Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Προς τους νέους

φωτό από εδώ
 Αγαπητα μου παιδιά,

Πριν από μικρό χρονικό διάστημα, η χάρις του Θεού θέ­λησε να κατασταθώ Επίσκοπος της επαρχίας αυτής και να αναλάβω την ευθύνη της διαποιμανσης της Ιεράς Μητρο­πόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. Αυτο σημαίνει ότι η πορεία της ζωής μου από εδώ και στο έξης θα είναι κοινή με τη δική σας πορεία. Η παράδοση της Εκκλησίας μας θέλει τον Επίσκοπο πατέρα του λαού πού του εμπιστεύθηκε ό Θεός. Αυτο προϋποθέτει αλλαγή κάποιων δεδομενων τόσο στη δική μου όσο και στη δική σας ζωή. Εγώ, με τη χάρη του Κυρίου, απέκτησα μία νέα οικογένεια και εσείς έναν νέο πατέρα. Με ιδιαίτερη, λοιπόν, χαρά επικοινωνώ μαζί σας, καθώς αισθάνομαι την ανάγκη, ως νέος πνευματικός σας πατέρας, να σας εκφράσω την πατρική μου αγάπη και τη διαβεβαίωση ότι συμπορεύομαι μαζί σας. Είμαι κοντά στους προβληματισμούς σας, κοντά στις αγωνίες σας, κοντά στους οραματισμούς για το μέλλον σας.
Είναι αλήθεια ότι ό κόσμος σήμερα διέρχεται κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά κυρίως πνευματική. Η ανεργία, η φτώχεια, οι δυσκολίες σε όλους τούς τομείς του κοινωνικού μας βίου είναι γεγονότα πού τα ζούμε όλοι μας και τα όποια επηρεάζουν βαθύτατα τη ζωή μας και κυρίως την δική σας την ζωή. Μη χάνετε, όμως, την ελπίδα σας. Έχετε εμπιστοσύνη στον Θεό. Αγωνιστείτε με θάρρος και αποφασιστικότητα για το παρόν και το μέλλον, το προσωπικό και της πα­τρίδος μας. Αντισταθείτε στη μετριότητα, χτυπήστε το ψέμα, αρνηθείτε το συμβιβασμό, πολεμήστε τη μιζέρια, απορρίψτε την ψεύτικη και χυδαία πολλές φορές εικονική πραγματικότητα των Μ.Μ.Ε., απαιτείστε ουσιαστική παιδεία και γνώση, διεκδικείστε πνευματική ελευθερία, ζητήστε από τη Διοικούσα Εκκλησία να κάνη το Ευαγγέλιο πράξη και ζωή, να παραμερίσει τούς ευσεβοφανείς συντη­ρητισμούς, να αγαπήσει το μέτρο και τη λιτότητα, να συνέ­χιση να είναι Μάνα και Τροφός του λαού, να εμπνέει και να έχει ουσιαστική πρόταση ζωής αιωνίου.
Δικό μου, λοιπόν, καθήκον είναι να στηρίξω εσάς τα παιδιά μου στο δύσκολο αγώνα πού καλείστε να αναλάβετε, να κάνω τον πόνο σας πόνο δικό μου, τη χαρά σας χαρά μου, τα όνειρα σας δικά μου όνειρα, να ξαναφέρω στην εκκλησιαστική μας οικογένεια αυτούς πού για διάφορους λόγους «ξενιτεύτηκαν», να παραμυθήσω τούς έχοντας ανάγκη, να χορτάσω τους πεινώντες, να στρώνω κάθε Κυριακή το Τραπέζι της Ευχαριστιακής Σύναξης και να σας περιμένω ως συνδαιτυμόνες της κοινής χαράς και αγάπης, της μόνης αγάπης πού αγιάζει την ψυχή και το σώμα.
Όλα αυτά βέβαια δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη βοήθεια του Θεού αλλά και τη δική σας συμμετοχή στην εκκλησιαστική μας κοινότητα και ζωή. Γνωρίζω ότι εμείς οι μεγάλοι πολλές φορές σας πληγώσαμε, σας διαψεύσαμε και προδώσαμε τα όνειρα σας. Και είναι αλήθεια ότι εμείς οι μεγάλοι συνηθίζουμε να ρίχνουμε τα βάρη και τις ευθύνες σε εσάς τούς νέους προσπαθώντας να παραβλέψουμε τις δι­κές μας ανεπάρκειες και παραλείψεις. Αλλά σκεφθείτε ότι κι εμείς δεν γεννηθήκαμε Πατέρες, αλλά ασκούμαστε στην πατρότητα, με τα λάθη και τις αδυναμίες μας, και είναι βέ­βαιο ότι οι καρποί της δικής μας ασκήσεως φαίνονται στα πρόσωπα και στη ζωή σας. «Από τον καρπό άλλωστε γνω­ρίζεις το δέντρο», πού σημαίνει ότι όταν αγωνιζόμαστε όλοι μαζί και στηρίζουμε αδελφικά ό ένας τον άλλον, μέσα σε πνεύμα αγάπης και ειρήνης, τότε η χάρις του Θεού ευλογεί τη ζωή και τον αγώνα όλων μας.
Με τη βοήθεια του Θεού, λοιπόν, προσπαθούμε, στα πλαίσια της φροντίδας της τοπικής μας Εκκλησίας για το καλύτερο αύριο αυτού του τόπου, να συστηματοποιήσουμε και την πνευματική μεριμνά στο όνομα της Νεότητας. Η Ιερά μας Μητρόπολις είναι στη διάθεση σας για κάθε είδους βοήθεια και συμπαράσταση και έχει ξεκινήσει ήδη μία πρώτη επαφή μαζί σας μέσα από την ανάπτυξη δια­φόρων δραστηριοτήτων, όπως η ίδρυση Γραφείου Νεότη­τας και Πολιτιστικών Υποθέσεων, η δημιουργία Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων με τη χορήγηση κρατικού πτυχίου, η έναρξη Μαθημά­των Ενισχυτικής Διδασκαλίας για μαθητές της μέσης εκπαίδευσης, καθώς και η αποπεράτωση της βιβλιοθήκης της Μητροπόλεως στο πολιτιστικό ίδρυμα «Φάρος».
Η Αγία μας Εκκλησία, ως φιλόστοργος Μητέρα, έχει ανοικτή την αγκαλιά της και σας περιμένει για να σάς προ­σφέρει την αγάπη του Κυρίου μέσα από τα έργα της αγάπης και του ελέους. Κι εγώ ως Επίσκοπος και πρωτίστως ως πατέρας, είμαι κοντά σας, συμπαρίσταμαι στην πορεία της ζωής σας, μετέχω στις αγωνίες σας, είμαι μαζί σας και θέλω κι εσείς να είσθε κοντά στην Εκκλησία μας, κοντά στον Θεό με δύναμη πίστεως και ελπίδας. Είστε το μέλλον αυτού του τόπου με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Αγωνιστείτε για το σήμερα και για το καλύτερο αύριο στους αγώνες σας και θα με έχετε συμπαραστάτη και βοηθό σας.
Ο Θεός να σας ευλογεί πλουσίως, ώστε να επιτύχετε κάθε αγαθό και ευλογημένο σκοπό της ζωής σας.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
†Ο Λαγκαδά, Λητής & Ρεντίνης Ιωάννης

Ορθόδοξα Μηνύματα
Περιοδική έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης
Τεύχος Β' - Οκτώβριος Δεκέμβριος 2010


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ».

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ». Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους. Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

Αρχείο

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται...

Τοῦτο σᾶς λέγω πάλιν καὶ σᾶς παραγγέλλω: κἂν ὁ οὐρανὸς νὰ κατέβη κάτω κἂν ἡ γῆ νὰ ἀνέβη ἀπάνω κἂν ὅλος ὁ κόσμος νὰ χαλάση καθὼς μέλλει νὰ χαλάση σήμερον αὔριον, νὰ μὴ σᾶς μέλη τί ἔχει νὰ κάμη ὁ Θεός. Τὸ κορμὶ ἂς σᾶς τὸ καύσουν, ἂς σᾶς τὸ τηγανίσουν, τὰ πράγματά σας ἂς σᾶς τὰ πάρουν, μὴ σᾶς μέλη, δῶστε τα, δὲν εἶναι ἐδικά σας. Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται. Ἐτοῦτα τὰ δύο ὅλος κόσμος νὰ πέση, δὲν ἠμπορεῖ νὰ σᾶς τὰ πάρη, ἔξω ἂν τύχη καὶ τὰ δώσετε μὲ τὸ θέλημά σας. Αὐτὰ τὰ δύο νὰ τὰ φυλάγετε νὰ μὴν τύχη καὶ τὰ χάσετε.

Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός, Διδαχὴ Γ' (ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Ἰωάννη Β. Μενούνου, Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ Διδαχὲς καὶ Βιογραφία, ἐκδόσεις Ἀκρίτας, ζ' ἔκδοση, Ἀθήνα 2004, σελ.154)

Επισκέπτες από 17/9/2009

Free counters!

ΠΕΡΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Περί θεολογίας

Περί θεολόγων και Θρησκευτικών

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΘΕΟ»

Κ. ΤΣΑΤΣΟΣ, ΠΕΡΙ "ΕΙΔΙΚΩΝ"

Τοῦτο εἶναι τὸ δρᾶμα τῆς ἐποχῆς μας: ὅτι ἡ πρόοδος της δὲν βρίσκεται στὰ χέρια τῶν πνευματικῶν ἀνθρώπων, ἀλλὰ τῶν εἰδικῶν, ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι πνευματικοὶ ἄνθρωποι.

Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ἀφορισμοὶ καὶ διαλογισμοί, τέταρτη σειρά, εκδ. Βιβλ. τῆς Ἑστίας, Ἀθήνα 1972, σελ. 92.

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μετεωρίτικη Βιβλιοθήκη

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΟΠΟΣ

Αξίζει να διαβάσετε

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ