Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

Για την “έλλειψη” της μεταφυσικής στον αριστερό λόγο (σχόλιο μου στο “Βαθύ Κόκκινο”)

Στην ανάρτηση του ιστολογίου “ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ“  με τίτλο “Θρησκευτικός σκοταδισμός (Βίντεο)” κάναμε το παρακάτω σχόλιο:


Αγαπητοί φίλοι. Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο. Λέει ο Φιλαλήθης: “Τα μεταφυσικά ζητήματα είναι πολύ αδύνατο σημείο σας, κατά την γνώμη μου”. Ο μέγαλος μαρξιστής διανοούμενος Τέρρυ Ήγκλετον λέει για την “έλλειψη” αυτή στον αριστερό λόγο τα εξής:
“Είναι τώρα πιο αναγκαίο από ποτέ το να πιστέψουν οι άνθρωποι ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία ο δυτικός τρόπος ζωής τους στερεί κατά κανόνα τα ερεθίσματα και τα κίνητρα για να το πράξουν” (Τerry Eagleton,Λογική,Πίστη και Επανάσταση, σελ. 192). Ο Ήγκλετον αναδεικνύει το ριζοσπαστικό χαρακτήρα του χριστιανισμού (στηλιτεύοντας ταυτόχρονα τη θεσμική Εκκλησία για προδοσία αυτών ακριβώς των ριζοσπαστικών καταβολών) και φαίνεται στην “ανάγνωση” του να έχει σημασία και η διάσταση της πίστης. Στη δική του ριζοσπαστική σκέψη “δεν περισσεύει κανεις”. Σε μια εποχή όπου το Νεο-φιλελεύθερο παρουσιάζεται ως το μόνο αληθές, με αξιώσεις καθολικής κυριαρχίας, σε μια εποχή όπου τα πάντα είναι Αγορά, μια ριζοσπαστική αριστερή φωνή δεν θα πρέπει να παραθεωρεί, κατά τη γνώμη μου, τη μεταφυσική σκέψη και τη δυναμική της μετα-αφήγησης(story). Διότι αυτό που χρειάζεται περισσότερο στους κρίσιμους καιρούς μας είναι το -κατά Λακάν-νόημα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ