Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2009

Η Ακαδημία Αθηνών τιμά μια σπουδαία επιστήμονα

Πηγή: Αυγή online


Τη μνήμη της βυζαντινολόγου Αγγελικής Λαϊου, αυτής της σπουδαίας επιστήμονος που έφυγε από τη ζωή νωρίς, πριν ένα χρόνο από καρκίνο, τιμά η Ακαδημία Αθηνών την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου (7μ.μ.), υπενθυμίζοντας το σπουδαίο έργο που άφησε πίσω της σχετικά με την πρόσληψη του Βυζαντίου. Η Αγγελική Λαϊου από τα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα στα οποία εργάστηκε, το Χάρβαρντ αλλά και το κέντρο βυζαντινών ερευνών του Χάρβαρντ στο Ντάμπαρτον Οουκς, μέσα από την έρευνα και τα βιβλία της συνέβαλε καθοριστικά στην "αποκατάσταση" του Βυζαντίου, στην αποκαθήλωση στερεοτύπων που ακολούθησαν τη χιλιετή αυτή ιστορική περίοδο εξ' αιτίας της έντονης διασύνδεσής της με τη χριστιανική θρησκεία.

Εμβληματικό έργο η Οικονομική Ιστορία του Βυζαντίου που παρέδωσε λίγα μόνο χρόνια πριν το τέλος της ζωής της, εξαιρετικής σημασίας το βιβλίο της για την Αγροτική Κοινωνία στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, μαζί με την υπόλοιπη βιβλιογραφία της συνθέτουν τη γόνιμη διαδρομή της στις βυζαντινές σπουδές. Αυτή τη διαδρομή επιχειρεί να υπενθυμίσει η Ακαδημία Αθηνών, της οποίας η Λαϊου υπήρξε μέλος, με την εκδήλωση της στην οποία για τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο της βυζαντινολόγου θα μιλήσουν ο Gilbert Dagron ομ. καθηγητής του College de France και μέλος της Academie des Inscriptions et Belles Lettres, o Johannes Koder από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, η Alice-Mary Tlabot διευθύντρια Βυζαντινών Σπουδών του Κέντρου Ντάμπαρτον Όουκς, ο Ακαδημαϊκός Παναγιώτης Λ. Βοκοτόπουλος, ο μαθητής της Δημήτριος Κυρίτσης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Νανώ Χατζηδάκη από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ