Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

Παρουσίαση του βιβλίου του Χρ. Φραδέλλου με τίτλο "Ισλαμικές αδελφότητες στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη" στις 16/4/2016 στα Χανιά

πηγή: ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣΚυκλοφόρησε από τις εκδόσεις CaptainBook.gr το βιβλίο του Χρήστου Φραδέλλου, θεολόγου,«Ισλαμικές Αδελφότητες στην Τουρκοκρατούμενη Κρήτη». Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε ανοικτή εκδήλωση του εκδοτικού οίκου σε συνεργασία με το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 και ώρα 19:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου (Αντ. Γιάνναρη 2, Χανιά).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

- π. Φιλόθεος Φάρος, συγγραφέας

- κ. Φαίδων Παπαδόπουλος, θεολόγος-θρησκειολόγος

- κ. Μανώλης Μανούσακας, ιστορικός ερευνητής

Την παρουσίαση θα συντονίσει η κ. Σταυρούλα Σακελλαρίου, φιλόλογος ειδικής αγωγής.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Καθώς τυπώνονταν αυτές οι σελίδες το θρησκευτικοπολιτικό μόρφωμα που έχει δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο του Ιράκ και του Λεβάντε (Συρίας), το γνωστό πια ISIS, άρχισε να πραγματώνει αυτό που καταστατικά έχει διακηρύξει: να επε­κτείνει τον ιερό γι’ αυτό πόλεμο (jihad) στην καρδιά; του δυτικού πολιτισμού. Η ιδεολογία του βασίζεται στο ότι ο κόσμος, που δημιουργήθηκε από τον Αλλάχ, είναι προορισμένος να ανήκει στο Ισλάμ. Επό­μενος, τα εδάφη που σήμερα κατοικού­νται από χριστιανούς, εβραίους, άθεους κλπ. τελούν υπό κατοχή, ενώ δικαιωματι­κά ανήκουν στους πιστούς.

Στην Κρήτη στα χρόνια της τουρκοκρα­τίας έδρασαν ισλαμικές αδελφότητες, οι οποίες έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στην κατάχτηση του νησιού από τον οθωμανικό στρατό, απέχουν όμως παρασάγγας από το καινοφανές μόρφωμα της Συρίας. Συνέβα­λαν βέβαια στην εδραίωση του Ισλάμ στο νησί, τόσο ιεραποστολικά όσο και με τη στήριξη και αρωγή της μουσουλμανικής κοινότητας που δημιουργήθηκε στην Κρή­τη, αλλά με τρόπο, κατά κύριο λόγο, ήπιο και αρκετά ανεξίθρησκο.

Η ποικιλία των αδελφοτήτων, άλλοτε με σουνίτικες και άλλοτε με σιίτικες καταβο­λές, δημιουργεί ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό, τόσο στο θρησκευτικό πεδίο όσο και στην κοινωνική, οικονομική και γε­νικά πολιτισμική ζωή της Κρήτης σε όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατί­ας, από το 1645 μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924.

Το βιβλίο του Χρήστου Φραδέλλου συμβάλλει στην αποσαφήνιση της ιστορίας, στην πληρέστερη κατανόηση του παρόντος και, χωρίς να το επιδιώκει, γίνεται κατά κάποιον τρόπο επίκαιρο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ