Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος (Χατζηνικολάου), Η εξά­πλω­σις του κορωνοϊού στην πατρίδα μας και οι συνέπειές της στη ζωή της Εκκλησίας ενώπιον της Μεγάλης Τεσσαρακοστής


Τις μέρες αυτές υπάρχει μια γενικευμένη αναστάτωση, μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα, με αφορμή ενός νέου ιού γρίππης, γεγονός που δυστυχώς αναπαράγεται και μεγενθύνεται από τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα ακόμη και ο Πρωθυπουργός να υποχρεωθεί να δηλώσει ότι: «ο πιο μεγάλος αντίπαλος δεν είναι ο κορωνοϊός αλλά ο πανικός». Πράγματι αυτός μεταδίδεται πιο εύκολα από τους ιούς!

Η προστασία της υγείας μας δεν είναι ασφαλώς κάτι το κακό. Ο πανικός είναι το κακό. Τα μέτρα πρόληψης και η σύνεση δεν έχουν κάτι το μεμπτό. Η απροσεξία ή οι υπερβολές είναι το πρόβλημα.

Δυστυχώς, η όλη κατάσταση είναι απόρροια της νοσηρής φιλοζωίας μας. Ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, ας συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις των αρμοδίων και ας καταλάβουμε μια ώρα αρχύτερα ότι εκτός από τις ασθένειες, τις απειλές, τους ιούς και τα μικρόβια υπάρχει και η παρουσία του Θεού στη ζωή μας και η προστασία της Παναγίας. Ο ιός της απιστίας, του αθεϊσμού, της απόρριψης του Θεού είναι το χρόνιο πρόβλημα της εποχής και της κοινωνίας μας.

Κατόπιν όλων αυτών, θα ήθελα να πω δυο-τρία πράγματα στην αγάπη σας, ενόψει μάλιστα και της νηστείας, όπως και των πυκνών ακολουθιών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ανεξάρτητα από το τι τελικά θα αποφασίσουν τα υπουργεία.

α) Είναι αυτονόητο ότι είναι επιβεβλημένο να τηρήσουμε όλους τους όρους υγιεινής, καθαριότητος και ασφαλείας, που μας υποδεικνύονται, χωρίς βέβαια νοσηρούς φόβους και ανησυχίες.

β) Ήδη ετοιμαζόμαστε για την νηστεία της Σαρακοστής. Όσοι όμως από σας έχετε εύθραυστη υγεία, φυσική αδυναμία, χρόνια προβλήματα, καλό είναι να αποφύγετε τους αυστηρούς όρους νηστείας που ενδεχομένως τηρούσατε στο παρελθόν τέτοια περίοδο. Η νηστεία πρωτίστως εφαρμόζεται από τους υγιείς. Όταν είμαστε ασθενείς χρειάζεται προσοχή και διάκριση, ώστε να μη βλάψουμε την υγεία και το σώμα μας που είναι ναός του Θεού.

Η νηστεία, όταν γίνεται σωστά, είναι κάτι άγιο, που αποβλέπει στην υγεία και της ψυχής και του σώματος. Οι μεγάλοι άγιοι ασκητές και νηστευτές της Εκκλησίας μας έζησαν υγιείς και έφτασαν σε βαθύ γήρας. Στις μέρες μας αρρωσταίνουμε από την πολυφαγία και την παχυσαρκία, όχι από το αντίθετο. Παρά ταύτα, όσοι τυχόν είναι ασθενείς, καλόν είναι, σε συνεννόηση με τους πνευματικούς σας, να αποφύγετε τυχόν υπερβολές και ακρότητες.

γ) Όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό, ίσως κάποια κακουχία, πόνο στον λαιμό, καλό είναι να αποφύγουν να έρχονται στις ακολουθίες για όσο καιρό χρειάζεται η αποκατάσταση της υγείας τους, ώστε και οι ίδιοι να προστατευθούν και τους υπόλοιπους να προστατεύσουν από ανεπιθύμητες εξελίξεις. Η Εκκλησία εύχεται και «υπέρ των εν ασθενείαις κατακειμένων», αλλά και «υπέρ των δι΄ ευλόγους αιτίας απολειφθέντων», για όσους είναι ασθενείς και για όσους απουσιάζουν δικαιολογημένα από τη σύναξη. Οι υγιείς προσεύχονται για τους ασθενείς από τον ναό και οι ασθενείς για τους υγιείς και τον εαυτό τους από το σπίτι.

δ) Τελικά η καλύτερη ασπίδα για την υγεία και το καλό μας, μαζί με τα φάρμακα, τις συστάσεις των γιατρών και τα μέτρα των Υπουργείων, είναι η εμπιστοσύνη της ζωής και της υγείας μας στα χέρια του Θεού. Η πίστη μας στην πρόνοια και την αγάπη Του είναι το καλύτερο φάρμακο για κάθε απειλή, για κάθε ασθένεια. «Ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ».

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ». Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους. Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

Αρχείο

Φίλοι κι αδελφοί

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται...

Τοῦτο σᾶς λέγω πάλιν καὶ σᾶς παραγγέλλω: κἂν ὁ οὐρανὸς νὰ κατέβη κάτω κἂν ἡ γῆ νὰ ἀνέβη ἀπάνω κἂν ὅλος ὁ κόσμος νὰ χαλάση καθὼς μέλλει νὰ χαλάση σήμερον αὔριον, νὰ μὴ σᾶς μέλη τί ἔχει νὰ κάμη ὁ Θεός. Τὸ κορμὶ ἂς σᾶς τὸ καύσουν, ἂς σᾶς τὸ τηγανίσουν, τὰ πράγματά σας ἂς σᾶς τὰ πάρουν, μὴ σᾶς μέλη, δῶστε τα, δὲν εἶναι ἐδικά σας. Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται. Ἐτοῦτα τὰ δύο ὅλος κόσμος νὰ πέση, δὲν ἠμπορεῖ νὰ σᾶς τὰ πάρη, ἔξω ἂν τύχη καὶ τὰ δώσετε μὲ τὸ θέλημά σας. Αὐτὰ τὰ δύο νὰ τὰ φυλάγετε νὰ μὴν τύχη καὶ τὰ χάσετε.

Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός, Διδαχὴ Γ' (ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Ἰωάννη Β. Μενούνου, Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ Διδαχὲς καὶ Βιογραφία, ἐκδόσεις Ἀκρίτας, ζ' ἔκδοση, Ἀθήνα 2004, σελ.154)

Επισκέπτες από 17/9/2009

Free counters!

ΠΕΡΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Περί θεολογίας

Περί θεολόγων και Θρησκευτικών

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΘΕΟ»

Κ. ΤΣΑΤΣΟΣ, ΠΕΡΙ "ΕΙΔΙΚΩΝ"

Τοῦτο εἶναι τὸ δρᾶμα τῆς ἐποχῆς μας: ὅτι ἡ πρόοδος της δὲν βρίσκεται στὰ χέρια τῶν πνευματικῶν ἀνθρώπων, ἀλλὰ τῶν εἰδικῶν, ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι πνευματικοὶ ἄνθρωποι.

Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ἀφορισμοὶ καὶ διαλογισμοί, τέταρτη σειρά, εκδ. Βιβλ. τῆς Ἑστίας, Ἀθήνα 1972, σελ. 92.

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μετεωρίτικη Βιβλιοθήκη

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΟΠΟΣ

Αξίζει να διαβάσετε

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ