ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ-ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

(ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ): ΕΙΚΟΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Εκ του ιστολογίου του Προσκυνητή:

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/6/10 00:34

    θα γελάσεις νομίζω με αυτό το σχόλιο> ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝΕ ΣΗΜΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/6/10 08:47

    Θα ήθελα να πληροφορήσω ότι η εικόνα αυτή, κατά τη γνώμη μου, έχει δημοσιευτεί αρχικά στην πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα της Αδελφότητας Αγίου Μωυσή του Αιθίοπα, που υπάγεται στην OCA (Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική υπό το πατριαρχείο Μόσχας). Πρωτεργάτης της ο νέγρος ορθόδοξος π. Μωυσής Μπέρυ, ιεραπόστολος ιδίως μεταξύ των εγχρώμων. Ιδού η διεύθυνση: http://www.mosestheblack.org/.
    Εδώ είναι η εικόνα και έχει και βίους των αγίων: http://www.mosestheblack.org/home2.html.
    Και εδώ στα ελληνικά η τρομερά ενδιαφέρουσα (συγκινητική για μένα) πολυτάραχη ιστορία του π. Μωυσή, πώς έγινε ορθόδοξος και τι κάνει: http://www.oodegr.com/oode/ierapostoli/empeiries/afroamerikanos1.htm.
    Θα πρέπει βέβαια να πω ότι ίσως ο π. Μωυσής υπερβάλλει κάπως απεικονίζοντας ως μαύρους ΟΛΟΥΣ τους γνωστούς αγίους της Β. Αφρικής, όπως τους Αιγύπτιους αγίους Μ. Αντώνιο, Μηνά, Αικατερίνα, Μαρία την Αιγυπτία, Ονούφριο κ.π.ά. Οι Αιγύπτιοι του 4ου ή 5ου αι. μαύροι ήταν; Ομολογώ πως δεν ξέρω... Ίσως νομιμοποιείται να το κάνει, ακόμη κι αν ήταν λευκοί, κατά το μαύρο ή κίτρινο Χριστό, που ζωγραφίζουν οι αντίστοιχοι αδελφοί μας. Δε θέλω να το σχολιάσω αρνητικά, απλά μεταφέρω μια άποψη.
    Οι άγιοι, λέω για το 1ο μήνυμα, πάντα βοηθούν - αλλά δε βοηθούν πάντα με τον τρόπο που θέλουμε εμείς. Κουράγιο λοιπόν και επιμονή στην προσευχή. Ίσως βοηθήσει η μελέτη των βιβλίων του γέροντα Σωφρόνιου "Περί Προσευχής" ή το "Ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης" (στη δημοτική, ενώ το άλλο είναι απλή καθαρεύουσα). Τα συνιστώ με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Ανώνυμε,
    σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις πληροφορίες και το ενδιαφέρον σχόλιο. Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή