνία όλων των Εκκλησιών κατά την πρώτη χιλιετία. Στόχος είναι η ΜΕΘΔ να καταλήξει σε κοινό κείμενο  πάνω στο δύσκολο , όπως χαρακτηρίζεται, αυτό θέμα.

Οι συζητήσεις διεξάγονται στη βάση  ενός  σχεδίου  κειμένου 13 σελίδων  από 32 παραγράφους  για τον ρόλο του Επισκόπου Ρώμης κατά την 1η χιλιετία. Πρόκειται για θέμα δύσκολο τόσο για τους Ορθοδόξους όσο και για τους Ρωμαιοκαθολικούς.

« Οι δυσκολίες είναι πολλές , γι αυτό και οι συζητήσεις κινήθηκαν με αργό ρυθμό», ανέφερε  μέλος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι έχουν καλυφθεί μόνο οι μισές από τις 32 παραγράφους του σχεδίου. Όπως εξήγησε το ίδιο μέλος οι δυσκολίες οφείλονται σε διαφορετικές ερμηνείες, που δίνουν οι δύο πλευρές, αλλά και σε «διαφορετικές προσεγγίσεις ορισμένων ζητημάτων από τους εκπροσώπους των κατά τόπους Αυτοκεφάλων Εκκλησιών».

Η ΜΕΘΔ εξετάζει το θέμα «Ο ρόλος του επισκόπου Ρώμης εν τη κοινωνία όλων των Εκκλησιών» κάτω από τέσσερις οπτικές:

Α)Η Εκκλησία της Ρώμης ως «η πρώτη μεταξύ των τοπικών Εκκλησιών σε Ανατολή και Δύση
Β) Ο Επίσκοπος Ρώμης ως διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου
Γ) Ο ρόλος του Επισκόπου Ρώμης κατά τις περιόδους κρίσεων της εκκλησιαστικής κοινωνίας
Δ) Η επίδραση μη θεολογικών παραγόντων.

Έγκυρη πηγή επεσήμανε ότι το γεγονός πως δεν θα καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της συζήτησης «καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι οι  Ορθόδοξοι εκπρόσωποι κάνουν εκπτώσεις και υποχωρήσεις».

Ο εκ των γραμματέων της Επιτροπής από την πλευρά των Ορθοδόξων, Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος δήλωσε  ότι η έγινε εντατική εργασία επί του προσεχεδίου ,αλλά δεν ολοκληρώθηκε η εξέταση του.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Σασίμων  οι εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών εκφράζουν τη λύπη τους για τις αρνητικές αντιδράσεις έναντι του διαλόγου και τα γεγονότα ,που σημειώθηκαν στην Πάφο.

Επίσης, ανέφερε ότι επαναβεβαίωσαν ότι «ο διάλογος συνεχίζεται με πιστότητα βασισμένη πάνω στην αλήθεια και την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας».
Ο επίσκοπος Καρκαβίας Δημήτριος, μέλος της αντιπροσωπείας των Ρωμαιοκαθολικών, δήλωσε  ότι έγιναν εποικοδομητικές συζητήσεις .

«Ο διάλογος χρειάζεται πολύ προσοχή και σύνεση», επεσήμανε. Ο αρχιεπίσκοπος Ιλαρίων του Πατριαρχείου Μόσχας  απέρριψε κατηγορηματικά την κατηγορία ότι οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών προδίδουν την Ορθοδοξία. « Αυτή τη στιγμή στο διάλογο δεν μιλούμε για ενότητα των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, αλλά για  τις μεταξύ μας διαφορές» ,εξήγησε ο αρχιεπίσκοπος Ιλαρίων.

* Ορθόδοξοι και Ρωμαιοκαθολικοί επισκέφθηκαν  το απόγευμα τον χώρο, όπου ήταν η έδρα του πρώτου Επισκόπου Πάφου, ο οποίος εκδιώχθηκε κατά την Λατινοκρατία, και τη στήλη, όπου σύμφωνα με την παράδοση εδάρη ο Απόστολος Παύλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ