Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για διάλογο με Ρωμαιοκαθολικούς

Πηγή: romfea.gr

Ως γνωστόν, το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων μετέχει εις τον θεολογικόν διάλογον μετά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
ως και αι λοιπαί Ορθόδοξοι Εκκλησίαι.
Εν όψει της συγκλήσεως της Ολομελείας της Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου τούτου από 16ης έως 23ης τρέχοντος μηνός Οκτωβρίου εις Πάφον της Κύπρου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος προσεκάλεσεν εις το Πατριαρχείον τον αντιπρόσωπον αυτού εις τον διάλογον τούτον, ομότιμον καθηγητήν της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιον Γαλίτην, ο οποίος αφ' ενός μεν ενημέρωσεν Αυτόν επί της άχρι τούδε πορείας του διαλόγου και κυρίως επί του κειμένου της Ραβέννης, αφ' ετέρου δε έλαβε παρ' Αυτού οδηγίας δια την συνέχισιν τούτου.

Αξιοσημείωτοι θέσεις των οδηγιών τούτων είναι ότι το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων, συνεπές προς την καθ' εκάστην αναπεμπομένην προσευχήν της Εκκλησίας «υπέρ της των πάντων ενώσεως», δεν απομονώνεται, δεν αποκλείει εαυτό από της πλήρους συνεργασίας και κοινωνίας μετά των ομοδόξων αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών ούτε από των θεολογικών διαλόγων μετά των ετεροδόξων χριστιανικών Εκκλησιών, οι οποίοι απεφασίσθησαν πανορθοδόξως, η συνέχισις δε αυτών επεκυρώθη υπό Προσυνοδικών Διασκέψεων και υπό της προσφάτως κατά το παρελθόν έτος εις Φανάριον συνελθούσης Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών υπό την Προεδρείαν του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Το Πατριαρχείον θεωρεί υποχρέωσιν αυτού τον διάλογον τούτον προς άρσιν των προκαταλήψεων, του φανατισμού και της αποξενώσεως, θεραπείαν των πληγών του παρελθόντος και προσέγγισιν και βαθυτέραν γνώσιν της αληθείας υπό των Εκκλησιών, μετά των οποίων διαλέγεται και προς εξομάλυνσιν της οδού δια την ποθητήν ένωσιν, προς την οποίαν η οδός είναι εισέτι μακροτάτη και μετά πολλών εμποδίων.

Η ένωσις αύτη των Εκκλησιών και το επιστέγασμα αυτής, το κοινόν ποτήριον, προϋποθέτει την ενότητα της πίστεως κατά το πρότυπον των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία θα έλθη, όταν ο φωτισμός του Αγίου Πνεύματος γίνη δεκτός υπό πάντων εις την πληρότητα Αυτού.

Υπό τας ως άνω ταύτας προϋποθέσεις, το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων μετέχει εις τον θεολογικόν διάλογον μετά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των άλλων χριστιανικών Ομολογιών, των δεχομένων το Σύμβολον της Πίστεως της εν Νικαία 1ης Οικουμενικής Συνόδου, και είναι και μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Το έργον τούτο τελεί το Πατριαρχείον στοιχούν απολύτως εις τας αρχάς και τους όρους της Ορθοδόξου πίστεως και της παραδόσεως ημών και προβάλλον αυτάς εις τους χριστιανούς των Ομολογιών μετά των οποίων συνδιαλέγεται.

Εν κατακλείδι, το Πατριαρχείον σημειώνει ότι το έργον του διαλόγου δεν είναι έργον ιδικόν μας, αλλά του Θεού.

Εις τούτο εκάλεσεν ημάς η χάρις Αυτού συνεργούς. Η ένωσις θα επέλθη, όταν η χάρις του Θεού επιπέση εις έδαφος, το οποίον θα έχη καλλιεργηθή και προετοιμασθή με τον διάλογον της αληθείας εν αγάπη.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ