Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΕΡΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΤΘ

Όπως σωστά έχει επισημάνει ο Στ. Γιαγκάζογλου «η θρησκευτική ελευθερία διασφαλίζεται στην εκπαίδευση και με το δικαίωμα της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών. Όπως πάντοτε γινόταν και συνεχίζει να γίνεται στο ελληνικό δημόσιο σχολείο, δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα έχουν οι αλλόθρησκοι, οι ετερόδοξοι και εκείνοι οι μαθητές που, για σοβαρούς λόγους θρησκευτικής συνείδησης, το επιθυμούν. Ωστόσο, το μέτρο της απαλλαγής δεν μπορεί να ισχύει για όλους τους μαθητές, παρά τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο Συνήγορος του Πολίτη. Γιατί όταν γενικεύεται η δυνατότητα απαλλαγής, χωρίς μάλιστα να απαιτείται εξήγηση, τότε ένα μάθημα που ανήκει στον κορμό των μαθημάτων γενικής παιδείας, όπως είναι το μάθημα των Θρησκευτικών, καθίσταται αυτομάτως μάθημα προαιρετικό». (βλ. "Τα θρησκευτικά και το ζήτημα της απαλλαγής", σελ. 7, διαθέσιμο εδώ: http://www.pi-schools.gr/lessons/religious/analekta/60.pdf).

Η εγκύκλιος 133099/Γ2/19-9-2013 του ΥΠΑΙΔ ορίζει μεν ότι «το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό» αλλά αφήνει το περιθώριο γενικεύσεως των απαλλαγών. Κι αυτό διότι δεν διευκρινίζεται επακριβώς τι σημαίνει το «επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης».

Φέτος μάλιστα, λόγω και της ΤΘΔΔ, πολλοί γονείς ζητούν απαλλαγή καθαρά για ιδιοτελείς λόγους (βαθμοθηρία, φυγοπονία, επιδοκιμασία της ήσσονος προσπάθειας).

Από την άλλη πλευρά με βάση την απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων δεν δίδεται απαλλαγή στους ορθόδοξους μαθητές. Πως μπορεί όμως να διασφαλιστεί αυτό, όταν η ίδια η εγκύκλιος δεν το ξεκαθαρίζει;

Το πρόβλημα είναι ακανθώδες και έχει και παιδαγωγικές προεκτάσεις:

1. Πως εξασφαλίζεται η σωστή εφαρμογή της εγκυκλίου περί απασχόλησης σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξεως όταν ο αριθμός των απαλλαγών είναι μεγάλος;

2. Πως μπορεί η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας να διακριβώσει ότι όντως συντρέχουν λόγοι απαλλαγής;

3. Πως εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδος με τις διαρκείς μετακινήσεις μαθητών σε άλλα τμήματα;

4. Πως εξασφαλίζονται οι ίσες ευκαιρίες και η ισονομία μεταξύ των μαθητών όταν ορισμένοι γονείς κάνουν «χρήση δικαιώματος» για καθαρά ωφελιμιστικούς λόγους (φυγοπονία, ένα αντικείμενο λιγότερο προς μελέτη);


Για όλους τους παραπάνω λόγους νομίζουμε ότι το ΥΠΑΙΔ οφείλει να εκδώσει νέα διευκρινιστική Εγκύκλιο όπου να γίνεται σαφές το πλαίσιο των απαλλαγών από το ΜΤΘ. Στο αόριστο «για λόγους θρησκευτικής συνείδησης» να προστεθεί, όπως σωστά παρατηρεί ο Π.Σ.Θ. «ΚΑΙΡΟΣ», η φράση «για σοβαρούς λόγους θρησκευτικής συνείδησης» οι οποίοι θα διαπιστώνονται από το Σύλλογο Διδασκόντων εκάστου σχολείου μετά από εισήγηση του Διευθυντή και του αρμοδίου θεολόγου (βλ. Π.Θ.Σ. «ΚΑΙΡΟΣ», «Απαλλαγές από το ΜΤΘ», 11-9-2014).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ