https://www.youtube.com/watch?v=p4QSfMC-cKM
¨Ἀνάστασις καὶ ζωὴ τῶν ἀνθρώπων, ὑπάρχων Χριστέ...": στιχηρά των Αίνων του Σαββάτου του Λαζάρου
Ψάλλουν οι Γιώργος και Κώστας Μπιλάλης
Ἐκ μέρους γὰρ γινώσκομεν καὶ ἐκ μέρους προφητεύομεν· ὅταν δὲ ἔλθῃ τὸ τέλειον, τότε τὸ ἐκ μέρους καταργηθήσεται. Ὅτε ἤμην νήπιος, ὡς νήπιος ἐλάλουν, ὡς νήπιος ἐφρόνουν, ὡς νήπιος ἐλογιζόμην· ὅτε δὲ γέγονα ἀνήρ, κατήργηκα τὰ τοῦ νηπίου. Βλέπομεν γὰρ ἄρτι δι' ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι, τότε δὲ πρόσωπον πρὸς πρόσωπον· ἄρτι γινώσκω ἐκ μέρους, τότε δὲ ἐπιγνώσομαι καθὼς καὶ ἐπεγνώσθην. Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (Πρός Κορινθίους A' 13,9-13).
https://www.youtube.com/watch?v=p4QSfMC-cKM
¨Ἀνάστασις καὶ ζωὴ τῶν ἀνθρώπων, ὑπάρχων Χριστέ...": στιχηρά των Αίνων του Σαββάτου του Λαζάρου
Ψάλλουν οι Γιώργος και Κώστας Μπιλάλης
Το νόημα και ο προορισμός του ανθρώπινου πολιτισμού δεν είναι άσχετος προς το νόημα και τον τελικό προορισμό του ανθρώπου. Κατά την Ορθόδοξη Θεολογία, όταν ο πολιτισμός σε μια πορεία δημιουργικότητας εμπνέεται από την ενέργεια του Θεού στην κτίση και την ιστορία, ο άνθρωπος αποκαθίσταται στη βασιλική, ιερατική και προφητική του λειτουργία εντός της δημιουργίας, γίνεται η προσδοκία και η όντως ελπίδα του κόσμου. Εδώ ακριβώς θεμελιώνεται ο διάλογος θεολογίας και πολιτισμού ως μια διαρκής πρόσληψη και μεταμόρφωση της ζωής του ανθρώπου, "ὑπὲρ τῆς τοῦ κόσμου ζωῆς". Όπως ακριβώς ο Θεός συγκαταβαίνει στο δράμα του ανθρώπου, προσλαμβάνει και μεταμορφώνει τη φύση και την ιστορία του κτιστού, έτσι και η Εκκλησία πορεύεται, προσλαμβάνοντας διαρκώς και νοηματίζοντας το βίο και την ιστορία των ανθρώπων. [...]
Σταύρος Γιαγκάζογλου, Θεολογία και πολιτισμός, εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 2021, σελ. 26.
https://www.youtube.com/watch?v=hVgo6--Q5b4
Σταύρος Λάντσιας - Ανησυχία
Δίσκος: Ημερολόγιο Ονείρων (2011)
[...] Ο κινηματογράφος είναι μια τέχνη οντολογικής τάξεως: η ύπαρξη των πραγμάτων και των ανθρώπων (και όχι η ερμηνεία τους) αποτελεί γι' αυτόν το μεγαλύτερο θαύμα και το μεγαλύτερο αίνιγμα. Κι όσο το θαύμα αυτό συνεχίσει να υπάρχει ο κινηματογράφος δεν πρόκειται να γνωρίσει καμιά κρίση[...].
Χρήστος Βακαλόπουλος, Από το χάος στο χαρτί, εκδόσεις Εστία, γ' έκδοση, Αθήνα 2024, σελ. 124.
Ο Νίκος Ξυλούρης αναχώρησε για την αιωνιότητα στις 8 Φεβρουαρίου 1980, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας πραγματικό πένθος στον ελληνικό λαό και συνοδευόμενος στην τελευταία του κατοικία από ολόκληρο πλήθος ανθρώπων που τον αγαπούσαν και τον θαύμαζαν, με λύρες και κρητικά τραγούδια!
Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κυρός Αναστάσιος
[...] Οι απαντήσεις στο οντολογικό ερώτημα διασώζουν την ετοιμότητα κριτικής επαλήθευσης ή και διάψευσης (και κατά συνέπεια μιας πληρέστερης πάντοτε κατανόησης), αν δεχθούμε τη γνωστική πρόσβαση στο υπαρκτικό γεγονός ως εμπειρία σχέσης. Αυτό σημαίνει ότι μια οντολογική πρόταση αληθεύει, όχι όταν υπακούει σε οποιονδήποτε κανόνα νοηματικής ορθότητας (που είναι εξ ορισμού συμβατικός), αλλά όταν κατορθώνει τον μέγιστο (σε σύγκριση με άλλες προτάσεις) διυποκειμενικό συντονισμό των εμπειριών σχέσης (αντιληπτικής, αισθητής ή όποιας άλλης) με τις πραγματικές φανερώσεις του υπαρκτικού γεγονότος. Και το κατόρθωμα του συντονισμού δεν μπορεί ποτέ να είναι οριστικό: Χαρακτηρίζουμε ως μέγιστο το δεδομένο κατόρθωμα, αλλά μιλάμε για "κατόρθωμα", που σημαίνει: δεν αποκλείουμε τη δυνατότητα πληρέστερου διυποκειμενικού συντονισμού της υπαρκτικής εμπειρίας. [...]
Χρήστος Γιανναράς, Προτάσεις κριτικής οντολογίας, εκδόσεις Δόμος, β' έκδοση, Αθήνα 1991, σελ. 22-23.
https://www.youtube.com/watch?v=l_8L86kiQ2Q
Richard Marx - Endless Summer Nights (1988)
[Ο τίτλος της ανάρτησης είναι, φυσικώ τω λόγω, φιλοπαίγμων και αναπαράγει το ομώνυμο βιβλίο του Terry Eagleton]