Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

Άγιος Πέτρος ο Εσκιμώος

Ο άγιος Πέτρος ο Αλεούτιος είναι ο πρώτος άγιος αμερικανικής καταγωγής, του ορθοδόξου εορτολογίου.
Δεν έχουμε πληροφορίες για την ακριβή καταγωγή του, ούτε άλλα στοιχεία για την προ του μαρτυρίου ζωή του στην Αλάσκα. Ξέρουμε μόνο ότι ήταν ένας από τους Ορθόδοξους ιθαγενείς των Αλεουτίων νήσων που είχαν επανδρώσει την αποικία που ίδρυσε η Ρωσσο-Αμερικανική Εταιρεία το 1812, στο Fort- Ross στην Καλιφόρνια. Η αιτία της δημιουργίας αυτού του αγροτικού σταθμού στο Fort- Ross ήταν ο ανεφοδιασμός των Ρώσων αποίκων και μελών της Εταιρείας στην Αλάσκα. Οι άποικοι, έμεναν πολλούς μήνες του χειμώνα, απομονωμένοι, υποκείμενοι στα απρόοπτα του πολικού κλίματος και της άγριας θάλασσας. Η επικοινωνία και ο εφοδιασμός με τρόφιμα και άλλα απαραίτητα αγαθά από την Μητροπολιτική Ρωσία, ήταν πολύ δύσκολος βέβαια και ο σύνδεσμος διά θαλάσσης με την ισπανική τότε κτήση της Καλιφόρνιας, ήταν επιτακτική, με αποτέλεσμα την ίδρυση αυτού του αγροτικού αποικιακού σταθμού, στον οποίο εργάζονταν Ρώσοι και Αλεούτιοι από την Αλάσκα.
Οι Ισπανοί όμως, όλο και υποψιάζονταν ότι οι Ρώσοι είχαν κάποιες βλέψεις για το San- Fransisco (Άγιο Φραγκίσκο) και προσπάθησαν με κάθε μέσο να αποθαρρύνουν τους ξένους, δημιουργώντας διάφορα επεισόδια και γεγονότα. Έτσι το 1815, συνέλαβαν στο Fort- Ross μια εικοσάδα Αλεουτίων ορθοδόξων, τους μετέφεραν στο San- Fransisco και τους χρησιμοποίησαν σε καταναγκαστικά έργα, υποβάλλοντάς τους σε πολλή κακή μεταχείριση. Εν τέλει 14 από αυτούς φυλακίστηκαν ενώ οι μισσιονάριοι της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας εξανάγκαζαν μερικούς με βασανιστήρια να ασπασθούν το παπικό δόγμα και να εγκαταλείψουν την Ορθόδοξη Πίστη τους. Οι Αλεούτιοι αντιστέκονταν με καρτερία και θάρρος στα βασανιστήρια και έδειχναν το σταυρό που κρεμόταν στο λαιμό τους λέγοντας: Είμαστε Χριστιανοί, έχουμε βαπτισθεί!
Ένα απόβραδο, πήραν έναν από τους φυλακισμένους, τον Πέτρο, και άρχισαν να τον βασανίζουν μπροστά στους άλλους συμπατριώτες του, για να τους εκφοβίσουν να αλλαξοπιστήσουν και αυτοί. Στην αρχή του έσπασαν ένα-ένα τα δάχτυλα των ποδιών αλλά ο γενναίος αθλητής του Χριστού, άξιος του ονόματος του πρωτοκορυφαίου Αποστόλου, το οποίον έφερε, συνέχιζε να απαντά: «Είμαι Χριστιανός, δεν αλλάζω την πίστη μου!» Οι βασανιστές τότε του έκοψαν τα δάκτυλα και στην συνέχεια του έκοψαν τα χέρια και τα πόδια από τη ρίζα τους. Το αίμα ξεπήδαγε κατά κύματα. Ο μάρτυρας ξεψυχούσε και μαζί με την ψυχή του έβγαιναν ψιθυριστά μέχρι και την τελευταία του πνοή τα ίδια πάντα λόγια: «Δεν αλλάζω την Πίστη μου!»
Την επομένη ημέρα, οι λατίνοι μισσιονάριοι ετοιμάστηκαν να επαναλάβουν την ίδια διαδικασία και με τους υπολοίπους κρατουμένους. Όμως έφθασε διαταγή να τούς μεταφέρουν στο Μοnterey. Λίγο αργότερα ένας αυτόπτης μάρτυρας του γεγονότος διηγείτο τα καθέκαστα στον μοναχό —πρώην διευθυντή της Ρωσσο-Αμερικανικής Εταιρείας— υποτακτικό του αγίου Γερμανού στο Νέο Βαλαάμ, Ιανόφσκη. Ο Ιανόφσκη, με τη σειρά του, μετέφερε τη διήγηση στον άγιο Γερμανό, ο οποίος σταυροκοπήθηκε με ευλάβεια, μπροστά στις εικόνες, αναγγέλλοντας το χαρμόσυνο γεγονός: «Άγιε Νεομάρτυς Πέτρε Αλεούτιε. πρέσβευε υπέρ ημών!» Ο πρώτος Αμερικανός άγιος υπέστη το μαρτύριο, όχι όπως θα περίμενε κάνεις από ειδωλολάτρες σαμάνους αλλά από χέρια χριστιανικά, όχι βέβαια ορθόδοξα. Γράφτηκε με ματωμένα γράμματα στα δίπτυχα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ο παγωμένος Βορράς της Δύσης είχε τον Πρεσβευτή του μπροστά στο θρόνο του Θεού. Ας έχουμε τις πρεσβείες του. Αμήν.

(Γεώργιος Εμμανουήλ Πιπεράκις, «Άγιοι της Αλάσκας», εκδ. Μυριόβιβλος, σ. 28-30)


Δείτε και: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ