Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2009

Σχόλιο αναγνώστη περί της Ομολογίας Πίστεως

Λάβαμε από φίλο αναγνώστη μας ένα σύντομο σχόλιο για την ανάρτηση Επιστολή Βαρθολομαίου σε Ιερώνυμο για την "Ομολογία Πίστεως".

Το σχόλιο του αναγνώστη μας είναι το ακόλουθο:

Είδα την ανάρτηση για την Ομολογία πίστεως. Πάντως προσωπικά είμαι απολύτως υπέρ της Ομολογίας - δεν θεωρώ το κείμενο σχισματικό. Νομίζω ταπεινά ότι εκείνοι που το υπογράφουν, μεταξύ αυτών επίσκοποι (έστω και λίγοι), ηγούμενοι μονών και ιερείς όπως ο Μεταλληνός, εκτίθενται και διακινδυνεύουν επιτίμια για να "μαζέψουν" την πιθανόν ανεξέλεγκτη πορεία των "οικουμενικών διαλόγων". Το θέμα είναι "κατά του οικουμενισμού" (και πάει πολύ πιο πέρα από τον απλό διάλογο με τους αλλοδόξους).
Επειδή είμαστε μέσα στη δίνη των γεγονότων, δε μπορούμε να τα κρίνουμε νηφάλια. Θα τα κρίνει η ιστορία. Αλλά πάντα χρειάζεται ένα φρένο. Αυτό το φρένο είναι η Ομολογία. Καλώς υπάρχει - ίσως μακροπρόθεσμα αυτοί που την (υπ)έγραψαν να αποβούν σωτήρες του λαού μας από νέες καταστάσεις τύπου Συνόδων Λυών και Φερράρας-Φλωρεντίας. Η ιστορία θα δείξει.
Αν θέλεις, τα παραπάνω ανάρτησέ τα ως σχόλιο στο κειμενο του πατριάρχη. Ευχαριστώ.

Σχόλιο του ιστολογίου ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ:

Ευχαριστούμε πολύ  τον αναγνώστη μας για το σχόλιο του. Είναι από τα πρώτα που δέχεται το ιστολόγιο μας.
Το θέμα κατά τη γνώμη μας τίθεται ως εξής: από τη στιγμή που υπάρχει συνοδική πανορθόδοξη απόφαση για τη διεξαγωγή του διαλόγου ποιό είναι το πρόβλημα; Θα πάμε στο διάλογο με τους παπικούς και θα δώσουμε "γην και ύδωρ"; Μη γένοιτο, αλλά δεν νομίζω ότι το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο να προβεί σε τέτοιου είδους "υποχωρήσεις".Πολλοί βλέπουν με επιφύλαξη την οικουμενική κίνηση (και ίσως το κάνουν καλά).
Όμως: το Πατριαρχείο μας έχει τα εκκλησιολογικά κριτήρια εκείνα που θα δείξουν μέχρι που είναι τα όρια των διαλόγων αυτών. Οι φόβοι ορισμένων ότι "θα αναγνωριστεί το παπικό πρωτείο", νομίζουμε ότι είναι ανυπόστατοι.
Ευχαρίστως περιμένουμε σχόλια και αντιρρήσεις επί του θέματος από τους αναγνώστες μας.

Μια απαραίτητη διευκρίνηση για τα σχόλια:
Έχει ενεργοποιηθεί το moderation (αναθεώρηση) στα σχόλια για ευνόητους λόγους (αποφυγή υβριστικών σχολίων, απαξιωτικών εκφράσεων κλπ). Μακριά από το ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ λογικές λογοκρισίας. Το ξεκαθαρίζουμε! Από την άλλη ζητούμε την κατανόηση σας για τυχόν "αργοπορία" στη δημοσίευση των σχολίων. Δεν μπορούμε να εφημερεύουμε 24 ώρες το 24ωρο στον κυβερνοχώρο...

 
 3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πανορθόδοξη αποφαση υπερ διαλόγων μπορεί να υπάρχει, πανορθόδοξη απόφαση που να λεει πως επιτρέπονται οι συμπροσευχές υπάρχει; Ο Οικ.Πατριάρχης υπερασπίζεται και αυτές.

Γιατί το θέμα δεν είναι ΑΝ θα πρέπει να γίνονται διάλογοι. Πολλοί απο αυτούς που υπογράφουν έχουν μετέχει σε διαλόγους. Το θέμα είναι πως οι διάλογοι γίνονται ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΤΡΟΠΟ. Με τρόπο που υποσκάπτει την ορθόδοξη συνείδηση πολλών και σκανδαλίζει ακόμα περισσότερους.

Σχετικά με το θέμα, εχουν μιλήσει Ιερείς και Ιεράρχες που έχουν μετέχει σε διαλόγους. Ρίξτε μια ματιά στους παρακάτω δεσμούς για περισσότερα:

http://www.impantokratoros.gr/F62E3217.el.aspx

http://www.oodegr.com/oode/oikoymen/omol_pist_diefkrin_1.htm

Ανώνυμος είπε...

Οι συμπροσευχές σαφώς και σκανδαλίζουν...

g.m.vardavas είπε...

Αγαπητοί αναγνώστες, σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Σίγουρα το θέμα των συμπροσευχών θα πρέπει να μας προβληματίσει.
Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε σε όλες τις προκείμενες του θέματος, το σίγουρο είναι ότι εκφράζετε την άποψη σας ψύχραιμα,καλοπροαίρετα, με ενδιαφέρον για την ορθοδοξία μας και χωρίς "ζηλωτισμούς" και ύβρεις. Σας ευχαριστούμε γι' αυτό.
Σήμερα το ιστολόγιο μας κλείνει ένα μήνα κι επιτέλους κάποιοι αποφάσισαν να γράψουν το σχόλιο τους.Αν παράγων ανάσχεσης ήταν το moderation εξηγήσαμε και στην ανάρτηση ότι γίνεται για λόγους ευνόητους(αποφυγή ύβρεων κλπ).
Κάποια κείμενα μας τα έχουν εμπιστευθεί αξιόλογοι φίλοι του ιστολογίου.Όπως θα έχετε διαπιστώσει κάποια είναι μικρά θεολογικά μελετήματα. Φανταστείτε να βγει κάποιος στα σχόλια και ν' αρχίσει να βρίζει μη σεβόμενος τον πνευματικό μόχθο του άλλου!Έμεις τον κόπο αυτόν τον σεβόμαστε, όπως σεβόμαστε και τον αναγνώστη. Θέλουμε το ιστολόγιο αυτό να κρατήσει ένα επίπεδο. Δεν μας ενδιαφέρει να έχει πληθώρα αναγνωστών, γι' αυτό και δεν "διαφημιζόμαστε". Μας ενδιαφέρει ο αναγνώστης να μένει ευχαριστημένος και να μην θεωρεί ότι "έχασε το χρόνο του". Απολογούμεθα για την αδολεσχία μας και σας ευχαριστούμε ξανά
Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ BLOG "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ"

Εγγραφή στο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ μέσω Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ".

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ" εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ". Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους (sites, blogs κλπ). Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗ WORDPRESS

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αρχείο

Αξίζει να διαβάσετε

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Περίπλους στην ορθόδοξη πνευματικότητα

ΑΝΤΙΦΩΝΟ

ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan: ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Ορθόδοξα ιστολόγια

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ

Home of the Greek Bible

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΟΔΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ