Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος μιλά για το Πάσχα και το Άγιο Φως


Συντάκτης:  Θεόδωρος Καλμούκος
 (εφημ. Εθνικός Κήρυξ)
Μεγάλα πλήθη κόσμου από όλα τα μέρη της γης έχουν συρρεύσει στην άγια πόλη της Ιερουσαλήμ για να ζήσουν τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού, σύμφωνα με τον Μακαριότατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, ο οποίος σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε «έχουμε προσέλευση πολλών προσκυνητών απ' όλο τον κόσμο και μάλιστα φέτος επειδή συμπίπτει το Πάσχα των Ορθοδόξων με των Καθολικών και των άλλων Ομολογιών η προσέλευση είναι αυξημένη».
Είπε επίσης, ότι «η Ιερουσαλήμ και ιδιαίτερα η παλαιά πόλη έχει χαρακτήρα εορταστικό και Πασχάλιο. Όλοι οι άνθρωποι εδώ είναι ευτυχείς διότι οι προσκυνητές δεν ενισχύουν μόνο ηθικά την Ιερουσαλήμ, αλλά και υλικά.
Τα καταστήματα εδώ είναι ανοικτά καθ' όλο το 24ώρο, υπάρχει μεγάλη κίνηση, ο ναός της Αναστάσεως είναι κατάμεστος κατά τη διάρκεια της ημέρας και γενικά υπάρχει ένα κλίμα πολύ ευχάριστο και εόρτιο και ευχόμαστε και ελπίζουμε να συνεχιστεί και με την τελετή του Αγίου Φωτός και της Αναστάσεως».
Ο Πατριάρχης κ. Θεόφιλος, ο οποίος είναι τέταρτος στη σειρά στην δομή της εκκλησιαστικής πενταρχίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, είπε ακόμα, ότι «ευχόμεθα αυτή ατμόσφαιρα να επεκταθεί και στην ευρύτερη περιοχή και σε άλλους τομείς ούτως ώστε να επικρατήσει η ειρήνη, η συνδιαλλαγή, η καταλλαγή και η συμβίωση μεταξύ των λαών, αυτή είναι η ευχή μας».
Αυτό που αποκομίζει ο Πατριάρχης Θεόφιλος από τους προσκυνητές είναι ότι «οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι όλα τα πολιτικά συστήματα, οι κοσμικοί ηγέτες και άρχοντες δεν εμπνέουν πλέον εμπιστοσύνη, ούτε τα μεγάλα επιτεύγματα της τεχνολογίας, ούτε η παγκοσμιοποίηση, ούτε το ενδιαφέρον που δείχνεται για το περιβάλλον κ.λπ. αντιλαμβάνονται ότι η ανθρώπινη αξία δεν εξαρτάται από τον άνθρωπο, αλλά από κάπου αλλού».
Είπε ακόμα, πως «αντιλαμβάνεται κανείς πως όλος ο κόσμος που έρχεται εδώ διψάει, υπάρχει μία πνευματική δίψα και αναζήτηση διότι οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι πλέον» και συμπλήρωσε πως «είναι κουρασμένοι οι άνθρωποι κυρίως από τη σύγχυση που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση η οποία στη θέση του κτίσαντος έχει βάλει την κτίση. Έχει θεοποιήσει την κτίση κι έχει μειώσει την αξία του ανθρωπίνου προσώπου, έχει βάλει το ανθρώπινο πρόσωπο κάτω από την άλογο φύση».
Ο Πατριάρχης Θεόφιλος είπε επίσης, πως «ο κόσμος εδώ στα Ιεροσόλυμα, ανακαλύπτει, έστω και χωρίς να μπορεί να το εκφράσει αυτό το πράγμα, το αληθινό πρόσωπο του ανθρώπου, δηλαδή πως ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού διότι εδώ πλέον στην Ιερουσαλήμ κανείς δεν τρέφει αυταπάτες και ο νόμος του Θεού, η θρησκεία, διαδραματίζει όχι μόνο πρωτεύοντα λόγο, αλλά λόγο ζωής και υπάρξεως αλλά κυρίως και ταυτότητος» και εξήγησε πως «εδώ στην Αγία Γη και στην πέριξ περιφέρεια και περιοχή αν δεν έχεις θρησκευτική ταυτότητα δεν έχεις και λόγο υπάρξεως».
Αναφορικά με άκτιστο φως του Μεγάλου Σαββάτου το οποίο εκπηγάζει από τον τάφο του Χριστού και για το οποίο λέγονται κατά καιρούς διάφορα, ο Πατριάρχης είπε, πως «όλες αυτές οι διάφορες αντιλήψεις και θεωρίες περί αγίου φωτός προέρχονται από ανθρώπους οι οποίοι τελούν υπό πλήρη άγνοια, δεν έχουν καμία θρησκευτική πεποίθηση κι από τη στιγμή που κάποιος αμφισβητεί και δεν θέλει να δεχθεί το μυστήριο της Θείας οικονομίας, δηλαδή της ενσαρκώσεως, από εκεί και πέρα όλα τα άλλα νομίζω ότι περιττεύουν».
Στην ερώτηση τι ακριβώς γίνεται, είπε ότι «η τελετή του Αγίου Φωτός είναι μέρος όλων των τελετών και μυστηρίων της Εκκλησίας μας» και τόνισε πως «η τελετή του Αγίου Φωτός είναι το μοναδικό και αποκλειστικό προνόμιο της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων δεδομένου ότι αυτή η τελετή λαμβάνει χώρα σ' ένα συγκεκριμένο τόπο της Σταυρώσεως και κυρίως της ταφής και της Αναστάσεως του Χριστού, μ' άλλα λόγια εις το καινόν μνήμα».
Εξήγησε ακόμα, πως η Αφή του Αγίου Φωτός «είναι μυστήριο της Εκκλησίας, είναι τελετή».
Στην ερώτηση τι αισθάνεται όταν γονατιστός προσευχούμενος συμβαίνει αυτή η Αφή του ακτίστου φωτός, απάντησε: «Συμβαίνει αυτό που συμβαίνει με όλο τον κόσμο, είναι η εμπειρία την οποία δέχεται κανείς κατά τη συμμετοχή του στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας».
Μιλώντας για τον Ελληνισμό, την Εκκλησία και την Ομογένεια της Αμερικής, ο Πατριάρχης Θεόφιλος επεσήμανε πως «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί μία πραγματικότητα ότι η Εκκλησία ήταν, είναι και παραμένει ο συνεκτικός κρίκος και δύναμη του Ελληνισμού, κι αυτό αποδεικνύεται μέχρι σήμερα στα διάφορα μέρη του κόσμου ιδιαιτέρως στην ευλογημένη χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής όπου εκεί οι πολιτικές αρχές αναγκάζονται να υποκύπτουν και να υποκλίνονται στον Ελληνισμό της Αμερικής, σε έναν Ελληνισμό για τον οποίο θέλω να πιστεύω ότι το σημείο αναφοράς του είναι και παραμένει η Εκκλησία, η Ορθοδοξία».
Είπε ότι με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφθεί την Ομογένεια και κατέληξε με την ευχή «η χάρις του Παναγίου Τάφου και το ανέσπερο φως της Αναστάσεως να θερμαίνει τις καρδιές των ανθρώπων και να φωτίζει τις διάνοιές τους και να τους οδηγεί στην οδό του Χριστού, δηλαδή στην οδό της αληθείας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αρχείο

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται...

Τοῦτο σᾶς λέγω πάλιν καὶ σᾶς παραγγέλλω: κἂν ὁ οὐρανὸς νὰ κατέβη κάτω κἂν ἡ γῆ νὰ ἀνέβη ἀπάνω κἂν ὅλος ὁ κόσμος νὰ χαλάση καθὼς μέλλει νὰ χαλάση σήμερον αὔριον, νὰ μὴ σᾶς μέλη τί ἔχει νὰ κάμη ὁ Θεός. Τὸ κορμὶ ἂς σᾶς τὸ καύσουν, ἂς σᾶς τὸ τηγανίσουν, τὰ πράγματά σας ἂς σᾶς τὰ πάρουν, μὴ σᾶς μέλη, δῶστε τα, δὲν εἶναι ἐδικά σας. Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται. Ἐτοῦτα τὰ δύο ὅλος κόσμος νὰ πέση, δὲν ἠμπορεῖ νὰ σᾶς τὰ πάρη, ἔξω ἂν τύχη καὶ τὰ δώσετε μὲ τὸ θέλημά σας. Αὐτὰ τὰ δύο νὰ τὰ φυλάγετε νὰ μὴν τύχη καὶ τὰ χάσετε.

Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός, Διδαχὴ Γ' (ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Ἰωάννη Β. Μενούνου, Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ Διδαχὲς καὶ Βιογραφία, ἐκδόσεις Ἀκρίτας, ζ' ἔκδοση, Ἀθήνα 2004, σελ.154)

Επισκέπτες από 17/9/2009

Free counters!

Κ. ΤΣΑΤΣΟΣ, ΠΕΡΙ "ΕΙΔΙΚΩΝ"

Τοῦτο εἶναι τὸ δρᾶμα τῆς ἐποχῆς μας: ὅτι ἡ πρόοδος της δὲν βρίσκεται στὰ χέρια τῶν πνευματικῶν ἀνθρώπων, ἀλλὰ τῶν εἰδικῶν, ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι πνευματικοὶ ἄνθρωποι.

Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ἀφορισμοὶ καὶ διαλογισμοί, τέταρτη σειρά, εκδ. Βιβλ. τῆς Ἑστίας, Ἀθήνα 1972, σελ. 92.

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μετεωρίτικη Βιβλιοθήκη

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΟΠΟΣ

Αξίζει να διαβάσετε

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ