Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013

Πως η Ισλανδία ξεπέρασε την κρίση

Το ισλανδικό χωριό Grundarfjördur  (εικόνα από εδώ).
Σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδος Εστία (2-2-2013) διαβάζουμε μεταξύ άλλων: 
"Ξεπεράσαμε την κρίση διότι δεν ακολουθήσαμε τις παραδοσιακές δυτικές συνταγές". Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Ισλανδίας, η οποία ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της κρίσεως. Μάλιστα η κατάστασις ήταν χειρότερη από της Ελλάδος, αλλά σήμερα  ανακάμπτει ικανοποιητικά και η ανεργία μειώνεται. (...) [Εστία, 2-2-2013, σελ. 1, απόσπασμα από το άρθρο: "Η συνταγή σωτηρίας της Ισλανδίας"]
Σε σχετικό ρεπορτάζ της  εφημερίδος Αυγή (2-2-2013) διαβάζουμε:
Η Ισλανδία κατάφερε να υπερβεί με επιτυχία την κρίση, επειδή την αντιμετώπισε με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι χώρες της Ευρωζώνης, δηλώνει σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο πρόεδρος της χώρας Όλαφουρ Γκρίμσον.
"Κατ’ αρχάς διαπιστώσαμε νωρίς ότι δεν πρόκειται μόνο για μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, αλλά για μια βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση. Και αυτό μας οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις στα εν λόγω πεδία", σημειώνει ο Γκρίμσον στη συνέντευξή του. "Επιδιώξαμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη και παράλληλα να αλλάξουμε τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων", αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως "ο δεύτερος λόγος της επιτυχίας είναι ότι η χώρα δεν τήρησε τις συνταγές της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης".
Με λίγα λόγια η Ισλανδία δεν έκανε τίποτε για να διασώσει τις τράπεζές της, λέει ο Γκρίμσον, εξηγώντας τους λόγους. "Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεωκοπήσουν. Διερωτήθηκα πολλές φορές γιατί να αντιμετωπίζουμε τις τράπεζες σαν να είναι οι Άγιοι Τόποι της οικονομίας; Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις τράπεζες από άλλες επιχειρήσεις;" αναφέρει σημειώνοντας ότι οι τράπεζες είναι απλώς μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που "όταν διαπράττουν μεγάλα λάθη θα πρέπει να χρεωκοπούν". [Αυγή, 2-2-2013, σύνδεσμος άρθρου: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=748621]
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ