Σάββατο, 19 Μαΐου 2018

Ανθολόγιον 210: Αρχιμανδρίτης Βασίλειος (Γοντικάκης)[...] Όπως μπαίνοντας στην Αγιά Σοφιά έχεις την αίσθηση ότι βγαίνεις στο ύπαιθρο της οικουμένης που έγινε σπίτι σου, έτσι και ερχόμενος στο Άγιον Όρος, το άβατο και απόκοσμο, μπαίνεις σε ένα άλλο σπίτι με οικουμενικές διαστάσεις που αγκαλιάζει την ιστορία και την ανθρωπότητα όλη. Βλέπεις και κατανοείς τον κόσμο όλο με το φως, τη χάρη της θείας Λειτουργίας. Και μπαίνεις στην πονεμένη και ζητούσα σωτηρία καρδιά του κόσμου.
Νιώθεις ότι η διαφορά μεταξύ Ανατολής και Δύσεως είναι θεολογική.
Ως Ορθόδοξοι, ζούμε το μυστήριο της καινής κτίσεως με τελείως άλλο τρόπο. Βρισκόμαστε σ' άλλο κόσμο, κλίμα και λογική.
Ο Αρχηγός της πίστεως δεν γνωρίζεται ως ο αυστηρός Κριτής που μας απειλεί με τιμωρίες για να μας σωφρονίσει. Ούτε μας καταδικάζει σε βασανιστήρια για να μας σώσει. Αλλά είναι ο καλλιτέχνης της αγάπης και της ευσπλαχνίας [...]
Δεν νοούμε ούτε ζούμε τη σωτηρία με όρους και διαδικασίες δικανικές. Σ' αυτή την περίπτωση η σωτηρία της δικαιώσεως θα ήταν χειρότερη κόλαση από την αποτυχία της καταδίκης.
Μιλούμε άλλη γλώσσα. Έχομε, ως άνθρωποι, άλλες απαιτήσεις. Ζητούμε το ξεπέρασμα όλων των σχετικών. Και τελικά μας προσφέρονται  "ὑπερεκπερισσοῦ ὧν αἰτούμεθα ἤ νοοῦμεν" (Εφ. 3,20). [...]

Αρχιμανδρίτου Βασιλείου (Γοντικάκη), Απολυτίκιον, έκδοση Ίερας Μονής Ιβήρων, Άγιο Όρος 2011,  ISBN: 978-960-87537-8-5 σελ. 114-115 (απόσπασμα)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ