Επιστημονική Διημερίδα
«Ταυτότητα και ετερότητα στο δημόσιο σχολείο. Το μάθημα των Θρησκευτικών σήμερα»
27-28 Ιανουαρίου 2023
Αμφιθέατρο «Α. Τρίτσης» (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50)
Διοργάνωση: Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης «ΚΑΙΡΟΣ»
Συμμετέχουν: Ευάγγελος Βενιζέλος, Σταύρος Γιαγκάζογλου, Αγγελική Ζιάκα, Σπύρος Ζωνάκης, Παντελής Καλαϊτζίδης, Γεώργιος Καλαντζής, Χρήστος Καρακόλης, Χαρά Κεφαλίδου, Κωνσταντίνος Κορναράκης, Μάριος Κουκουνάρης-Λιάγκης, Κωνσταντίνος Λάβδας, Ζέττα Μακρή, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Δημήτρης Μόσχος, Φερενίκη Παναγοπούλου, Μιχάλης Πικραμένος, Έρη Φωκά, Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος (Σαββάτος), Αλέξανδρος Σακελλαρίου, Χρυσόστομος Σταμούλης, Γιώργος Στριλιγκάς, Νίκος Φίλης.
Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ» ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το μάθημα των Θρησκευτικών σε Επιστημονική Διημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2023, στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, με θέμα «Ταυτότητα και ετερότητα στο δημόσιο σχολείο. Το μάθημα των Θρησκευτικών σήμερα».
Το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών, μετά τις αντιπαραθέσεις των τελευταίων ετών, τις πρόσφατες Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και εν όψει της εφαρμογής νέων Προγραμμάτων Σπουδών, βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του θεολογικού και του κοινωνικού χώρου. Κεντρικός σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδειχθούν και να μελετηθούν οι σύνθετες νομικές, πολιτικές, εκπαιδευτικές, παιδαγωγικές και θεολογικές διαστάσεις του ακανθώδους και πολύπλοκου ζητήματος της συγκρότησης και της λειτουργίας της θρησκευτικής εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο.
Για τη διερεύνηση του θέματος έχουν κληθεί να συμβάλουν διακεκριμένοι εισηγητές από την Εκκλησία της Ελλάδος, την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τα πολιτικά κόμματα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, την Ανεξάρτητη Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τις Θεολογικές Σχολές Ε.Κ.Π.Α. και Α.Π.Θ., το Πάντειο Πανεπιστήμιο, στελέχη της εκπαίδευσης, επιστήμονες και διανοητές από τον δημόσιο χώρο, εκπρόσωποι τάσεων κ.ά.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει εισαγωγική διάλεξη με θέμα «Η Ορθοδοξία στον σύγχρονο κόσμο» και τρεις θεματικές τράπεζες λόγου, οι οποίες θα επικεντρωθούν στα θέματα:
1. Το μάθημα των Θρησκευτικών μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και η ελληνική κοινωνία.
2. Νομικές, μορφωτικές και πολιτικές διαστάσεις στο μάθημα των Θρησκευτικών.
3. Προοπτικές για ένα σύγχρονο μάθημα των Θρησκευτικών.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου