φωτό: orthodoxia.info
Του Ανδρέα Λουδάρου
πηγή: orthodoxia. info
Σε διακοπή κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχωρά η Εκκλησία της Ρωσίας. Με μια ιδιαίτερη σκληρή απόφαση την οποία αιτιολογεί ως απάντηση στην αντικανονική εισπήδηση της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία η οποία κατά την άποψη της Μόσχας αποτελεί κανονικό της έδαφος, η Μόσχα προχωρά πλέον σε «πόλεμο» με το Φανάρι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ρωσίας, διακόπτεται η αναφορά του ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχη στα Δίπτυχα, καθώς και η κοινωνία με τους Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ αποσύρονται από όλες τις κοινές επιτροπές οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ρωσίας.
«Στην κρίσιμη κατάσταση, όταν η πλευρά της Κωνσταντινουπόλεως ουσιαστικά αρνήθηκε να επιλύσει το ζήτημα μέσω του διαλόγου, το Πατριαρχείο της Μόσχας είναι υποχρεωμένο να σταματήσει την μνημόνευση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου κατά την θεία λειτουργία και μετά βαθυτάτου θλίψεως να διακόψει τη συλλειτουργία με τους ιεράρχες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, καθώς επίσης και να διακόψει την συμμετοχή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις επισκοπικές συνελεύσεις, στους θεολογικούς διαλόγους, τις πολυμερείς επιτροπές και σε όλες τις άλλες δομές στις οποίες προεδρεύουν οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως» γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
|
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Όσο κι αν αυτό δεν θ' αρέσει σε μερικούς, είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε ότι έχει δίκιο η Μόσχα. Σε άλλα ζητήματα ίσως έχει άδικο και συμπεριφέρεται εθνικιστικά, αλλά εδώ όχι. Αυτή η κρίση "ανήκει" ολόκληρη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (είναι "όλη δική του", κατά τη στερεότυπη έκφραση), το οποίο χωρίς κανένα πραγματικά πνευματικό λόγο αναμείχθηκε σε υποθέσεις άλλου Πατριαρχείου. Η Εκκλησία της Ουκρανίας ανήκει στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Εκκλησίας - τι πιο σαφές απ' αυτό; Και όλα τα Πατριαρχεία είναι ισότιμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πιο παράλογο απ' όλα, κατ' εμέ, είναι ότι (αφού τέλος πάντων αντιμετωπίζεται σοβαρά το αίτημα ορισμένων για αυτοκεφαλία) δεν έλυσε το ζήτημα η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Κρήτης, η οποία ασφαλώς είχε την εξουσία να πάρει αποφάσεις οικουμενικής εμβέλειας και να τις επιβάλει, έστω και εν τη απουσία της Ρωσίας (ή της Σερβίας), αλλά ασχολήθηκε με άλλα και άφησε να διαιωνίζονται αυτές οι ανοιχτές πληγές.
Ως μπλόγκερ, δεν επιθυμώ να δημοσιεύσω τίποτε για το θέμα! Πιθανόν να το κάνω, για ιστορικούς λόγους, αλλά η αλήθεια είναι ότι μόνο πόνο ψυχής μου προκαλεί!! Όπως και σε κάθε ορθόδοξο χριστιανό, φαντάζομαι.
Ο Θεός, διά της Θεοτόκου, διά της χάριτος του Τιμίου Σταυρού και πάντων των αγίων, ας φωτίζει όλους τους εμπλεκόμενους, και εμάς...
Ευχαριστώ.
@ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου. Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, με δεδομένη την πάγια τακτική των Ρώσων να καταστούν "Τρίτη Ρώμη". Δες σχετικά και το κείμενο του Χριστουπόλεως Μακαρίου εδώ: http://fanarion.blogspot.com/2018/09/blog-post_76.html (ανέβηκε και σε ξεχωριστή ανάρτηση). Επίσης το πολύ ενδιαφέρον άρθρο περί πρωτείου του Πατριαρχείου από τον μητροπολίτη Ναυπάκτου εδώ: https://panorthodoxcemes.blogspot.com/
ΑπάντησηΔιαγραφή