Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010

(ΑΝΤΙΦΩΝΟ):Ομιλία για το «Αυτοείδωλον εγενόμην του Θ. Ζιάκα»

Πηγή: Αντίφωνο

Γιάννης Ιωαννίδης
Βιβλιοπωλείο «Ιανός», Παρασκευή 5/5/2006
Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω τοποθετώντας το «Αυτοείδωλον εγενόμην» στο συγκρουσιακό ιστορικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο νομίζω πως γεννήθηκε και στο οποίο απευθύνει την πρότασή του.
Όπως φαίνεται, βρισκόμαστε στις παραμονές ενός νέου πολέμου της σύγχρονης προηγμένης Δύσης εναντίον μιας ακόμη χώρας που εγκαλείται για εμμονή σ' έναν επικίνδυνο αναχρονισμό. Θα πρόκειται για τον 4ο τέτοιου είδους πόλεμο μέσα στην τελευταία 15ετία, η οποία σημαδεύτηκε από τρια μεγάλα  γεγονότα:
  • στο διεθνές επίπεδο, από την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, η οποία έρριξε συμβολικά την αυλαία των μαζικών αντικαπιταλιστικών κινημάτων, που είδαν το φως στο εσωτερικό της Δύσης κατά τον περασμένο αιώνα
  • από τη συνακόλουθη εμφάνιση της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης» και
  • στη χώρα μας, από την παράλληλη ανάδυση και στερέωση της γνωστής προτροπής περί εκσυγχρονισμού, δηλαδή από την ιδέα πως οφείλουμε να συγχρονίσουμε το βήμα μας με την προηγμένη και παγκοσμιοποιούμενη Δύση είτε με το στανιό, είτε «κόβοντας δρόμο», αλλά πάντοτε υπό την απειλή τρομαχτικών συμφορών, η μικρότερη απ' τις οποίες είναι σίγουρα η μομφή περί αναχρονισμού.

Ολόκληρο στο Αντίφωνο. Κλίκ εδώ για μετάβαση.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ