Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ «ΚΑΙΡΟΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΕΡΙ «ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ» ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

πηγή: ΚΑΙΡΟΣ

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» έχει αποδοκιμάσει επανειλημμένα τις πρακτικές εκφοβισμού των εκπαιδευτικών του μαθήματος των Θρησκευτικών, από όπου και αν προέρχονται, και έχει εκφράσει την αλληλεγγύη του στον εκπαιδευτικό της τάξης που αντιμετωπίζει προβλήματα στην επιτέλεση του έργου του.
Παρ’ όλα αυτά, διαπιστώνουμε ότι διάφοροι θεολογικοί, θρησκευτικοί και νομικοί κύκλοι, που διεκδικούν τον ρόλο του αυτόκλητου «σωτήρα» του μαθήματος των Θρησκευτικών, συνεχίζουν να επιδίδονται σε διχαστικές και αντιπαιδαγωγικές τακτικές, πέρα από κάθε θεολογική και παιδαγωγική δεοντολογία, μη υπολογίζοντας τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για το μάθημά μας, καθώς επίσης το μείζον συμφέρον των τελικών αποδεκτών της θρησκευτικής εκπαίδευσης, που είναι οι μαθητές και οι μαθήτριές μας.

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι οι απειλές για μηνύσεις ή ακόμη και η υποβολή μηνύσεων από γονείς κατά παντός υπευθύνου, ακόμη και διδασκόντων του μαθήματος των Θρησκευτικών. Στον επίσημο ιστότοπο συναδελφικού σωματείου υπάρχει άφθονο σχετικό «ενημερωτικό» υλικό, π.χ. εξώδικο που αφορά σε «μηνύσεις από γονείς σε θεολόγους καθηγητές που εφαρμόζουν τα νέα Προγράμματα Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών», γνωμοδότηση εάν «διά της πολυθρησκευτικής ύλης του εν λόγω μαθήματος διαπράττεται "αξιόποινος πράξη", ήτοι ασκείται ομαδικός προσηλυτισμός», υπόδειγμα δήλωσης «θεολόγων και δασκάλων σχ. έτους 2018-19 για το μάθημα των Θρησκευτικών» προς τους διευθυντές των σχολείων κ.ά. Πρόσφατα, είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση ότι κλήθηκαν από την Πταισματοδίκη Αγρινίου διευθυντές σχολείων, θεολόγοι και δάσκαλοι για το ζήτημα των Θρησκευτικών.
Ύστερα από τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» επανέρχεται στο θέμα αυτό για να δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι: 

1. Εκφράζει την απόλυτη διαφωνία του για την προωθούμενη ποινικοποίηση των παιδαγωγικών απόψεων και ιδεών, αποδοκιμάζοντας και κάθε προσπάθεια εκφοβισμού των εκπαιδευτικών, από όπου και αν προέρχεται.
2. Δηλώνει την έμπρακτη συμπαράστασή του προς τους εκπαιδευτικούς της τάξης, τους οποίους στηρίζει στο εκπαιδευτικό έργου τους. Ταυτόχρονα, παρακαλεί για την άμεση ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου, όταν διακυβεύεται η τιμή και η υπόληψη των υπηρετούντων εκπαιδευτικών, για την παροχή νομικών συμβουλών και υποστήριξης όπου χρειάζεται.
3. Θεωρεί ως εποικοδομητικό τον διάλογο που έχει γίνει μέχρι σήμερα μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για το μάθημα των Θρησκευτικών και ταυτόχρονα εκφράζει την εμπιστοσύνη του για την τελική κρίση της δικαιοσύνης.
4. Αποδοκιμάζει τις τακτικές παραπληροφόρησης, καθώς επίσης τις νοοτροπίες και τις πρακτικές πόλωσης που διχάζουν τους εκπαιδευτικούς.
5. Καλεί τις Ομοσπονδίες Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να πάρουν θέση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει, στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς του μαθήματος των Θρησκευτικών που αγωνίζονται για την αναβάθμισή του στο δημόσιο σχολείο.



Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γεν. Γραμματέας
                                                  
                                                                               
Χρήστος Καρακόλης                                                    Γεώργιος Καπετανάκης

Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.                             Δρ Θεολογίας

                             





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ».

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ». Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους. Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

Αρχείο

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται...

Τοῦτο σᾶς λέγω πάλιν καὶ σᾶς παραγγέλλω: κἂν ὁ οὐρανὸς νὰ κατέβη κάτω κἂν ἡ γῆ νὰ ἀνέβη ἀπάνω κἂν ὅλος ὁ κόσμος νὰ χαλάση καθὼς μέλλει νὰ χαλάση σήμερον αὔριον, νὰ μὴ σᾶς μέλη τί ἔχει νὰ κάμη ὁ Θεός. Τὸ κορμὶ ἂς σᾶς τὸ καύσουν, ἂς σᾶς τὸ τηγανίσουν, τὰ πράγματά σας ἂς σᾶς τὰ πάρουν, μὴ σᾶς μέλη, δῶστε τα, δὲν εἶναι ἐδικά σας. Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται. Ἐτοῦτα τὰ δύο ὅλος κόσμος νὰ πέση, δὲν ἠμπορεῖ νὰ σᾶς τὰ πάρη, ἔξω ἂν τύχη καὶ τὰ δώσετε μὲ τὸ θέλημά σας. Αὐτὰ τὰ δύο νὰ τὰ φυλάγετε νὰ μὴν τύχη καὶ τὰ χάσετε.

Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός, Διδαχὴ Γ' (ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Ἰωάννη Β. Μενούνου, Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ Διδαχὲς καὶ Βιογραφία, ἐκδόσεις Ἀκρίτας, ζ' ἔκδοση, Ἀθήνα 2004, σελ.154)

Επισκέπτες από 17/9/2009

Free counters!

ΠΕΡΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Περί θεολογίας

Περί θεολόγων και Θρησκευτικών

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΘΕΟ»

Κ. ΤΣΑΤΣΟΣ, ΠΕΡΙ "ΕΙΔΙΚΩΝ"

Τοῦτο εἶναι τὸ δρᾶμα τῆς ἐποχῆς μας: ὅτι ἡ πρόοδος της δὲν βρίσκεται στὰ χέρια τῶν πνευματικῶν ἀνθρώπων, ἀλλὰ τῶν εἰδικῶν, ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι πνευματικοὶ ἄνθρωποι.

Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ἀφορισμοὶ καὶ διαλογισμοί, τέταρτη σειρά, εκδ. Βιβλ. τῆς Ἑστίας, Ἀθήνα 1972, σελ. 92.

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μετεωρίτικη Βιβλιοθήκη

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΟΠΟΣ

Αξίζει να διαβάσετε

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ