ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ-ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Εμμανουήλ Χανδράκης (1886-1951): Ο μαχητής καθηγητής μαθηματικών από το Αμάρι που πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους

πηγή: ΕΣΤΙΑ, αρ. φυλ. 41586 / 22-23 Φεβρουαρίου 2020, σελ. 7
Εμμανουήλ Χανδράκης (1886-1951)
πηγή: ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ

Απόσπασμα από το άρθρο του Ελευθερίου Ι. Σκιαδά "Η ανταπόκρισις του μαχητού καθηγητού Εμμανουήλ Χανδράκη" [οι διευκρινήσεις με κόκκινο στις αγκύλες είναι δικές μας]: 

[σελ. 7] (...) Πίσω από το ψευδώνυμο [Κέδρος] εκρύβετο ένας πραγματικός μαχητής που είχε καταπλήξει τους αναγνώστες [της Εστίας] εκείνη την εποχή, προκαλώντας ταυτοχρόνως και το ενδιαφέρον του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ένας απαράμιλλος Κρητικός, ένας καθηγητής, που ευρέθη να αγωνίζεται στην Ήπειρο με το όπλο αλλά και την πέννα στο χέρι [ως χρονογράφος και πολεμικός ανταποκριτής της Εστίας]. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει απασχολήσει τους ερευνητές και ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για την ζωή και την προσφορά του. Ήταν ο, γεννημένος το 1886 στο Αμάρι Ρεθύμνης, Εμμανουήλ Χανδράκης. Άρχισε το στάδιο του ως διδάσκαλος στο χωριό Άνω Μέρος. Με το ψευδώνυμο "Κέδρος" έστελνε ανταποκρίσεις και περιγραφές σε διάφορες εφημερίδες. Το 1910 έλαβε το πτυχίο Μαθηματικών και διορίσθη καθηγητής στο ημιγυμνάσιο Βάμου Αποκορώνου. Εν συνεχεία μετετέθη στα Χανιά, όπου και νυμφεύθηκε την μοναχοκόρη του διακεκριμένου πολιτικού και δημοσιογράφου Εμμανουήλ Φραντζεσκάκη. 
Στους Βαλκανικούς πολέμους ο 26χρονος καθηγητής έλαβε μέρος ως έφεδρος αξιωματικός και μετείχε στην πολιορκία των Ιωαννίνων. Συμμετείχε επίσης στις μάχες του Μπιζανίου, όπου και τραυματίσθηκε και της Κρέσνας. Το 1920 απεσύρθη από τον εκπαιδευτικό κλάδο και διορίσθη έκτακτος τμηματάρχης στο Υπουργείο Οικονομικών. Εύστροφος, εργατικός και επιμελής εξελίχθη συντόμως καταλαμβάνοντας την θέση του διευθυντού Δημοσίου Χρέους την οποία και τίμησε διατελώντας επί μία δεκαετία (1925-1935) ικανότατος σύμβουλος των διαφόρων κυβερνήσεων. Υπήρξε πολυγραφότατος και δημοσίευσε οικονομικές και φορολογικές μελέτες, διετέλεσε μέλος σε κρίσιμες οικονομικές επιτροπές και τιμήθηκε με παράσημα και πολεμικά μετάλλια. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, αφήνοντας τις ωραιότερες αναμνήσεις σε όσους τον είχαν γνωρίσει και εκτιμήσει την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια του. Οι πολεμικές ανταποκρίσεις του[...] δεν έχουν απασχολήσει την έρευνα, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζουν ιστορικό και λογοτεχνικό ενδιαφέρον.

Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς


***
Στο ίδιο φύλλο (41586/ 22-23 Φεβρουαρίου 2020, σελ. 7) η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ αναδημοσιεύει την ανταπόκριση του Εμμ. Χανδράκη με τίτλο "Από την Ήπειρον: Αιφνιδιασμός", που αναφέρεται στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων, στην οποία ο Εμμ. Χανδράκης συμμετείχε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου