Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων για την οικονομική κρίση, τις διεθνείς συγκρούσεις και την αναμενόμενη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας



Οι Θεολόγοι της Κρήτης βιώνουμε με οδύνη και ανησυχία τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στην πατρίδα μας και σε όλο τον κόσμο: την οικονομική και κοινωνική κρίση, που καταστρέφει τη ζωή αμέτρητων οικογενειών και οδηγεί ολόκληρη την κοινωνία σε αποσύνθεση, την έξαρση του εθνικισμού και του νεοναζισμού, σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο – συνέπεια του οποίου αποτελούν και τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία – την άνοδο του ισλαμικού φανατισμού, που οδηγεί όχι μόνο σε εμφύλιους πολέμους, όπως στη Συρία, αλλά και σε τρομερούς αιματηρούς διωγμούς των χριστιανικών πληθυσμών σε πολλές μουσουλμανικές χώρες της Ασίας και της Αφρικής…

Βλέπουμε επίσης τη χειραγώγηση των λαών μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, την ηθική διαφθορά, την πνευματική και θρησκευτική σύγχυση, την απόγνωση και την οδύνη που μετατρέπει την καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου σε κόλαση και τον ίδιο τον άνθρωπο σε υποχείριο πανίσχυρων οικονομικών κολοσσών, που τον μετατρέπουν σε ανδρείκελο.

Οι εξελίξεις αυτές αφορούν στη ζωή όλων μας και κανείς λογικός άνθρωπος δε μπορεί να παραμένει αδιάφορος ενώπιόν τους.

Ως Ορθόδοξοι χριστιανοί στεκόμαστε στο μέσο των καταστάσεων. Η Ορθοδοξία αποτελούσε και αποτελεί τον κυματοθραύστη, αλλά συχνά και το στόχο, όλων των ακραίων τάσεων. Εκεί όπου ο σύγχρονος άνθρωπος, στερημένος από τις πνευματικές και πολιτισμικές ρίζες του και μη ξέροντας πού να στραφεί, στέκεται απελπισμένος, ο ορθόδοξος χριστιανός έχει σαφή προσανατολισμό προς την έξοδο από κάθε κρίση και κάθε οδύνη.

Ένας άνθρωπος με ορθόδοξη πνευματική ζωή δε φοβάται καμιά οικονομική, κοινωνική, πολιτική ή ηθική κρίση, γιατί η ποιότητα ζωής του και η χαρά της ψυχής του δεν εξαρτάται από επιφανειακές ανέσεις, που αποκτώνται με χρήματα (τα οποία εξ ορισμού διαχειρίζονται οι ολίγοι), αλλά εξαρτάται από το Χριστό και την αγάπη, αγαθά που δε μπορεί να του αφαιρέσει κανείς.

Έτσι, με την ανακοίνωση αυτή, θέλουμε να μοιραστούμε με τους συνανθρώπους μας μια πρόσκληση για ανακάλυψη της ανεκτίμητης πνευματικής μας κληρονομιάς, που αποτελεί την πηγή της χαράς, τη θεραπεία της ψυχής, την οδό, την αλήθεια και τη ζωή.

Στους ισχυρούς εκμεταλλευτές των λαών, στον τόπο μας και σε όλο τον κόσμο, έχουμε να πούμε τα λόγια του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, που βρίσκονται μέσα στην Καινή Διαθήκη: «Πλούσιοι, κλάψτε και θρηνείστε για τα βάσανά σας που έρχονται. Ο πλούτος σας σάπισε και τα ρούχα σας τα έφαγε ο σκόρος, ο χρυσός και το ασήμι σας αρρώστησαν… Ο μισθός των εργατών σας, που τους τον στερήσατε, φωνάζει… Θρέψατε τις καρδιές σας σαν για τη μέρα της σφαγής σας. Καταδικάσατε και δολοφονήσατε τον δίκαιο, που δε σας αντιστέκεται» (Επιστολή Ιακώβου, κεφ. 5, 1-6).

Στους αδελφούς μας, τους ανθρώπους του τόπου μας και όλων των λαών, που υφίστανται την αδικία, έχουμε να πούμε τα αξεπέραστα λόγια του αγίου ιερομάρτυρα, εθναποστόλου και ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού (που θυσίασε τη ζωή του για να βοηθήσει πνευματικά και κοινωνικά το λαό μας την εποχή της Τουρκοκρατίας): «Αδελφοί μας, δυο πράγματα σάς χρειάζονται αληθινά στη ζωή σας, τίποτε άλλο: ψυχή και Χριστός. Αυτά τα δυο, κανείς δε μπορεί να σας τα πάρει, εκτός αν τα δώσετε με τη θέλησή σας».

Ο αγώνας του χριστιανού αποσκοπεί στη σωτηρία όλων, και των πλούσιων και των φτωχών, και των δίκαιων και των αμαρτωλών, και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά που κάνει τους χριστιανούς να ζούμε στη Γη, αλλά να πορευόμαστε προς τον ουρανό. Ο δικός μας ο πόλεμος, όπως έλεγε ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, «δεν κατασκευάζει νεκρούς από τους ζωντανούς, αλλά ζωντανούς από τους νεκρούς, γεμάτος ημεράδα και μεγάλη επιείκεια… Δεν αποστρέφομαι τον άνθρωπο, αλλά μισώ την πλάνη και θέλω να προσελκύσω… Θέλω να διορθώσω τη γνώμη, που διέφθειρε ο διάβολος. Όπως ο γιατρός, θεραπεύοντας τον ασθενή, δεν πολεμάει το σώμα, αλλά αναιρεί την κάκωση του σώματος. Έτσι κι εγώ, … δεν πολεμάω τους ίδιους τους ανθρώπους, αλλά επιθυμώ να διώξω την πλάνη και να καθαρίσω τη μόλυνση. Δική μου συνήθεια είναι να διώκομαι και να μη διώκω, να εκτοπίζομαι και να μην εκτοπίζω. Όπως φέρθηκε και ο Χριστός, που δε σταύρωσε, αλλά σταυρώθηκε, δε ράπισε, αλλά ραπίστηκε» (P.G. 50, 841-842).

Μέσα από τις παραπάνω ανησυχίες και σκέψεις, οι Θεολόγοι της Κρήτης χαιρετίζουμε την ιστορική απόφαση της Σύναξης των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη από 6-9 Μαρτίου 2014, για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη κατά το έτος 2016. Δοξάζουμε το Θεό, εκφράζουμε τη χαρά μας για το γεγονός και ταυτόχρονα τη μεγάλη μας ελπίδα.

Καλή ανάσταση, αδελφοί μας, απ’ όλες τις απόψεις και σε όλους τους τομείς, και «καλή λευτεριά», μια που ο Θεός δε μας κάλεσε για να είμαστε δούλοι, αλλά παιδιά Του. «Μείνετε στην ελευθερία, που μας ελευθέρωσε ο Χριστός, και μην ξαναπέσετε στο ζυγό της δουλείας» (Παύλος, προς Γαλάτας, 5, 1).


Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αρχείο

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται...

Τοῦτο σᾶς λέγω πάλιν καὶ σᾶς παραγγέλλω: κἂν ὁ οὐρανὸς νὰ κατέβη κάτω κἂν ἡ γῆ νὰ ἀνέβη ἀπάνω κἂν ὅλος ὁ κόσμος νὰ χαλάση καθὼς μέλλει νὰ χαλάση σήμερον αὔριον, νὰ μὴ σᾶς μέλη τί ἔχει νὰ κάμη ὁ Θεός. Τὸ κορμὶ ἂς σᾶς τὸ καύσουν, ἂς σᾶς τὸ τηγανίσουν, τὰ πράγματά σας ἂς σᾶς τὰ πάρουν, μὴ σᾶς μέλη, δῶστε τα, δὲν εἶναι ἐδικά σας. Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται. Ἐτοῦτα τὰ δύο ὅλος κόσμος νὰ πέση, δὲν ἠμπορεῖ νὰ σᾶς τὰ πάρη, ἔξω ἂν τύχη καὶ τὰ δώσετε μὲ τὸ θέλημά σας. Αὐτὰ τὰ δύο νὰ τὰ φυλάγετε νὰ μὴν τύχη καὶ τὰ χάσετε.

Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός, Διδαχὴ Γ' (ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Ἰωάννη Β. Μενούνου, Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ Διδαχὲς καὶ Βιογραφία, ἐκδόσεις Ἀκρίτας, ζ' ἔκδοση, Ἀθήνα 2004, σελ.154)

Επισκέπτες από 17/9/2009

Free counters!

Κ. ΤΣΑΤΣΟΣ, ΠΕΡΙ "ΕΙΔΙΚΩΝ"

Τοῦτο εἶναι τὸ δρᾶμα τῆς ἐποχῆς μας: ὅτι ἡ πρόοδος της δὲν βρίσκεται στὰ χέρια τῶν πνευματικῶν ἀνθρώπων, ἀλλὰ τῶν εἰδικῶν, ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι πνευματικοὶ ἄνθρωποι.

Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ἀφορισμοὶ καὶ διαλογισμοί, τέταρτη σειρά, εκδ. Βιβλ. τῆς Ἑστίας, Ἀθήνα 1972, σελ. 92.

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μετεωρίτικη Βιβλιοθήκη

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΟΠΟΣ

Αξίζει να διαβάσετε

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ