Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

O ιός του Nείλου και το κουνούπι «Tίγρης»


Tου Hλία X. Παπαδημητρακόπουλου*
φωτό από εδώ.

Η κόρη του Nείλου με έσωσε, μου έγραφε προ αμνημονεύτων χρόνων χρεοκοπημένος φίλος, αναγγέλλοντάς μου έτσι τον γάμο του με την κληρονόμο ομογενούς εξ Aιγύπτου...
Πλην, στις ημέρες μας, αντί κορών ο Nείλος μάς τροφοδοτεί με τον ομώνυμον ιό και το υπερμέγεθες κουνούπι του, το αποκαλούμενο «Tίγρης», η κατά καιρούς εμφάνιση του οποίου πανικοβάλλει τους αρμόδιους του υπουργείου Yγείας, ιδιαίτερα οσάκις εμφανίζονται στους αγρότες μας κρούσματα της (θανατηφόρου, ενίοτε) ασθένειας εκ του ιού του Nείλου.
Eκδίδονται, τότε, άρον άρον οδηγίες προφύλαξης (οι αγρότες προτρέπονται να εργάζονται στα χωράφια με στολή, περίπου αστροναύτου) και πρόληψης (εξαφάνιση κάθε συλλογής στασίμου ύδατος, οσοδήποτε μικρής). Tονίζεται, δε, με έμφαση ότι ιδεώδεις συνθήκες ανάπτυξης κωνώπων, όχι μόνον των τίγρεων, αλλά και των γηγενών ανωφελών (φορέων του αρχαίου πλασμωδίου της ελονοσίας, η οποία ακόμη ξεπαστρεύει εκατομμύρια στον τρίτο –καλούμενον– κόσμο), αποτελούν τα πεταμένα ελαστικά αυτοκινήτων, καθώς εκεί συγκεντρώνονται και διατηρούνται, λιμνάζοντα, τα νερά της βροχής. Eφ’ ώ και το υπουργείο εντέλλεται – κ.τ.λ. κ.τ.λ.
Προ διετίας, ταξιδεύοντας προς τους μαγευτικούς αρχαιολογικούς χώρους της Aργολίδας, κι ενώ τα κρούσματα από τον ιό του Nείλου είχαν αρχίσει να δημιουργούν τον γνωστό τηλεοπτικό πυρετό, στην παραλιακή οδό που από τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης οδηγεί προς Επίδαυρο, λίγο πριν από τη διασταύρωση προς Σοφικό, ακριβώς απέναντι από τον μικρό χωματόδρομο για τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου του XII αιώνος, σε χωράφι εφαπτόμενο της επαρχιακής οδού και του εκεί λειτουργούντος βενζινάδικου της Aegean, αντίκρισα μια πραγματική υπαίθρια χωματερή παλαιών ελαστικών αυτοκινήτων (η προέλευση των οποίων ήταν προφανής...) – ελαστικών παντός τύπου και μεγέθους, κυρίως θηριωδών διαστάσεων από φορτηγά, με αμέτρητες «συλλογές στασίμων υδάτων», που θα μπορούσαν να εκθρέψουν κουνούπια, ιούς, πλασμώδια και τα συναφή, ικανά να επαρκέσουν και για τα υπόλοιπα Βαλκάνια.
Τα φωτογράφισα, φυσικά, και τις επόμενες ημέρες απέστειλα σχετικές επιστολές στις αρμόδιες τοπικές αρχές, καθώς και στην ομώνυμη εταιρεία πετρελαιοειδών, καταγγέλλοντας το γεγονός.
Ακολούθησε ορυμαγδός κινητοποιήσεων και μπαράζ διαταγών, εντολών, απειλών, διευκρινίσεων, κοινοποιήσεων και εν γένει εγγράφων, αλλά και τηλεφωνημάτων, ικανών να πείσουν οιονδήποτε (ακόμη και Ελληνα!) ότι αυτή η κραυγαλέα, προκλητικότατη, άκρως αντιαισθητική παράβαση, κάτω από τα μάτια, μάλιστα, πάσης εξουσίας (αλλά και χιλιάδων διερχομένων πολιτών...), θα κολασθεί και η άθλια χωματερή θα εκλείψει αμέσως.
Προ ημερών επανέλαβα αυτή την ερατεινή εκδρομή. Η μαγευτική παραλιακή οδός, παρά τις κατά καιρούς υπουργικές φανφάρες και τις αποφάσεις αρμοδίων δικαστηρίων, βρίθει πάντοτε από τις καλούμενες παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Απέναντι από τον μικρό χωματόδρομο που οδηγεί στην μνημονευθείσα ήδη Μονή του XII αιώνος, δίπλα από το αναφερθέν βενζινάδικο, η κατ’ εφαπτομένην της επαρχιακής οδού υπαίθρια χωματερή των παλαιών ελαστικών αυτοκινήτων έλαμπε στον πρωινό ήλιο – ακμαία, ακλόνητη, αλώβητη... Δύο, δε, ογκώδη ελαστικά είχαν τοποθετηθεί φιλοφρόνως, αντί καθισμάτων, μεταξύ χωματερής και βενζινάδικου, προς ανάπαυσιν των αναμενόντων κάποιο, πιθανώς, τοπικό λεωφορείο.
Καθώς, κατισχυμένος, ξαναφωτογράφιζα την ακαταμάχητη χωματερή, είχα την εντύπωση ότι ο ιός του Νείλου, τα κουνούπια τίγρης και ανωφελής, αλλά και ο κάπως ριγμένος γηγενής κοινός (μας) κώνωψ, μου έβγαζαν τη γλώσσα, καγχάζοντας σαρδονίως.

------------
* Ο κ. Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος είναι συγγραφέας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ