Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Ανοικτή επιστολή αναπληρωτών θεολόγων

πηγή: ALFAVITA

Θεολόγοι εκπαιδευτικοί – κλάδος προς εξαφάνιση

Με αισθήματα πλήρους δυσφορίας και απογοήτευσης παρακολουθούμε τον συνεχιζόμενο κατ' έτος και διαρκώς επιδεινούμενο παραγκωνισμό της ειδικότητας των Θεολόγων ΠΕ01 στην κούρσα των προσλήψεων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Με τα ίδια δυστυχώς αισθήματα παρακολουθούμε και την απαξίωσή μας ως εκπαιδευτικών εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, αλλά και του Πανελληνίου Συνδέσμου Θεολόγων ΚΑΙΡΟΣ, καθώς και την πλήρη αδιαφορία τους να ενσκήψουν στο βασικό πρόβλημα που ταλανίζει τον κλάδο.

Δυστυχώς φαίνεται πώς τα τελευταία χρόνια αποτελεί πλέον τακτική του Υπουργείου Παιδείας να αγνοεί επιδεικτικά τον κλάδο των Θεολόγων και να μην προσλαμβάνει εξ αυτών αναπληρωτές από την αρχή του σχολικού έτους. Η άκρως επιζήμια αυτή τακτική δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα στη διδασκαλία του ΜτΘ, καθώς ο αριθμός των κενών θέσεων παραμένει μεγάλος (τουλάχιστον έως το Νοέμβριο) ενώ παρατηρείται το φαινόμενο τα Θρησκευτικά να διδάσκονται από ειδικότητες μη σχετικές με το αντικείμενο, με αποτέλεσμα την πλημμελή διδασκαλία τους.

Ως εκπαιδευτικοί που επί σειρά πολλών ετών καλύπτουμε ανάγκες της εκπαίδευσης θέλουμε να εκφράσουμε δημόσια τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή μας απέναντι στην τακτική των προαναφερθέντων Θεολογικών Συλλόγων, οι οποίοι έχοντας στραφεί αποκλειστικά στο ζήτημα του γνωστού θεολογικού εμφυλίου, «κλείνουν τα μάτια» μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα της μη διδασκαλίας των Θρησκευτικών λόγω ελλιπών διορισμών και αγνοούν προκλητικά εκατοντάδες αγωνιώντων αναπληρωτών αλλά και χιλιάδες αδιόριστους θεολόγους εστιάζοντας σε εσωτερικά τους ζητήματα. Τελευταίο θλιβερό δείγμα της τακτικής αυτής, η επιστολή της ΠΕΘ προς το Υπουργείο Παιδείας επ΄ αφορμή των περί του μαθήματος αποφάσεων του ΣτΕ, απ΄ όπου και απουσίαζε η παραμικρή αναφορά στο θέμα της κάλυψης των κενών ωρών του ΜτΘ.

Προς τούτοις, καλούμε την ΠΕΘ:
  • να κατανοήσει ότι εάν δεν υπάρχει επαρκές διδακτικό προσωπικό, δεν υφίσταται μάθημα Θρησκευτικών και επιτέλους έστω και αργά, να στραφεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
  • να διακρίνει εγκαίρως τον κίνδυνο να δοθεί το περίφημο «εναλλακτικό» μάθημα σε άλλες ειδικότητες, κάνοντας τη θέση των Θεολόγων ακόμα δυσχερέστερη.
  • να ερευνήσει κατά πόσον εφαρμόζεται η διδασκαλία του μαθήματος στην Α/θμια Εκπαίδευση, υπερασπιζόμενη το ΜτΘ στην πράξη και όχι στα λόγια!
  • να ερευνήσει κατά πόσον διδάσκονται αντικανονικά τα Θρησκευτικά ανά την επικράτεια από άσχετες ειδικότητες.
  • να ενεργήσει έναντι στην απαράδεκτη ανάθεση του ΜτΘ στην ειδικότητα ΠΕ02.
  • να απαιτήσει από το Υπουργείο Παιδείας πλήρη και έγκαιρη κάλυψη των κενών, καθώς οι Θεολόγοι δεν είναι εκπαιδευτικοί β΄κατηγορίας αλλά εξειδικευμένοι παιδαγωγοί που υπηρετούν ένα από τα πλέον αγαπημένα μαθήματα των εφήβων, όπως έχει δείξει η πολυετής πείρα μας
  • να γίνει «Ένωση Θεολόγων» και όχι «Ένωση Μονίμων Θεολόγων»!

Ταυτόχρονα καλούμε το Υπουργείο Παιδείας:
  • να επανεξετάσει ΑΜΕΣΑ την καταστροφική για το ΜτΘ ανάθεσή του στους φιλολόγους, βάσει του ερωτήματος-Υπομνήματος που είχαμε καταθέσει στο ΙΕΠ τον Ιανουάριο του 2017 με αρ. πρωτ. 11571/Δ2/24-1-2017 και για το οποίο –ερώτημα- δεν λάβαμε ποτέ απάντηση.
  • να εγκαταλείψει πλέον την τακτική να αντιμετωπίζει τους Θεολόγους ως εκπαιδευτικούς β΄κατηγορίας, καλύπτοντας άμεσα τα κενά στα σχολεία και διερευνώντας κατά πόσον διδάσκονται παράτυπα τα Θρησκευτικά από εντελώς άσχετες ειδικότητες σε βάρος του ιδίου του μαθήματος, των μαθητών αλλά και των υποψηφίων αναπληρωτών.



Αϊβαλιώτου Ιγνατία 
Γιαννακάκη Γεωργία
Δαλαμπίρα Κυριακή 
Δαρδακούλη Νίκη
Δημητροπούλου Παναγιώτα
Δρε Μαριάννα 
Καβίδας Εμμανουήλ
Κεχίδου Κυριακή
Κόκκας Γεώργιος 
Κοροπούλης Σωτήριος 
Μεγαρίτη Σταυρούλα 
Ντουρντούνης Ηλίας 
Παπαγεωργίου Παρασκευή 
Πίτσικα Αθανασία 
Ράπτη Δέσποινα
Σάντη Αγγελική 
Σιάφη Ιωάννα 
Σπανδώνης Αριστείδης 
Τσίγκα Αγγελική 
Tσιώνη Ελένη



2 σχόλια:

Α. Παπαγιάννης είπε...

Μπορείτε να υποδείξετε στους κ.κ. καθηγητές ότι το ρήμα "ενσκήπτω" σημαίνει επέρχομαι (συνήθως με κακό σκοπό ή αποτέλεσμα, όπως π.χ. ενέσκηψε κακοκαιρία); Αυτό που θέλουν να πουν είναι "εγκύπτω" (= σκύβω πάνω από ένα πρόβλημα με ενδιαφέρον). Τέτοιες γλωσσικές αστοχίες εκθέτουν τους γράφοντες και αδικούν τα αιτήματά τους, αν και υποπτεύομαι ότι πιθανώς ούτε οι αποδέκτες της επιστολής θα καταλάβουν τη διαφορά.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ είπε...

Κύριε Παπαγιάννη, σας ευχαριστούμε πολύ για την καίρια παρέμβαση σας και για την παρουσία σας στο ιστολόγιο μας!

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ».

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ». Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους. Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

Αρχείο

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται...

Τοῦτο σᾶς λέγω πάλιν καὶ σᾶς παραγγέλλω: κἂν ὁ οὐρανὸς νὰ κατέβη κάτω κἂν ἡ γῆ νὰ ἀνέβη ἀπάνω κἂν ὅλος ὁ κόσμος νὰ χαλάση καθὼς μέλλει νὰ χαλάση σήμερον αὔριον, νὰ μὴ σᾶς μέλη τί ἔχει νὰ κάμη ὁ Θεός. Τὸ κορμὶ ἂς σᾶς τὸ καύσουν, ἂς σᾶς τὸ τηγανίσουν, τὰ πράγματά σας ἂς σᾶς τὰ πάρουν, μὴ σᾶς μέλη, δῶστε τα, δὲν εἶναι ἐδικά σας. Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται. Ἐτοῦτα τὰ δύο ὅλος κόσμος νὰ πέση, δὲν ἠμπορεῖ νὰ σᾶς τὰ πάρη, ἔξω ἂν τύχη καὶ τὰ δώσετε μὲ τὸ θέλημά σας. Αὐτὰ τὰ δύο νὰ τὰ φυλάγετε νὰ μὴν τύχη καὶ τὰ χάσετε.

Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός, Διδαχὴ Γ' (ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Ἰωάννη Β. Μενούνου, Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ Διδαχὲς καὶ Βιογραφία, ἐκδόσεις Ἀκρίτας, ζ' ἔκδοση, Ἀθήνα 2004, σελ.154)

Επισκέπτες από 17/9/2009

Free counters!

ΠΕΡΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Περί θεολογίας

Περί θεολόγων και Θρησκευτικών

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΘΕΟ»

Κ. ΤΣΑΤΣΟΣ, ΠΕΡΙ "ΕΙΔΙΚΩΝ"

Τοῦτο εἶναι τὸ δρᾶμα τῆς ἐποχῆς μας: ὅτι ἡ πρόοδος της δὲν βρίσκεται στὰ χέρια τῶν πνευματικῶν ἀνθρώπων, ἀλλὰ τῶν εἰδικῶν, ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι πνευματικοὶ ἄνθρωποι.

Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ἀφορισμοὶ καὶ διαλογισμοί, τέταρτη σειρά, εκδ. Βιβλ. τῆς Ἑστίας, Ἀθήνα 1972, σελ. 92.

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μετεωρίτικη Βιβλιοθήκη

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΟΠΟΣ

Αξίζει να διαβάσετε

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ