Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010

Άνθιμος: Μετά το ψωμί, η πολιτεία μας παίρνει τα σύμβολα και τις ιδέες...

Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την αποκλειστική συνέντευξη του σεβ. μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως στην εφημερίδα "Χρόνος". 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:
  • Δεν ξέρω ποιοι τα επεξεργάζονται και ενοχλούνται από τα σύμβολα, όταν μάλιστα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ως σύμβολο τον σταυρό μέσα στην σημαία τους και σε πολλά σύμβολα τους. Αυτό που προσπαθούν να περάσουν είναι και αντισυνταγματικό, αλλά δεν μας νοιάζει τόσο το θέμα της αντισυνταγματικότητας, μας νοιάζει ότι αυτό θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία τέτοια παραχώρηση. Ποιοι είναι αυτοί που θα τολμήσουν να αλλάξουν την σημαία μας; Δεν φτάνει που μας βύθισαν σε μια τέτοια αναξιοπρέπεια, σ΄ έναν τέτοιο εξευτελισμό διεθνώς, εξαιτίας των χειρισμών τους; Δεν φτάνει που βυθίζουν τον λαό μας σε μια τέτοια ανέχεια και τέτοια κατάντια, ακόμα και τα σύμβολα θα μας πάρουν; Με τι θέλουν να μας αφήσουν στο τέλος; Όταν οι πολιτείες παλαιότερα δεν είχαν να δώσουν ψωμί στους λαούς, τότε τους έδιναν σύμβολα, ιδέες και οράματα. Εμάς και ψωμί δεν μας δίδουν και ιδέες και σύμβολα δεν μας αφήνουν. Προσωπικά είμαι αντίθετος με το να βγουν οι Έλληνες στους δρόμους και να ανατρέψουν με βία τα πάντα, για λόγους οικονομικούς. Αλλά για τα σύμβολα, για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας, για αυτά που μέχρι τώρα επί αιώνες μας έκαναν περήφανους, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν με πρόσχημα αυτή την οικονομική δυσπραγία να κάνει τέτοιες βίαιες πράξεις και να ασελγήσει πάνω στο πνευματικό σώμα των Ελλήνων.
  • Το κράτος ασκεί μια πολιτική λαϊκίστικη κατά της εκκλησίας λέγοντας ότι «θα πάρουμε την εκκλησιαστική περιουσία» και όταν έρθουν να δουν ποια είναι, καταλαβαίνουν ότι ο θησαυρός είναι άνθρακες. Δυστυχώς, τα περί αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας πέρασε και στον λαό μας. Με την φορολογία αυτά που θα πληρώσουμε στο κράτος, να είστε σίγουροι ότι θα τα στερήσουμε υποχρεωτικά από τους χριστιανούς που έρχονται στις μητροπόλεις και ζητούν βοήθεια. Αυτό επετεύχθη με όλη αυτή την φούσκα περί της αμύθητης περιουσίας.
  • Εμείς από τον πολύ εκσυγχρονισμό, μάλλον ζημιά έχουμε πάθει. Εκείνο που χρειάζεται από εμάς σαν προσφορά είναι να δώσουμε στο κόσμο τις αρχέγονες εκείνες αρχές και αξίες που κράτησαν μέχρι τώρα, τουλάχιστον την φωτεινή πλευρά του πλανήτη. Χρειάζεται να ξαναγυρίσουμε στις αρχές του Ευαγγελίου. Και εμείς οι θεολόγοι και η εκκλησία απομακρύνθηκε λίγο από το Ευαγγέλιο, μιλάμε για κοινωνιολογία, μιλάμε για προβλήματα της εποχής μας, για πολιτική, για διπλωματία, για όλα αυτά που αφορούν τους χριστιανούς μας αλλά απομακρυνθήκαμε από τον απλό και γάργαρο λόγο του Ευαγγελίου. Έρχονται δύσκολες ημέρες, το βλέπουμε κάθε ημέρα, πως θα σταθεί ο κόσμος, πως θα σταθούν οι άνθρωποι όταν χάσουν την αξιοπρέπεια τους. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αν η ψυχή κρατάει γερά και πατάει σε στέρεο σανίδι, τότε αντέχει ακόμη και την πείνα και τον εξευτελισμό.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ