ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ-ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Για τους αδελφούς μας που μεταστράφηκαν από το Ισλάμ στον Προτεσταντισμό ή στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Το βιβλίο της Εσθήρ Γκιουλσάν  "Το σκισμένο πέπλο: Μία αληθινή ιστορία μεταστροφής από το Ισλάμ στο Χριστιανισμό" σε μετάφραση του Αριχεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου.



Αγαπημένοι μου αδελφοί και αδελφές,

Σας γράφω αυτό το μικρό σημείωμα από τα βάθη της καρδιάς μου, κατ’ αρχάς για να σας συγχαρώ για το θάρρος σας, να αναζητήσετε τον Αληθινό Θεό, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, αλλά και για το θάρρος σας, να ξεφύγετε από το Ισλάμ και να έρθετε στο Χριστιανισμό, παρόλο που ξέρετε ότι κάτι τέτοιο εγκυμονεί θανάσιμο κίνδυνο.
Εύχομαι ο Άγιος και Αληθινός Θεός να σας προστατεύει και να σας καθοδηγεί στη νέα σας ζωή, εσάς και τις οικογένειές σας.
Όμως, γράφω αυτό το σημείωμα επίσης επιθυμώντας με θέρμη να σας πω και κάτι άλλο: να σας προσκαλέσω με αγάπη και ταπείνωση να γνωρίσετε την αρχαία και αυθεντική Εκκλησία, που ίδρυσε ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ίσως γνωρίζετε, αλλά ίσως να το ακούτε πρώτη φορά, ότι η χριστιανική ομάδα που σήμερα ονομάζει τον εαυτό της «Καθολική Εκκλησία» δημιουργήθηκε περίπου χίλια χρόνια μετά το Χριστό, όταν ο Πάπας της Ρώμης, ο πνευματικός πατέρας των χριστιανών της δυτικής Ευρώπης (ο «Πατριάρχης» της Δύσης, δηλ. πνευματικός πατέρας), απέκοψε τον εαυτό του (και μαζί, δυστυχώς, όλους τους χριστιανικούς λαούς της Δύσης) από τους άλλους τέσσερις Πατριάρχες της Εκκλησίας, οι οποίοι ήταν ισότιμοι με αυτόν και μεταξύ τους. Ο Πάπας απαίτησε να γίνει γενικός αρχηγός των χριστιανών όλου του κόσμου και, όταν δεν το κατόρθωσε, λίγο μετά το 1000 μετά Χριστόν, διαχωρίστηκε από την υπόλοιπη Εκκλησία και δημιούργησε – με τη βοήθεια Ευρωπαίων βασιλιάδων της εποχής εκείνης – αυτό που σήμερα ονομάζουμε «Καθολική» ή «Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία».
Οι χριστιανοί που παραμείναμε στην Εκκλησία, δηλαδή οι χριστιανοί της Ανατολής, τη θρησκευτική κοινότητα του Πάπα την ονομάζουμε πιο σωστά «Παπισμό», δηλαδή διδασκαλία και οπαδούς του Πάπα, και περιμένουμε εδώ και χίλια χρόνια την επιστροφή της στην αρχαία και αληθινή Εκκλησία, την Ορθόδοξη. Περιμένουμε με υπομονή και αγάπη, παρά το ότι υπήρξαν περιπτώσεις (ακόμη και στον 20ό αιώνα) που ο στρατός των οπαδών του Πάπα ή οι συνεργάτες του ταλαιπώρησαν τους λαούς μας.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει σήμερα εννέα Πατριάρχες: της Κωνσταντινούπολης, της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου και όλης της Αφρικής (που τιτλοφορείται από τα αρχαία χρόνια «Πάπας και Πατριάρχης»), της Αντιόχειας της Συρίας, των Ιεροσολύμων, της Ρωσίας, της Σερβίας, της Γεωργίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, καθώς και αρκετές ανεξάρτητες Εκκλησίες («αυτοκέφαλες»), που όλες είναι ισότιμες και μαζί – αλλά και η κάθε μία μόνη της – συγκροτούν τη Μία, Αγία, Καθολική (αληθινή Καθολική, δηλ. παγκόσμια και παν-αληθινή) και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού, το Σώμα του Χριστού, που έχει κεφαλή τον Ιησού Χριστό και μέλη όλους εμάς (Α΄ Κορινθίους, 12, 12-27).
Επειδή ο Παπισμός από την αρχή της ύπαρξής του μεταμορφώθηκε σε πολιτική δύναμη που διψούσε για εξουσία, είχε δικό του στρατό και ανταγωνιζόταν με τους βασιλιάδες της δυτικής Ευρώπης, πολλοί χριστιανοί έφυγαν απ’ αυτόν μετά το 1500 μετά Χριστόν και σχημάτισαν άλλες, καινούργιες, χριστιανικές ομάδες, που ονομάστηκαν «Προτεστάντες». Οι κυριότερες ήταν οι Λουθηρανοί (οπαδοί του Μαρτίνου Λούθηρου) και οι Καλβινιστές (οπαδοί του Ιωάννη Καλβίνου). Κι αυτοί βέβαια έφτασαν σε ακρότητες και έκαναν τα δικά τους λάθη… Πάντως, από αυτές τις ομάδες διασπάστηκαν άλλες και μετά άλλες, κι έτσι σχηματίστηκε αυτό που σήμερα ονομάζουμε «προτεσταντικό χώρο», που συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες διαφορετικές ομάδες και αιρέσεις. Από αυτές τις ομάδες προέκυψαν και οι Πεντηκοστιανοί, στις ΗΠΑ, λίγο πριν το 1900, που πέφτουν σε έκσταση και νομίζουν ότι τους επισκέπτεται το Άγιο Πνεύμα!...
Όλες αυτές είναι πολύ νεότερες εκδοχές του χριστιανισμού και καμία σχέση δεν έχουν με την αρχαία και αυθεντική Εκκλησία που ίδρυσε ο Κύριος, η οποία υπήρχε όλους τους αιώνες, χωρίς διακοπή, και υπάρχει και σήμερα, και είναι, όπως σας είπα ξανά, η Ορθόδοξη Εκκλησία.
Στον Παπισμό και τον Προτεσταντισμό αρκετοί σοβαροί πνευματικοί ερευνητές αναζήτησαν την αυθεντική μορφή του Χριστιανισμού και ανακάλυψαν ότι είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία. Πολλοί απ’ αυτούς βρήκαν το θάρρος να γίνουν ορθόδοξοι χριστιανοί, μπαίνοντας έτσι στον σίγουρο και ασφαλή δρόμο της σωτηρίας, στο Άγιο Σώμα του Χριστού.
Μερικές από τις περιπτώσεις αυτές είναι ο π. Πλακίδας Deseille, ο επίσκοπος και νεομάρτυρας του Μεξικού Παύλος de Ballester-Convallier, ο καθηγητής π. Γαβριήλ Bunge, ο καθηγητής Jean-Claude Larchet, ο καθηγητής και επίσκοπος Κάλλιστος Ware, ο φιλόσοφος και ιερομόναχος π. Σεραφείμ Rose, ο π. Peter Gillquist, ο Matthew Gallatin, ο Klaus Kenneth και πολλοί άλλοι.
Περισσότερα στα:

Χωρίς να δεσμευτείτε, σας παρακαλώ να ερευνήσετε με ελεύθερη συνείδηση μερικές πηγές, από τις οποίες μπορείτε να μάθετε αρκετές πληροφορίες για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τα παρακάτω:
Τα βιβλία των επισκόπων Ιερόθεου Βλάχου, Κάλλιστου Ware, Αντωνίου Bloom και του γέροντα Σωφρόνιου του Essex, καθώς και ιστότοπους όπως:
Fr. Anthony Alevizopoulos, Th.D., Ph.D, THE ORTHODOX CHURCH – Its Faith, Worship and Life: http://oodegr.com/english/biblia/orthodox1/orthodox1.htm
Orthodoxy's Worship, By Protopresbyter Fr. George Metallinos, Dean of the Athens University School of Theology: http://oodegr.com/english/ekklisia/genika/latreia1.htm
BASIC DOGMATIC TEACHINGAn Orthodox Handbook, by Protopresbyter Fr. Anthony Alevizopoulos: http://www.oodegr.com/english/biblia/Alevizopoulos_Dogmatiki/perieh.htm


Το ορθόδοξο χριστιανικό αίσθημα για τους διωγμούς των χριστιανών από τους Ισλαμιστές: http://o-nekros.blogspot.gr/2014/06/blog-post_810.html


Σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, εκατομμύρια ορθόδοξοι χριστιανοί υπέστησαν εξορίες, φυλακίσεις, βασανιστήρια ή και θάνατο για την πίστη τους στον Ιησού Χριστό (και έγιναν μάρτυρες και άγιοι - πολλοί από αυτούς είναι και θαυματουργοί μετά θάνατον), αντιστεκόμενοι σε απάνθρωπα και αντιχριστιανικά καθεστώτα. Μερικά παραδείγματα:

Σας ευχαριστώ, σας συγχαίρω και πάλι και εύχομαι στο Θεό να σας καλωσορίσουμε στην αγία και Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού, την Εκκλησία των Αγίων, αν φυσικά η έρευνά σας σάς οδηγήσει εδώ.


Με αγάπη Χριστού
Ειλικρινά δικός σας

Θεόδωρος Ρηγινιώτης
Ορθόδοξος θεολόγος

Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου