Σάββατο, 3 Απριλίου 2010

Μεγάλο Σάββατο

πηγή: Σημερινή, 3-4-2010

"Δεύτε λαοί, υμνήσωμεν και προσκυνήσωμεν Χριστόν, 
δοξάζοντες Αυτού την εκ νεκρών Ανάστασιν..."Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, πριν από τη Θ. Λειτουργία του Μ. Βασιλείου, τελείται ο Εσπερινός της Αναστάσεως. Κατά την ακολουθία του Εσπερινού, ο υμνογράφος της Εκκλησίας μας μάς καλεί να υμνήσουμε και να προσκυνήσουμε την εκ νεκρών Ανάσταση του Χριστού.
Πώς ήταν δυνατό ο τάφος και ο Άδης να κρατήσουν κοντά τους Αυτόν που είναι η πηγή της ζωής; Κατέβηκε ο Χριστός σαν νεκρός στον Άδη και συνέτριψε τη δύναμη του Άδη και ανέστη από τον τάφο αφού νίκησε το θάνατο. Ας γιορτάσουμε, λοιπόν, τη νέκρωση του θανάτου και τη συντριβή του Άδη. Ας γιορτάσουμε την έναρξη μιας άλλης ζωής, της αιώνιας και αθάνατης.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, Χριστιανοί. Τούτο τον ύμνο ας ψάλλουμε όλοι μαζί.
Η Ανάσταση του Θείου Λυτρωτή είναι γεγονός χαρμόσυνο, κοσμοϊστορικό και κοσμοσωτήριο. Από τη λαμπροφόρα εκείνη ημέρα της Ανάστασης, της πανηγύρεως των πανηγύρεων, οι αιώνες διαλαλούν: «Αναστάσεως ημέρα λαμπρυνθώμεν λαοί Πάσχα Κυρίου Πάσχα. Εκ γαρ θανάτου προς ζωήν και εκ γης προς ουρανόν Χριστός ο Θεός ημάς διεβίβασεν επινίκιον άδοντας».
Μέσα στους μαύρους αιώνες της δουλείας του Ελληνισμού, η Ανάσταση του Κυρίου έδιδε δύναμη στους βασανισμένους ραγιάδες, για να αντέξουν τα μαρτύρια της σκλαβιάς με την πίστη στην ψυχή ότι, «όποιου του μέλλει Ανάσταση, τον Γολγοθά περνάει».
Σήμερα, ο Ελληνισμός της Κύπρου και ιδιαίτερα οι εκτοπισμένοι, γιορτάζοντες την Ανάσταση του Κυρίου, πιστεύουν και περιμένουν ότι, σύντομα, το Γολγοθά της Κύπρου θα ακολουθήσει η Ανάσταση, η ελευθερία, η δικαίωση.
Είθε τούτο σύντομα να γίνει και να ακουσθούν αναστάσιμες οι καμπάνες όλων των κατεχομένων τώρα εκκλησιών μας.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Γ. ΠΑΧΟΥΛΙΔΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ