Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Ο Νικόλας Σεβαστάκης συνοψίζει τα συμπεράσματα του για το συνέδριο "Εκκλησία και Αριστερά" (25-1-2013)

Ο Νικόλας Σεβαστάκης, Αναπλ. Kαθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, μιλά στον ραδιοσταθμό στο Κόκκινο(105,5) για τα συμπεράσματα του συνεδρίου "Εκκλησία και Αριστερά".3 σχόλια:

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ν.Σ. λέει πως είναι δεδομένη η συμμαχία Ορθοδόξων Εκκλησιών με εθνικιστικά ρεύματα και συμπεριφορές, είτε κρατικά, όπως στη Ρωσία, είτε όχι, όπως στην Ελλάδα, με τη σύμπλευση κάποιων με τη Χρυσή Αυγή.
Δεν ξέρω πώς αντιμετωπίστηκε στο συνέδριο αυτή η τοποθέτησή του, όμως θα πρέπει να λάβει υπόψιν ότι υπάρχουν αντίστοιχες συμμαχίες Αριστερών με διεθνιστικά και εθνοαποδομητικά ρεύματα. Αν στην περίπτωση της Εκκλησίας χρειάζεται περίσκεψη και (αυτο)κριτική, τα ίδια χρειάζονται και στην περίπτωση της Αριστεράς.
Επίσης χρειάζονται τα ίδια και στις περιπτώσεις φανατικών αντιχριστιανικών και αντικληρικαλιστικών επιθέσεων μελών και ομάδων της Αριστεράς, που στοίχισαν και άφθονο αίμα. Είναι εύλογη η απορία κάποιων: πότε θα καταδικάσουν οι Αριστεροί τα εγκλήματα του σταλινισμού και των ομοίων καθεστώτων, αλλά και των Ανταρτών κατά τον Εμφύλιο;
Αναρωτιέμαι: οι εκκλησιαστικοί εισηγητές του συνεδρίου κράτησαν αμυντική και απολογητική στάση ή μήπως άσκησαν κι εκείνοι την κριτική τους και πρόβαλαν τις προτάσεις τους για μια Αριστερά ιματισμένη και σωφρονούσα;
Θα το δούμε προφανώς, όταν δημοσιευτούν όλες οι εισηγήσεις. Ώς τώρα είδα των πατέρων Σιατίστης και Αλεξανδρουπόλεως.
Ευχαριστώ.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ είπε...

Να ξεκαθαρίσουμε αρχικά ότι τα όσα λέει ο Νικόλας Σεβαστάκης δεν είναι η εισήγηση του στο συνέδριο, την οποία πρός το παρόν δεν έχει ανεβάσει κανεις, αλλά κάποια συμπεράσματα του για το κλίμα του συνεδρίου. Από κει και πέρα μάλλον και οι δυο πλευρές έμειναν σταθερά στις θέσεις τους αν κρίνουμε από την ομιλία Κουράκη (βλ. την ομιλία εδώ: http://nosferatos.blogspot.gr/2013/01/blog-post_25.html). Υπήρξαν βεβαίως και κάποιες "εκπλήξεις" που προκάλεσαν τις...γνωστές αντιδράσεις (βλ. π.χ. την ομιλία του Α. Καρίτζη εδώ: http://www.amen.gr/article12136). Ο Ν.Σ υπερασπίζεται στις δηλώσεις του το διάλογο των δυο πλευρών κάνοντας κριτική και στους αριστερούς που a priori απέρριψαν αυτή τη συνάντηση.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ είπε...

Να πω επίσης πως ο Ν. Σεβαστάκης θεολογικά και αξιακά βλέπει κάποια σύγκλιση. Από κει και πέρα μην ξεχνάς ότι προέρχεται από το χώρο της Αριστεράς, οπότε είναι λογικό να κάνει αυτές τις επισημάνσεις. Χαίρομαι που έκανε ξεκάθαρα τη διάκριση "συντηρητικού" και "νεοφασιστικού". Αναγνώρισε νομίζω ξεκάθαρα το λάθος της εμμονής πολλών αριστερών στην μονιστική θετικιστική (υλιστική) προσέγγιση καθώς και το γεγονός ότι υπάρχουν στο χώρο των θεολογικών σχολών και της εκκλ. διανόησης ευρύτερα πολλοί νέοι άνθρωποι με τους οποίους μπορεί να συζητήσει. Νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό. Από κει και πέρα έχεις δίκιο ότι αυτοκριτική πρέπει σαφώς να γίνει και από το χώρο της αριστεράς. Ας λάβουμε βεβαίως υπόψη ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει ουσιαστικός διάλογος, όταν καμιά από τις δυο πλευρές δεν προσέρχεται απαλλαγμένη από προκαταλήψεις του χτες ή όταν και οι δυο εμμένουν στις θέσεις τους. Τότε μιλάμε για παράλληλους μονόλογους. Θα έχουμε πλήρη εικόνα όταν βγούν τα πρακτικά. Πολλές από τις εισηγήσεις υπάρχουν στα "Θεολογικά Δρώμενα" (βλ. http://blogs.auth.gr/moschosg/).

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους. Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ (Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης όρους Σινά, 6ος αι.)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)
http://www.balamandmonastery.org.lb/

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Αρχείο

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

J. D. MANSI, ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΙΚΟΥΜΕΙΚΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ

J. D. MANSI, ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΙΚΟΥΜΕΙΚΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ (ΘΗΕ)

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ (ΘΗΕ)
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΘΕΟΛΟΓΙΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΘΕΟΛΟΓΙΑ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΥΝΑΞΗ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΥΝΑΞΗ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

Η ΕΥΧΗ

Η ΕΥΧΗ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗΣ, ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΛΑΜ

Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗΣ, ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΛΑΜ
E-book (ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ)

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Αξίζει να διαβάσετε

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

Επισκέπτες από 17/9/2009

Free counters!

Greek-Sites.gr

Top Blogs

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...