Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

Αρχιμ. Σωφρόνιος Γκουτζίνης: «Eλληνική Ιεραποστολική Ένωση»


Η περιοχή μας δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες την επίσκεψη της «Ελληνικής Ιεραποστολικής Ένωσης», μιας νέας προτεσταντικής ομάδας που δραστηριοποιείται στη χώρα μας με έδρα την Αθήνα. Το έντυπο υλικό που διένειμε η ομάδα αυτή μέσα σε ειδική συσκευασία, διανεμήθηκε από πολυκατοικία σε πολυκατοικία, από σπίτι σε σπίτι, τόσο στην πόλη της Ξάνθης, όσο και στα χωριά της Μητροπόλεώς μας. Ξεφυλλίζοντας το υλικό αυτό διαπιστώνουμε πως πρόκειται για την Καινή Διαθήκη της Βιβλικής Εταιρείας, για ένα DVD με ηχογραφημένο όλο το κείμενο της Καινής Διαθήκης το οποίο διαβάζει ο γνωστός στο πανελλήνιο Απόστολος Βαβύλης, ο οποίος κατά περίπτωση συστήνεται και ως μοναχός Ραφαήλ, καθώς και με έντυπο υλικό που προπαγανδίζει τους σκοπούς της ΕΙΕ και στο οποίο πλασάρονται έντεχνα οι έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις τους με τη διδασκαλία τους (CD με ύμνους, μαθήματα Αγίας Γραφής, η γνωστή προτεσταντική ταινία «Ιησούς», η οποία παλαιότερα διανέμονταν από την προτεσταντική ομάδα «Χριστιανική Οργάνωση Αγάπης», καθώς επίσης και φυλλάδιο με τίτλο «Ελευθερώθηκα από τα πλοκάμια του τζόγου», όπου αναφέρεται σχετικό περιστατικό, με την υποσημείωση μάλιστα ότι ο πρωταγωνιστής του είναι ανεψιός αποθανόντος Μητροπολίτη Μητροπόλεως της Θράκης).
            Η εκστρατεία της ΕΙΕ στην περιοχή της Θράκης μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση για τρείς λόγους:
α. Ήταν ιδιαίτερα μαχητική αφού η ομάδα απευθύνθηκε τόσο σε χριστιανούς όσο και σε μουσουλμάνους, διανέμοντας το υλικό και σε περιοχές που κατοικούνται από μουσουλμάνους. Μάλιστα η μαχητικότητά τους, ή μάλλον το θράσος τους, φαίνεται και από το γεγονός ότι το υλικό διανεμήθηκε ακόμη και σε εισόδους ναών καθώς και σε άλλα εκκλησιαστικά οικήματα!!!

β. Κάνει ακόμη εντύπωση η εκστρατεία αυτή για το λόγο ότι γίνεται στην Ελλάδα, και μάλιστα στη Θράκη, η οποία είναι χριστιανική ήδη από τους αποστολικούς χρόνους, τον 1ο αι. μ.Χ. και απορεί κανείς που υπάρχουν προτεσταντικές ομάδες που θεωρούν το χώρο της Ελλάδας ως χώρο ιεραποστολής, σαν να είμαστε κάποια απομονωμένη φυλή στα βάθη της ζούγκλας.

γ. Ο τρίτος και  κυριώτερος λόγος που εντυπωσιάζει η συγκεκριμένη εκστρατεία είναι ο ψευδεπίγραφος χαρακτήρας της. Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΤΙΚΗ. Ιεραποστολή σημαίνει ότι απευθύνομαι σε ένα μη χριστιανικό πληθυσμό δηλώνοντας σαφώς την θρησκευτική μου ταυτότητα. Η Μητρόπολή μας λ.χ. πραγματοποιεί ιεραποστολή στην Αφρική και μάλιστα στο Κογκό, ενισχύοντας τον εκεί επίσκοπο στην διάδοση του ευαγγελίου μεταξύ των ιθαγενών. Απευθύνεται σε μη χριστιανούς και δηλώνει σαφώς την θρησκευτική της ταυτότητα: είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού και ειδικότερα η Μητρόπολη της Ξάνθης. Στην περίπτωση όμως της ΕΙΕ δεν ισχύει αυτή η διπλή δέσμευση: δηλαδή μη χριστιανικός πληθυσμός και ΣΑΦΗΣ ΔΗΛΩΣΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ. Απεναντίας μάλιστα έχουμε προσπάθεια διείσδυσης εντός χριστιανικού πληθυσμού και μάλιστα με απόκρυψη της πραγματικής ταυτότητας της ΕΙΕ που είναι σαφώς προτεσταντική. Η απόκρυψη γίνεται με φαιδρά τεχνάσματα όπως
·         ότι ο ήρωας που απεξαρτήθηκε από τον τζόγο είναι ανεψιός κεκοιμημένου μητροπολίτου (και τι μ’ αυτό;;;)
·         ότι η ομάδα δεν έχει σχέση με αιρέσεις όπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ή οι Μορμόνοι (λες και αυτές είναι οι μοναδικές αιρετικές ομάδες και δεν υπάρχουν άλλες)
·         Διανέμοντας την Καινή Διαθήκη σε έντυπη και ηλεκτρονική ηχογραφημένη μορφή CD ,  μία έκδοση που παλαιότερα είχε την έγκριση της Εκκλησίας, σήμερα όμως τα εκδοτικά της δικαιώματα δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, και με ηχογράφηση που έγινε με πρωτοβουλία ενός προσώπου που είχε εμπλακεί σε σωρεία σκανδάλων στο παρελθόν και σήμερα φέρει το σχήμα του μοναχού κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Είναι προφανές ότι και τα τρία παραπάνω επιχειρήματα προσπαθούν να δημιουργήσουν στους αδαείς την εντύπωση ή και την πεποίθηση ότι η ΕΙΕ είναι ένα ορθόδοξο σωματείο. Αυτή ακριβώς η προσπάθεια ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΙΕ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΡΑ ΟΠΑΔΩΝ, ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΥ.
 Συνοψίζοντας τα παραπάνω  επισημαίνουμε τα εξής:
  1. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΝΕΟΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΣΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΩΣ ΠΕΔΙΟ ΠΡΟΣΥΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΑΜΦΙΣΒΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.


  1. Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΔΕΝ ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ, ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Η ΟΠΟΙΑ, ΕΞ ΑΛΛΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΗ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ Κ.Δ.

3. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΈΩΣ ΚΑΙ ΜΑΪΟ ΣΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΑΠΟ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ


Αρχιμ. Σωφρόνιος Γκουτζίνης
                                                      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ