Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Θ.Ι.Ρηγινιώτης, Το ανάθεμα του Βενιζέλου και ο άγιος Νεκτάριος

Λόγω της εορτής του αγίου Νεκταρίου (9 Νοεμβρίου), ανακυκλώνεται και φέτος ο γνωστός μύθος ότι ο άγιος, δήθεν, συμμετείχε στον αναθεματισμό του Ελευθερίου Βενιζέλου από την Εκκλησία της Ελλάδος το 1916. κάποιοι μάλιστα το λένε και πιο ακραία, ότι ο άγιος… «αφόρισε το Βενιζέλο»!
Ο μύθος αυτός έχει διερευνηθεί και καταρριφθεί στη μελέτη του Σοφοκλή Γ. Δημητρακοπούλου «Ιστορική βιογραφία του Αγίου Νεκταρίου βασισμένη σε πηγές», Αθήνα 1998, στην οποία βασίζεται και το άρθρο του π. Χρυσόστομου Παπαδάκη, πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας (νομού Ηρακλείου), «Το ανάθεμα του Βενιζέλου και ο άγιος Νεκτάριος», που μπορείτε να το αναζητήσετε στο Διαδίκτυο.
Επ’ αυτού, λίγα αυτονόητα:
Α) Ποτέ δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα ιστορικό ντοκουμέντο ή συγκεκριμένη μαρτυρία, που να τεκμηριώνει ότι ο άγιος Νεκτάριος συμμετείχε ή έστω παρευρέθηκε στον αναθεματισμό του Ελ. Βενιζέλου. Αυτό και μόνο αρκεί για να τελειώσει η συζήτηση. Όμως συνεχίζουμε με τα παρακάτω:
Β) Ο άγιος δεν ήταν επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Στην Ελλάδα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από απλός κληρικός (και μάλιστα ανεπιθύμητος και διωκόμενος). Ποτέ δεν υπήρξε μέλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλ. της Ελλάδος, ούτε συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στις αποφάσεις της.
Γ) Δεν έχει σημειωθεί ούτε ένα στιγμιότυπο από τη ζωή του αγίου, που να δείχνει ότι ενδιαφερόταν για την πολιτική. Πώς λοιπόν αίφνης θα συμμετείχε σε μια τόσο ακραία πολιτική πράξη;
Δ) Ποτέ ο άγιος δεν αντέδρασε δυναμικά ή βίαια, ούτε στις άδικες διώξεις εναντίον του. Είναι παράλογο να σκεφτόμαστε ότι αυτός ο απόλυτα πράος, ταπεινός και ανεξίκακος άνθρωπος θα πετούσε πέτρες αναθέματος ενάντια σε κάποιον άλλον. Είναι 100% αντίθετο με το χαρακτήρα του αγίου Νεκταρίου, όπως συνάγεται από ΟΛΕΣ τις βιογραφικές πηγές γι’ αυτόν.
Μετά από αυτά τα αυτονόητα, να αναφέρουμε ότι στις παραπάνω μελέτες παρατίθενται 10 λόγοι, για τους οποίους αποκλείεται ο άγιος να συμμετείχε στον αναθεματισμό. Εξ αυτών, αναφέρουμε μόνο ότι ο Βενιζελικοί αρχιερείς Μελέτιος Μεταξάκης και Χρυσόστομος Παπαδόπουλος ήταν φιλικά διακείμενοι προς τον άγιο, πράγμα που δεν θα συνέβαινε αν είχε συμμετάσχει στο ανάθεμα, καθώς και ότι η πρώτη εκκλησία του αγίου Νεκταρίου είναι ο ιστορικός και περικαλλής ναός στου στα Χανιά, την πατρίδα του Ελ. Βενιζέλου, όπου ο άγιος τιμήθηκε και τιμάται απ’ όλο το λαό, πράγμα που ασφαλώς δεν θα συνέβαινε αν η εναντίον του κατηγορία ήταν αληθής.
Κλείνοντας, θα παρακαλέσω να αναζητήσετε στο διαδίκτυο το άρθρο του κ. Γ. Λεκάτη «Ο άγιος Νεκτάριος και το σύγχρονο μάνατζμεντ», καθώς και τα άρθρα «Άγιος Νεκτάριος και Ν. Καζαντζάκης: βίοι παράλληλοι και αποκλείνοντες» και «Ο άγιος των Εξαρχείων που δεν είχε ούτε για νοίκι».
Εξάλλου, το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, από τις 6.30΄ μμ, θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο ημερίδα για τον άγιο Νεκτάριο, με συμμετοχή επιστημόνων από πλήθος ειδικοτήτων, όπου κάθε ενδιαφερόμενος ασφαλώς θα κατατοπιστεί έγκυρα και σφαιρικά για το πρόσωπο και το έργο του.

Θ. Ι. Ρηγινιώτης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ».

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ». Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους. Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

Αρχείο

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται...

Τοῦτο σᾶς λέγω πάλιν καὶ σᾶς παραγγέλλω: κἂν ὁ οὐρανὸς νὰ κατέβη κάτω κἂν ἡ γῆ νὰ ἀνέβη ἀπάνω κἂν ὅλος ὁ κόσμος νὰ χαλάση καθὼς μέλλει νὰ χαλάση σήμερον αὔριον, νὰ μὴ σᾶς μέλη τί ἔχει νὰ κάμη ὁ Θεός. Τὸ κορμὶ ἂς σᾶς τὸ καύσουν, ἂς σᾶς τὸ τηγανίσουν, τὰ πράγματά σας ἂς σᾶς τὰ πάρουν, μὴ σᾶς μέλη, δῶστε τα, δὲν εἶναι ἐδικά σας. Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται. Ἐτοῦτα τὰ δύο ὅλος κόσμος νὰ πέση, δὲν ἠμπορεῖ νὰ σᾶς τὰ πάρη, ἔξω ἂν τύχη καὶ τὰ δώσετε μὲ τὸ θέλημά σας. Αὐτὰ τὰ δύο νὰ τὰ φυλάγετε νὰ μὴν τύχη καὶ τὰ χάσετε.

Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός, Διδαχὴ Γ' (ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Ἰωάννη Β. Μενούνου, Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ Διδαχὲς καὶ Βιογραφία, ἐκδόσεις Ἀκρίτας, ζ' ἔκδοση, Ἀθήνα 2004, σελ.154)

Επισκέπτες από 17/9/2009

Free counters!

ΠΕΡΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Περί θεολογίας

Περί θεολόγων και Θρησκευτικών

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΘΕΟ»

Κ. ΤΣΑΤΣΟΣ, ΠΕΡΙ "ΕΙΔΙΚΩΝ"

Τοῦτο εἶναι τὸ δρᾶμα τῆς ἐποχῆς μας: ὅτι ἡ πρόοδος της δὲν βρίσκεται στὰ χέρια τῶν πνευματικῶν ἀνθρώπων, ἀλλὰ τῶν εἰδικῶν, ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι πνευματικοὶ ἄνθρωποι.

Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ἀφορισμοὶ καὶ διαλογισμοί, τέταρτη σειρά, εκδ. Βιβλ. τῆς Ἑστίας, Ἀθήνα 1972, σελ. 92.

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μετεωρίτικη Βιβλιοθήκη

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΟΠΟΣ

Αξίζει να διαβάσετε

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ