Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015

Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Ιερά Ακολουθία Οσίου Παϊσίου Αγιορείτου

Πηγή: Πεμπτουσία

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Ι. Ησυχαστήριο “Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος” Σουρωτής Θεσσαλονίκης η πλήρης ασματική Ακολουθία προς τιμήν του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Παϊσίου του Αγιορείτου. Πρόκειται για τον ιερό χώρο στον οποίο κοιμήθηκε ο όσιος και αναπαύεται το σκήνωμά του. Το ίδιο Ησυχαστήριο είναι ήδη γνωστό από πολλές εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων έργων και λόγων του Οσίου. Ας μη λησμονείται ότι ειδικά τα έργα που περιλαμβάνουν τους Λόγους του αγίου ανδρός περιβάλλονται από το κύρος της ευλογίας του, που ο ίδιος παρείχε ενόσω ζούσε.


Την Ι. Ακολουθία συνέθεσε με πολύ κόπο και μεράκι η Αδελφότητα του Ησυχαστηρίου και περιλαμβάνει το Μικρό και το Μεγάλο Εσπερινό της εορτής του Οσίου (12 Ιουλίου), τον Όρθρο, τα Τυπικά, τους Μακαρισμούς, το Αποστολικό και το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Θείας Λειτουργίας της εορτής, καθώς και Παρακλητικό Κανόνα εις τον Όσιο Παΐσιο.

Του κειμένου των Ακολουθιών προτάσσεται Πρόλογος του Επιχωρίου Επισκόπου Σεβ. Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη Αναγραφής στο Αγιολόγιο του Οσίου Παϊσίου, καθώς και το κείμενο της Έγκρισης της Ακολουθίας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αντίστοιχα, των Ακολουθιών έπεται Μουσικό Παράρτημα, μελοποιημένο επίσης από τα μέλη της ίδιας Αδελφότητας.


Για τον χρήστη της Ακολουθίας είναι εμφανές ότι η χάρις του Οσίου εξεχύθη πλουσίως στα μέλη της Αδελφότητας, την οποία διακόνησε με τη γνωστή αγάπη του συμβουλευτικώς επί δεκαετίες, όπως φαίνεται στο κάλλος των ακολουθιών που συνέθεσαν προς τιμήν του Σεβαστού τους Γέροντος. Καθώς δε, οι ευλογίες του συγχρόνου Αγίου γίνονται ορατές σε όλο το Πανελλήνιο και ενίοτε σε όλη την Οικουμένη, η δίψα για τη γνωριμία με την προσωπικότητά του, και επομένως και η τιμή προς το πρόσωπό του εξαπλώνονται διαρκώς. Καθίσταται, συνεπώς, άκρως απαραίτητη η έκδοση της σχετικής Ασματικής Ακολουθίας, ώστε να διευκολυνθεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα στην απόδοση αυτής της τιμής.

Για άλλη μία φορά λοιπόν, αισθανόμαστε ευγνώμονες για την προσφορά του Ι. Ησυχαστηρίου που στερέωσε με τους λόγους και το παράδειγμά του ο προσφάτως ανακηρυχθείς Όσιος, και ευχόμαστε ολοψύχως ο Κύριος να φυλάττει την Αδελφότητα, ώστε να χαρίζει διαρκώς στους πιστούς τα νάματα της παράδοσης που καλλιέργησε αυτή η φωτισμένη προσωπικότητα των ημερών μας.

Ἀπολυτίκιον.

Ήχος πλ.α’. Τον συνάναρχον Λόγον.

Της ενθέου αγάπης το πυρ δεξάμενος,
υπερβαλλούση ασκήσει εδόθης όλος Θεώ
και παράκλησις πολλών ανθρώπων γέγονας,
λόγοις θείοις νουθετών, προσευχαίς θαυματουργών,
Παΐσιε θεοφόρε, και νυν πρεσβεύεις απαύστως
υπέρ παντός του κόσμου, Όσιε.

Κοντάκιον.

Ήχος πλ. δ᾿. Τη Υπερμάχω.

Αγγελικώς επί της γης πολιτευσάμενος,
και δι΄ αγάπης λάμψας όσιε Παΐσιε,
μοναζόντων μέγα στήριγμα ανεδείχθης,
των πιστών χειραγωγός προς βίον άγιον,
οικουμένης δε εντρύφημα γλυκύτατον·
διό κράζομεν. Χαίροις Πάτερ παγκόσμιε.

Μεγαλυνάριον.

Χαίροις ησυχίας ο εραστής
και της ευσπλαγχνίας του Κυρίου ο μιμητής·
θείας γαρ αγάπης πληρούμενος εδόθης
Θεώ και τοις ανθρώποις, πάτερ Παΐσιε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ