(...) Στο ερώτημα "ΤΙ ἐστιν άλήθεια", αν εννοούμε την έσχατη αλήθεια που αποτελεί το θεμέλιο της όλης υπάρξεως του κόσμου, δεν υπάρχει απάντηση. Αν, όμως, ο Πιλάτος, έχοντας υπόψη την Αρχιαλήθεια ή την Αυτοαλήθεια, έκανε το ερώτημα όπως πρέπει, και ρωτούσε "ΤΙΣ ἐστιν ἡ ἀλήθεια", τότε θα έπαιρνε ως απάντηση εκείνο που λίγο ενωρίτερα στο Μυστικό Δείπνο ο Κύριος προβλέποντας και το ερώτημα του Πιλάτου έλεγε στους αγαπημένους Του μαθητές και με αυτούς σε όλον τον κόσμο: "Ἐγώ εἰμι ἡ ἀλήθεια"(Ιω.14,6).
Η επιστήμη και η φιλοσοφία θέτουν στον εαυτό τους το ερώτημα: ΤΙ είναι η αλήθεια; Αντίθετα η γνήσια χριστιανική συνείδηση πάντοτε στρέφεται πρός την αλήθεια ρωτώντας "ΤΙΣ".
Οι εκπρόσωποι της επιστήμης και της φιλοσοφίας συχνά θεωρούν τους χριστιανούς ανεδαφικούς ονειροπόλους, ενώ για τους εαυτούς τους έχουν τη γνώμη ότι πατούν σε στέρεη βάση και γι' αυτό αυτοονομάζονται "θετικιστές". Κατά παράδοξο τρόπο δεν αντιλαμβάνονται τον αφηρημένο χαρακτήρα του "ΤΙ" τους. Δεν αντιλαμβάνονται ότι η Αλήθεια, η συγκεκριμένη, η απόλυτη μπορεί να είναι μόνο "ΤΙΣ" και σε καμιά περίπτωση "ΤΙ". Γιατί η αλήθεια δεν είναι κάποιος θεωρητικός τύπος ή κάποια αφηρημένη ιδέα, αλλά η Αυτοζωή, το "Ἐγώ εἰμι"(Ιω.8,58-Εξ.3,14).
Γέροντος Σωφρονίου του Essex, Ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, εκδ. Ι.Μ.Τιμίου Προδρόμου Essex, 10η έκδοση, Essex 2003,σελ. 135-136.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου