Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Να θυμάσαι το δρόμο του γυρισμού (για ώρα ανάγκης)

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης


Ο πολιτισμός μας είναι πολιτισμός ριψοκίνδυνων ταξιδιών, αλλά και τονισμού της αξίας της επιστροφής. Δύο εμβληματικά κείμενα, από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που μιλάνε για την αξία της επιστροφής και προέρχονται από δύο διαφορετικές περιόδους του πολιτισμού μας, είναι η Παραβολή του Ασώτου, που διηγήθηκε ο Ιησούς Χριστός (κατά Λουκάν ευαγγέλιο, κεφ. 15), και η Οδύσσεια του Ομήρου.

Ο σύγχρονος άνθρωπος ταξίδεψε με υπερταχεία και βρέθηκε σ’ έναν κόσμο με «εφιάλτες και ονειρότοπους» (τίτλος ιστοριών φαντασίας και τρόμου του Στέφεν Κινγκ), έτοιμος να εκτοξευτεί πέρα από κάθε τι που μέχρι χθες το θεωρούσαμε όριο.

Αισθάνεσαι τυχερός, αδελφέ μου, που ζεις στον 21ο αιώνα, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας ανοίγονται άπειρες δυνατότητες και ακόμη και οι φαντασιώσεις μπορούν να γίνουν πραγματικότητα;

· Που μπορείς ν’ αγοράσεις τα πάντα από το Ίντερνετ, ακόμη και από μακρινές χώρες, σε συμφέρουσες τιμές, πατώντας μόνο τα πλήκτρα του κινητού σου, χωρίς να χρειάζεσαι ποτέ τα «επαρχιώτικα» καταστήματα του τόπου κατοικίας σου;

· Που μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, με όποιον θέλεις, από όποια ηλικία θέλεις, χωρίς να δίνεις λογαριασμό σε κανέναν, παρά μόνο στον εαυτό σου, αφού έχουν σπάσει τα ταμπού της ξεπερασμένης ηθικής και των κανόνων συμπεριφοράς των παππούδων σου;

· Που ο εαυτός σου «είναι ό,τι πολυτιμότερο έχεις» (όπως έλεγε μια διαφήμιση) και δε χρειάζεται ν’ ακούς πως «έχεις υποχρέωση» στους γονείς σου, στην «οικογένειά σου», στην κοινωνία, «στην πατρίδα», στο Θεό ή σε οποιονδήποτε άλλο που πιθανόν σου είναι παντελώς αδιάφορος;

· Που δεν έχουμε πια συζύγους, αλλά «συντρόφους», και δεν είσαι υποχρεωμένος να κοιμάσαι όλη σου τη ζωή με έναν άνθρωπο, αλλά μπορείς να μοιραστείς το κρεβάτι σου με εκατοντάδες, και των δύο φύλων, χωρίς να νιώθεις υποχρεωμένος να κάνεις οικογένεια και χωρίς καμία δέσμευση;

· Που είσαι διαρκώς συνδεδεμένος στο Tik Tok, το Messenger και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μπορείς να αλληλεπιδράς με ανθρώπους της γενιάς σου από κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη;

· Που νέοι, μικρότεροι από είκοσι πέντε ετών, μπορούν να γίνουν πολυεκατομμυριούχοι επειδή είναι σαΐνια στην πληροφορική, χωρίς να χρειάζονται κόπο δεκαετιών και τη συγκέντρωση πείρας και σοφίας;

· Που ζώα και άνθρωποι απολαμβάνουν περίπου τα ίδια δικαιώματα, ή μάλλον τα κατοικίδια έχουν περισσότερα δικαιώματα από χιλιάδες ανθρώπους, επειδή οι άνθρωποι αυτοί είναι έμβρυα και άρα οι μητέρες τους «έχουν κάθε δικαίωμα» να μην τους επιτρέψουν να γεννηθούν ζωντανοί, αν οι ίδιες δεν το θελήσουν;

· Που έχεις στη διάθεσή σου την πολυπόθητη τεχνητή νοημοσύνη (το όνειρο γενεών και γενεών) και μπορείς, από το να επικοινωνείς μαζί της, σαν με έναν φίλο, μέχρι να την έχεις δούλο (συγγνώμη: βοηθό) για να σε βοηθάει σε κάθε ανάγκη σου;

· Που έχεις αφθονία τροφής, έστω και μεταλλαγμένης, και μπορείς και να επιλέξεις από νοστιμότατες λιχουδιές μέχρι υγιεινά χορτοφαγικά γεύματα;

· Που σε λίγο θα τα έχεις όλα σε μια κάρτα, ηλεκτρονικό πορτοφόλι, ηλεκτρονική ταυτότητα και διαβατήριο, ηλεκτρονικό δίπλωμα οδήγησης, και αργότερα πιθανόν σε κάποιο τσιπάκι εμφυτευμένο στο σώμα σου;

«Γιατί, βλέπετε, το πεπρωμένο του είδους μας είναι κάποια στιγμή να ενωθεί με τη μηχανή ή να γίνει το ίδιο μηχανή. Ανυπομονώ» (Κώστας Γιαννακίδης, Τα ΝΕΑ, 7-6-2023 – από το άρθρο του μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου «Το δαγκωμένο μήλο της Apple»).

«Η Neuralink του Έλον Μασκ θα δοκιμάσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους, τα οποία πιθανόν θα τους συνδέουν, μέσω της σκέψης, με τεχνητή νοημοσύνη. (…) Η Neuralink σχεδιάζει διεπαφή που θα εμφυτεύεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο ώστε να επιτρέπει επικοινωνία με υπολογιστές μέσω της σκέψης. Αναμένεται πάνω απ’ όλα να βοηθήσει παράλυτους, ή πάσχοντες από νευρολογικές παθήσεις. Για τον κ. Μασκ, ο οποίος ίδρυσε τη Neuralink το 2016, το τσιπ που θα εμφυτεύεται σε ανθρώπους ίσως επιτρέψει στην ανθρωπότητα να επιτύχει “συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη”, όπως το έθεσε το 2020 σε εκδήλωση της εταιρείας. Ο δισεκατομμυριούχος φοβάται πως η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) θα ξεπεράσει τον άνθρωπο, θα πάρει τον έλεγχο μια μέρα» (in.gr, 26 Μαΐου 2023).


Αν όμως κάτι πάει στραβά…

Απλώς, αν όλα αυτά πάψουν να σε κάνουν χαρούμενο ή να δίνουν νόημα στη ζωή σου, αν θέλεις θυμήσου κάτι που θα γράψουμε παρακάτω.

Αν νιώσεις δυστυχισμένος ή άδειος, ότι η ζωή είναι μάταιη, ότι δεν έχεις πραγματικά δικούς σου ανθρώπους ή ότι και οι δικοί σου άνθρωποι (οικογένεια ή φίλοι) βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Αν νιώσεις ασήμαντος μπροστά σε ένα σύστημα Εταιριών ή Κυβερνήσεων που σε υποτιμά, σε ταπεινώνει, σε εξαπατά και σε εκμεταλλεύεται.

Αν συνειδητοποιήσεις ότι είσαι εξαρτημένος, εξουθενωμένος και ανίσχυρος, ότι σε έχουν μετατρέψει σε αριθμό, ότι σου έχουν υποβάλει ψεύτικες ανάγκες και επιθυμίες, για να σε έχουν του χεριού τους.

Αν αντιληφθείς ότι εξαπατούν, ταπεινώνουν και εκμεταλλεύονται, αν όχι εσένα, πάντως κάποιους άλλους ή ίσως και ολόκληρους λαούς ή σύσσωμη την ανθρωπότητα.

Αν αντιληφθείς ότι η ζωή κρύβει θανάσιμους κινδύνους, από τους οποίους είσαι αδύναμος να διαφύγεις και κανείς δεν ενδιαφέρεται να προστατεύσει εσένα και όσους αγαπάς.

Αν νιώσεις ότι ακόμη και η μοντέρνα Ιατρική κρύβει μια απάτη, επειδή δεν προσφέρεται σε όσους την έχουν ανάγκη, αλλά σε όσους έχουν να πληρώσουν, ενώ οι υπόλοιποι, στις χώρες του τρίτου κόσμου, χρειάζονται τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ή τους αγώνες των Ιεραποστόλων για να έχουν στοιχειώδη περίθαλψη, παιδεία, διατροφή και ύδρευση, ακόμη και στον 21ο αιώνα!

Αν τέλος πάντων κάτι δεν πάει καλά και θεωρήσεις ότι τα πλεονεκτήματα της εποχής μας δεν είναι αυτό που φαίνεται…

Σε παρακαλώ να θυμάσαι το δρόμο του γυρισμού.

Του γυρισμού σε κάτι, που είχαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες σου και τους βοήθησε να επιβιώσουν (και να προκόψουν) επί αιώνες, χωρίς ηλεκτρονική τεχνολογία, χωρίς σύγχρονη επιστήμη, χωρίς πολλά χρήματα, χωρίς πολυκαταστήματα, ακόμη και χωρίς τη μοντέρνα ιατρική (που, εξαιτίας της έλλειψής της, πολλοί πέθαιναν από αρρώστιες που σήμερα θεραπεύονται – όμως εξακολουθούν να μη θεραπεύονται στις χώρες του τρίτου κόσμου, ενώ και στις δικές μας, προνομιούχες κοινωνίες έχουν προκύψει νέα προβλήματα). Πολλές φορές και χωρίς ειρήνη και ελευθερία!

Αυτό το «κάτι» ήταν μια σειρά από όπλα: η πίστη, η ανθρωπιά, το δέσιμο με την οικογένειά τους και κατ’ επέκτασιν με τους φίλους τους (πραγματικούς φίλους, με προσωπική επαφή, όχι απρόσωπους ηλεκτρονικούς «φίλους») και η πραγματική παλικαριά.

Θα καταλάβεις τι είναι αυτά, αν ανοίξεις μάτια και αφτιά, παρακολουθήσεις, ρωτήσεις και, όπου χρειάζεται, διαβάσεις, ώστε να γνωρίσεις ορισμένες πτυχές της ζωής τους και κάποιες ιδιαίτερες ομάδες ανθρώπων.

Να γνωρίσεις το δέσιμο των απλών ανθρώπων της παλαιότερης γενιάς (των πολλών παλαιότερων γενεών) μεταξύ τους, το πώς εργάζονταν, πόσο μοχθούσαν, πώς έλυναν πρακτικά προβλήματα (κατασκευαστικά π.χ.), πώς έπαιζαν, πώς τραγουδούσαν, πώς τρέφονταν (και πώς παρήγαγαν την τροφή τους και κατασκεύαζαν τα περισσότερα από όσα χρειάζονταν), πώς ερωτεύονταν, πώς παντρεύονταν, πώς γεννούσαν, πώς μεγάλωναν τα παιδιά τους, πώς τα βοηθούσαν στη ζωή, στην εργασία, στη δημιουργία της δικής τους οικογένειας, πώς πολεμούσαν, πώς πέθαιναν, πώς θρηνούσαν τους νεκρούς τους, πώς κηδεύονταν!

Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι γονείς σου, οι παππούδες και οι γιαγιάδες σου, οι θείοι και οι θείες σου, οι άνθρωποι του χωριού σου ή της γειτονιάς σου, απ’ όπου κι αν κατάγεσαι, όπου κι αν μένεις. Είναι οι δικοί σου άνθρωποι, οι ρίζες σου. Και κρύβουν θησαυρούς.

Θα βρεις και στιγμές βαρβαρότητας, μικροψυχίας και κακίας, προκαταλήψεων, δεισιδαιμονιών και σφαλμάτων (που επίτρεψέ μου να σου πω ότι και σήμερα υπάρχουν αντίστοιχα), μα σε βεβαιώνω πως θα αντικρίσεις και στιγμές ψυχικού μεγαλείου, σοφίας, ευφυΐας, γενναιότητας για ασταμάτητες προσπάθειες και αγώνες μέσα σε ανυπέρβλητες αντιξοότητες, που θα σε εκπλήξουν.

Δε χρειαζόταν να γίνουν «μετάνθρωποι». Ήταν υπεραρκετό να είναι άνθρωποι (γι’ αυτό και η ανθρωπιά εθεωρείτο ύψιστη αξία). Αν κάποιος «πάψει να είναι άνθρωπος» (έστω κι αν αυτό γίνει με δόλωμα την τεχνολογική «ενίσχυσή του»), κινδυνεύει να αποκτηνωθεί.

Να μάθεις λοιπόν το δρόμο και να τον θυμάσαι, αυτή είναι η προτροπή μου. Και να ξέρεις πως η πόρτα του Πατέρα σου (του Θεού) και του αδελφού σου (του Χριστού), μια πόρτα προς την αληθινή ελευθερία, την αγάπη και τη χαρά (όχι χωρίς αγώνα!), είναι και θα είναι πάντα ανοιχτή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αρχείο

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται...

Τοῦτο σᾶς λέγω πάλιν καὶ σᾶς παραγγέλλω: κἂν ὁ οὐρανὸς νὰ κατέβη κάτω κἂν ἡ γῆ νὰ ἀνέβη ἀπάνω κἂν ὅλος ὁ κόσμος νὰ χαλάση καθὼς μέλλει νὰ χαλάση σήμερον αὔριον, νὰ μὴ σᾶς μέλη τί ἔχει νὰ κάμη ὁ Θεός. Τὸ κορμὶ ἂς σᾶς τὸ καύσουν, ἂς σᾶς τὸ τηγανίσουν, τὰ πράγματά σας ἂς σᾶς τὰ πάρουν, μὴ σᾶς μέλη, δῶστε τα, δὲν εἶναι ἐδικά σας. Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται. Ἐτοῦτα τὰ δύο ὅλος κόσμος νὰ πέση, δὲν ἠμπορεῖ νὰ σᾶς τὰ πάρη, ἔξω ἂν τύχη καὶ τὰ δώσετε μὲ τὸ θέλημά σας. Αὐτὰ τὰ δύο νὰ τὰ φυλάγετε νὰ μὴν τύχη καὶ τὰ χάσετε.

Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός, Διδαχὴ Γ' (ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Ἰωάννη Β. Μενούνου, Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ Διδαχὲς καὶ Βιογραφία, ἐκδόσεις Ἀκρίτας, ζ' ἔκδοση, Ἀθήνα 2004, σελ.154)

Επισκέπτες από 17/9/2009

Free counters!

Κ. ΤΣΑΤΣΟΣ, ΠΕΡΙ "ΕΙΔΙΚΩΝ"

Τοῦτο εἶναι τὸ δρᾶμα τῆς ἐποχῆς μας: ὅτι ἡ πρόοδος της δὲν βρίσκεται στὰ χέρια τῶν πνευματικῶν ἀνθρώπων, ἀλλὰ τῶν εἰδικῶν, ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι πνευματικοὶ ἄνθρωποι.

Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ἀφορισμοὶ καὶ διαλογισμοί, τέταρτη σειρά, εκδ. Βιβλ. τῆς Ἑστίας, Ἀθήνα 1972, σελ. 92.

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μετεωρίτικη Βιβλιοθήκη

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΟΠΟΣ

Αξίζει να διαβάσετε

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ