Το εμπόριο έχει καθιερώσει και στην Ελλάδα,όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη,τη 14η Φεβρουαρίου ως εορτή του Αγίου Βαλεντίνου, "προστάτη των ερωτευμένων". Και την ημέρα αυτή ανθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γυναικείων ειδών, που πωλούν δωράκια με ρόζ περιτυλίγματα και σχήμα καρδούλας κάνουν χρυσές δουλειές. Όμως τέτοιος Άγιος δεν υπάρχει στο ορθόδοξο εορτολόγιο, αλλά και ο θεωρούμενος ως Άγιος των ερωτευμένων στον ρωμαιοκαθολικό χώρο, όπως έδειξε ο καθηγητής Κων. Χαραλαμπίδης, δεν είναι ούτε πρεσβύτερος, ούτε μάρτυρας, όπως νομίζεται,παρά ένας κτήτορας μιας βασιλικής.
Στη Δύση έχουν 14 τόσους Άγιους Βαλεντίνους, τα βιογραφικά των οποίων είναι συγκεχυμένα. Εδώ στην Αθήνα ισχυρίζονται ότι έχουν στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία των Αγίου Φραγκίσκου και Κλάρας (Γκυιλφόρδου 7) τα λείψανα ενός από αυτούς και κάνουν στις 14 Φεβρουαρίου λειτουργία για τους ερωτευμένους! Ο εορταζόμενος τέλος πάντων ως προστάτης τους έχει συνδεθεί με λαϊκά έθιμα του Φεβρουαρίου, που έχουν σχέση με τα ζευγαρώματα των πουλιών, τον έρωτα και τους γάμους νεαρών κοριτσιών (χορούς στο ύπαιθρο, ανάμεσα στα λουλούδια κλπ),καθώς και στην ανταλλαγή ερωτικής αλληλογραφίας. Στα έθιμα αυτά ο εκλεκτός της καρδιάς τους λεγόταν Βαλεντίνος και βαλεντίνες τα γράμματα, τα ποιήματα και οι ταχυδρομικές κάρτες, που αντάλλασσαν οι ερωτευμένοι μεταξύ τους.
Η σημερινή έξαρση του φαινομένου έχει λοιπόν στη Δύση την προϊστορία της,όχι όμως και στον τόπο μας. Από πλευράς ορθοδοξίας προστάτες Άγιοι του είδους είναι αδιανόητοι, αν όμως υπάρχει ανάγκη ενός υποδείγματος αγίου μάρτυρα για τους νέους, θα προτείναμε τον Άγιο μάρτυρα Υάκινθο, που η μνήμη του εορτάζεται στις 3 Ιουλίου(...).Ο Άγιος Υάκινθος μαρτύρησε σε ηλικία 20 ετών διατηρώντας όχι μόνο την πίστη, αλλά και την αγνότητα του. (...)
Ι. Μ. Χατζηφώτης, Ορθοδοξία και λαϊκές δοξασίες, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, β' έκδοση, Αθήνα 1997, σελ.105-106.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου