Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

Το «Κατώι του βιβλίου» χωρίς τον Μανώλη Μπαρμπουνάκη

Πηγή: εφημερίδα "Μακεδονία",27-6-2010

Το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου συγγενείς, φίλοι και θαμώνες του βιβλιοπωλείου του αποχαιρέτησαν για τελευταία φορά τον Μανώλη Μπαρμπουνάκη. 
 Ο βιβλιοπώλης, που είχε γίνει γνωστός από το «Κατώι του βιβλίου» στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή σε ηλικία 78 ετών. Οι άνθρωποι του βιβλίου, οι φίλοι και οι γνωστοί του θα τον θυμούνται για τις μαντινάδες που έγραφε, τις ρακές που κερνούσε σε όσους κατέβαιναν στο «Κατώι» και τους παπαγάλους που είχε δίπλα του.
Είχε γεννηθεί στα Περιβόλια Ρεθύμνου της Κρήτης στις 10 Νοεμβρίου του 1932. Αν και αγαπούσε πάρα πολύ την ιδιαίτερη πατρίδα του, ήρθε στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά το 1959 και αμέσως αποφάσισε να εγκατασταθεί στην πόλη. Το 1964 άνοιξε το πρώτο βιβλιοπωλείο του (Αριστοτέλους 4) και το 1981 το «Κατώι του βιβλίου» λίγα μέτρα πιο πάνω.
Στο «Κατώι» περνούσε τις περισσότερες ώρες της ημέρας ανάμεσα στα βιβλία, παρέα με τα παπαγαλάκια του και γράφοντας μαντινάδες, τις οποίες συγκέντρωσε σε βιβλία. Εκεί δεχόταν τους φίλους του, πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλους πολλούς, και οργάνωνε κάθε χρόνο γιορτή με μεζέδες και κρητική μουσική. Θα λείψει σε όλους όσοι τον γνώρισαν και πιο πολύ στη σύζυγό του Κυβέλη, τα δύο παιδιά και τα δύο εγγόνια του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ