Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Σχόλιο αναγνώστη περί της Ομολογίας Πίστεως

Λάβαμε από φίλο αναγνώστη μας ένα σύντομο σχόλιο για την ανάρτηση Επιστολή Βαρθολομαίου σε Ιερώνυμο για την "Ομολογία Πίστεως".

Το σχόλιο του αναγνώστη μας είναι το ακόλουθο:

Είδα την ανάρτηση για την Ομολογία πίστεως. Πάντως προσωπικά είμαι απολύτως υπέρ της Ομολογίας - δεν θεωρώ το κείμενο σχισματικό. Νομίζω ταπεινά ότι εκείνοι που το υπογράφουν, μεταξύ αυτών επίσκοποι (έστω και λίγοι), ηγούμενοι μονών και ιερείς όπως ο Μεταλληνός, εκτίθενται και διακινδυνεύουν επιτίμια για να "μαζέψουν" την πιθανόν ανεξέλεγκτη πορεία των "οικουμενικών διαλόγων". Το θέμα είναι "κατά του οικουμενισμού" (και πάει πολύ πιο πέρα από τον απλό διάλογο με τους αλλοδόξους).
Επειδή είμαστε μέσα στη δίνη των γεγονότων, δε μπορούμε να τα κρίνουμε νηφάλια. Θα τα κρίνει η ιστορία. Αλλά πάντα χρειάζεται ένα φρένο. Αυτό το φρένο είναι η Ομολογία. Καλώς υπάρχει - ίσως μακροπρόθεσμα αυτοί που την (υπ)έγραψαν να αποβούν σωτήρες του λαού μας από νέες καταστάσεις τύπου Συνόδων Λυών και Φερράρας-Φλωρεντίας. Η ιστορία θα δείξει.
Αν θέλεις, τα παραπάνω ανάρτησέ τα ως σχόλιο στο κειμενο του πατριάρχη. Ευχαριστώ.

Σχόλιο του ιστολογίου ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ:

Ευχαριστούμε πολύ  τον αναγνώστη μας για το σχόλιο του. Είναι από τα πρώτα που δέχεται το ιστολόγιο μας.
Το θέμα κατά τη γνώμη μας τίθεται ως εξής: από τη στιγμή που υπάρχει συνοδική πανορθόδοξη απόφαση για τη διεξαγωγή του διαλόγου ποιό είναι το πρόβλημα; Θα πάμε στο διάλογο με τους παπικούς και θα δώσουμε "γην και ύδωρ"; Μη γένοιτο, αλλά δεν νομίζω ότι το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο να προβεί σε τέτοιου είδους "υποχωρήσεις".Πολλοί βλέπουν με επιφύλαξη την οικουμενική κίνηση (και ίσως το κάνουν καλά).
Όμως: το Πατριαρχείο μας έχει τα εκκλησιολογικά κριτήρια εκείνα που θα δείξουν μέχρι που είναι τα όρια των διαλόγων αυτών. Οι φόβοι ορισμένων ότι "θα αναγνωριστεί το παπικό πρωτείο", νομίζουμε ότι είναι ανυπόστατοι.
Ευχαρίστως περιμένουμε σχόλια και αντιρρήσεις επί του θέματος από τους αναγνώστες μας.

Μια απαραίτητη διευκρίνηση για τα σχόλια:
Έχει ενεργοποιηθεί το moderation (αναθεώρηση) στα σχόλια για ευνόητους λόγους (αποφυγή υβριστικών σχολίων, απαξιωτικών εκφράσεων κλπ). Μακριά από το ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ λογικές λογοκρισίας. Το ξεκαθαρίζουμε! Από την άλλη ζητούμε την κατανόηση σας για τυχόν "αργοπορία" στη δημοσίευση των σχολίων. Δεν μπορούμε να εφημερεύουμε 24 ώρες το 24ωρο στον κυβερνοχώρο...

 
 



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πανορθόδοξη αποφαση υπερ διαλόγων μπορεί να υπάρχει, πανορθόδοξη απόφαση που να λεει πως επιτρέπονται οι συμπροσευχές υπάρχει; Ο Οικ.Πατριάρχης υπερασπίζεται και αυτές.

Γιατί το θέμα δεν είναι ΑΝ θα πρέπει να γίνονται διάλογοι. Πολλοί απο αυτούς που υπογράφουν έχουν μετέχει σε διαλόγους. Το θέμα είναι πως οι διάλογοι γίνονται ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΤΡΟΠΟ. Με τρόπο που υποσκάπτει την ορθόδοξη συνείδηση πολλών και σκανδαλίζει ακόμα περισσότερους.

Σχετικά με το θέμα, εχουν μιλήσει Ιερείς και Ιεράρχες που έχουν μετέχει σε διαλόγους. Ρίξτε μια ματιά στους παρακάτω δεσμούς για περισσότερα:

http://www.impantokratoros.gr/F62E3217.el.aspx

http://www.oodegr.com/oode/oikoymen/omol_pist_diefkrin_1.htm

Ανώνυμος είπε...

Οι συμπροσευχές σαφώς και σκανδαλίζουν...

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ είπε...

Αγαπητοί αναγνώστες, σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Σίγουρα το θέμα των συμπροσευχών θα πρέπει να μας προβληματίσει.
Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε σε όλες τις προκείμενες του θέματος, το σίγουρο είναι ότι εκφράζετε την άποψη σας ψύχραιμα,καλοπροαίρετα, με ενδιαφέρον για την ορθοδοξία μας και χωρίς "ζηλωτισμούς" και ύβρεις. Σας ευχαριστούμε γι' αυτό.
Σήμερα το ιστολόγιο μας κλείνει ένα μήνα κι επιτέλους κάποιοι αποφάσισαν να γράψουν το σχόλιο τους.Αν παράγων ανάσχεσης ήταν το moderation εξηγήσαμε και στην ανάρτηση ότι γίνεται για λόγους ευνόητους(αποφυγή ύβρεων κλπ).
Κάποια κείμενα μας τα έχουν εμπιστευθεί αξιόλογοι φίλοι του ιστολογίου.Όπως θα έχετε διαπιστώσει κάποια είναι μικρά θεολογικά μελετήματα. Φανταστείτε να βγει κάποιος στα σχόλια και ν' αρχίσει να βρίζει μη σεβόμενος τον πνευματικό μόχθο του άλλου!Έμεις τον κόπο αυτόν τον σεβόμαστε, όπως σεβόμαστε και τον αναγνώστη. Θέλουμε το ιστολόγιο αυτό να κρατήσει ένα επίπεδο. Δεν μας ενδιαφέρει να έχει πληθώρα αναγνωστών, γι' αυτό και δεν "διαφημιζόμαστε". Μας ενδιαφέρει ο αναγνώστης να μένει ευχαριστημένος και να μην θεωρεί ότι "έχασε το χρόνο του". Απολογούμεθα για την αδολεσχία μας και σας ευχαριστούμε ξανά
Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ BLOG "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ"

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ».

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ». Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους. Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

Αρχείο

Φίλοι κι αδελφοί

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται...

Τοῦτο σᾶς λέγω πάλιν καὶ σᾶς παραγγέλλω: κἂν ὁ οὐρανὸς νὰ κατέβη κάτω κἂν ἡ γῆ νὰ ἀνέβη ἀπάνω κἂν ὅλος ὁ κόσμος νὰ χαλάση καθὼς μέλλει νὰ χαλάση σήμερον αὔριον, νὰ μὴ σᾶς μέλη τί ἔχει νὰ κάμη ὁ Θεός. Τὸ κορμὶ ἂς σᾶς τὸ καύσουν, ἂς σᾶς τὸ τηγανίσουν, τὰ πράγματά σας ἂς σᾶς τὰ πάρουν, μὴ σᾶς μέλη, δῶστε τα, δὲν εἶναι ἐδικά σας. Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται. Ἐτοῦτα τὰ δύο ὅλος κόσμος νὰ πέση, δὲν ἠμπορεῖ νὰ σᾶς τὰ πάρη, ἔξω ἂν τύχη καὶ τὰ δώσετε μὲ τὸ θέλημά σας. Αὐτὰ τὰ δύο νὰ τὰ φυλάγετε νὰ μὴν τύχη καὶ τὰ χάσετε.

Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός, Διδαχὴ Γ' (ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Ἰωάννη Β. Μενούνου, Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ Διδαχὲς καὶ Βιογραφία, ἐκδόσεις Ἀκρίτας, ζ' ἔκδοση, Ἀθήνα 2004, σελ.154)

Επισκέπτες από 17/9/2009

Free counters!

ΠΕΡΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Περί θεολογίας

Περί θεολόγων και Θρησκευτικών

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΘΕΟ»

Κ. ΤΣΑΤΣΟΣ, ΠΕΡΙ "ΕΙΔΙΚΩΝ"

Τοῦτο εἶναι τὸ δρᾶμα τῆς ἐποχῆς μας: ὅτι ἡ πρόοδος της δὲν βρίσκεται στὰ χέρια τῶν πνευματικῶν ἀνθρώπων, ἀλλὰ τῶν εἰδικῶν, ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι πνευματικοὶ ἄνθρωποι.

Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ἀφορισμοὶ καὶ διαλογισμοί, τέταρτη σειρά, εκδ. Βιβλ. τῆς Ἑστίας, Ἀθήνα 1972, σελ. 92.

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μετεωρίτικη Βιβλιοθήκη

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΟΠΟΣ

Αξίζει να διαβάσετε

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ